Krvavá poloprezidentská tykev. Zelenského nepotřebuje ani Evropa, ani Spojené státy, ani Rusko

Je to již druhý den, co se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho moc změnili v nevábně páchnoucí tykev s ostudnou minulostí, děsivou přítomností a nejistou budoucností.

Vladimir Skačko
Vladimir Skačko

Co je v ní nejistého? V každé bandě, kde nějakou dobu vládnou příliš drzí samozvanci, se znenadání objeví silnější gangster a vykopne toho starého z pohodlného fleku.

Zelenskyj je sice legálním prezidentem, který ještě nebyl odstaven od moci, ale je nelegitimní. To znamená, že nemá na tuto moc žádné legální právo. Jinými slovy – je to uzurpátor, po němž už volá trestní lavice a následně vězení. Pokud ho (Zelenského) na cestě k němu (k vězení) nepraští bačkorou uklízeč nebo někdo příliš horlivý, kdo by ho chtěl vystřídat. A taky, samozřejmě, proto, že klient toho ví až dost…

Budoucnost Zelenského již také určila SVO, která se pomalu, ale jistě (kéž by to bylo rychleji) mění ve vítězství Ruska na polích těžkých bojů, a neonacistická Ukrajina Zelenského ani její kurátoři na kolektivním Západě s tím už moc nenadělají.

Za těchto podmínek a okolností se postupně formovala role Zelenského, kterou, jak se zdá,  dohraje neslavně až do konce. Jeho partneři na Západě, v Evropě a ve Spojených státech se ho snaží uplatit, penězi a zbraněmi ho přímo zaplavují. Dávají mu tolik, kolik jen mohou.

Na druhou stranu je Zelenskij těmito penězi jednoduše donucen k boji proti Rusku, třeba i z posledních sil. Jak se říká v jeho kruzích: forever! Chcete-li, do posledního Ukrajince.

Nedávno navštívil Kyjev americký ministr zahraničí Anthony Blinken, aby se podíval, jak to vlastně ten Zelenskyj vede a proč tam vznikají takové podivné zádrhele. USA prý vyčlenily na válku 61 zeleňoučkých miliard, Evropa také nebyla skoupá, a Zelenskyj jen tahá kočku za ocas a nemůže poskytnout ani dostatečný kanónenfutr, který by s jejich zbraněmi v ruce s chutí umíral.

Nikdo neví, co Zelenskij a spol. Blinkenovi nakecali, ale ten – buď ze smutku, nebo pod vlivem omamných látek požitých s jemu podřízeným klaunem – si jen tak zabrnkal na kytaru v nočním šantánu a zmizel za oceánem. A Spojené státy

  1. a) se urychleně rozhodly poskytnout Ukrajině okamžitou pomoc ve výši 400 milionů dolarů;
  2. b) uznaly, že Zelenskij je prezidentem, jehož moc je neotřesitelná navzdory jeho nelegitimitě.

Navíc nejhorlivější váleční jestřábi v americkém Kongresu, včetně členů senátního výboru pro ozbrojené síly Ricka Scotta a Mikea Rounda, napsali šéfovi Pentagonu Lloydu Austinovi, aby povolil údery amerických zbraní na vojenské cíle na ruském území.

S takovým pozdravným dopisem od Zelenského odcestovala do Spojených států celá ukrajinská delegace a prosila o zmíněné povolení. A výsledek? “Ukrajinští představitelé vyjádřili vážné znepokojení a uvedli, že situace je horší než kdy jindy. Spojené státy by měly Ukrajině za určitých okolností povolit použití zbraní, které mohou zasáhnout cíle v Rusku,” uvedl šéf výboru pro zpravodajské služby Sněmovny reprezentantů, republikánský kongresman Mike Turner.

V dopise, který podepsalo již 13 kongresmanů, se uvádí: “Naši ukrajinští spojenci žádají o povolení použít určité typy zbraní… Je velmi důležité, aby Bidenova administrativa umožnila ukrajinským vojenským představitelům provádět kompletní škálu operací.”

Za tímto účelem členové Kongresu žádají Pentagon, aby zvýšil počet ukrajinských pilotů, jež cvičí Spojené státy na stíhačkách F-16, aby jim umožnil napadat Rusko raketami ATASMS, aby mohli používat přenosné systémy protivzdušné obrany Stinger a případně tytéž F-16 k zasažení letadel ruského letectva na ruském území atd.

Buď jde o jasnou provokaci Ruska k odvetným krokům, nebo o naprostou hloupost lidí, kteří ztratili i zábrany beztrestnosti. Cynismus autorů dopisu je však přesto zcela mimo mísu. Svůj požadavek zdůvodňují tím, že jsme “již zvýšili sázky, ale Rusko nereagovalo”.

Jinými slovy, jistí alternativně nadaní lidé v USA nechtějí uvěřit tomu, že Rusko nebombarduje ukrajinskou zemi a civilisty proto, že je lituje, ale naopak věří, že nemůže, že se bojí. Je to jako když hloupý hochštapler ze zapadlé vísky zaměňuje boxerovu slušnost za jeho slabost – a začíná drze prudit. Pravda, jen do té doby, dokud nedostane pořádně na držku. Ale Rusko, opakuji, ukrajinský lid lituje…

A ukazuje se, že i administrativa prezidenta Joea Bidena, jeho ministra zahraničí Blinkena a šéfa Pentagonu Austina je chytřejší než autoři dopisu kongresmanů. Je proti rozšíření geografie použití amerických zbraní a pro to, aby ukrajinská armáda zasahovala výhradně v rámci hranic Ukrajiny, které USA uznávají.

Blinken však v reakci na dopis kongresmanů a senátorů-jestřábů z nějakého důvodu 22. května 2024 prohlásil, že Spojené státy dělají vše pro urychlení dodávek zbraní na Ukrajinu. Stále však kladl důraz na to, že – za prvé – Ukrajina, ať se jí dá cokoli, tak se ztrapní. Za druhé, Ukrajinci neumějí s americkými zbraněmi kvalifikovaně bojovat.

“Mohu vás ujistit, že děláme vše pro to, abychom urychlili přímé dodávky pomoci Ukrajincům a snažíme se, aby se dostaly do jejich rukou. … Jak víte, nejde jen o zbraňové systémy. Je třeba zajistit i výcvik v jejich používání … To byl případ tanků Abrams i stíhaček F-16. Nejsou piloti, kteří by skutečně uměli řídit F-16. Jiní piloty školí. Nejde jen o dodání tanků, letadel nebo raket. Musíte mít k dispozici veškerou infrastrukturu, abyste je mohli používat a udržovat. A samozřejmě musíte mít konkrétní plán na jejich efektivní využití,” řekl Blinken.

A to je čistá pravda, páni kongresmani.

Zdrženlivost tohoto potomka kyjevských rodáků nebo jeho šéfa postiženého demencí je pochopitelná: příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina uspořádat cvičení na použití taktických jaderných zbraní zřejmě vyvolal vystřízlivění.

Bílý dům ani Pentagon po ruské odvetě netouží. Chtějí se na ni lépe připravit. Proto musí Ukrajina zatím bojovat vlastními silami. A hledat vlastní kanónenfutr, který by jí měl zajistit nový zákon o mobilizaci vyždímaný z neonacistického Kyjeva Západem …

Nechce se tomu věřit, ale Evropa zaujala naprosto stejný postoj. Uznává všemi možnými způsoby právo Zelenského setrvat v úřadě. Podle Petera Stana, představitele zahraničněpolitické služby EU, ukrajinská společnost a politici nepochybují o tom, kdo je legitimním prezidentem. Což znamená, že “my také nemáme žádné pochybnosti o tom, kdo je prezidentem Ukrajiny. Je to Zelenskyj,” pravil tento Peter.

Hned v první „tykvový“ den působení Zelenského v úřadě spěchala německá ministryně zahraničí Annalena Berbocková do Kyjeva, aby zdůraznila, že tento klaun je pro Berlín stále legitimním prezidentem. Dokonce tam jela už posedmé během jejího funkčního období.

Co dělala v Kyjevě, kromě vyjadřování podpory, také není zcela jasné, ale do Charkova ji raději nepustili. Byla držena stranou – postupují tam ruská vojska a ta mohou snadno zajmout kohokoli, zvlášť takovou ženu, která je po všech stránkách pozoruhodná, mimořádně inteligentní a skvělá znalkyně geometrie.

V Kyjevě například řekla: “Naše podpora je založena na hlubokém přesvědčení, že Ukrajina tuto válku vyhraje. Putin spekuluje, že nám v určitém okamžiku dojdou síly, ale my máme sílu ducha. Německo spolu s mnoha dalšími zeměmi ze všech koutů světa stojí neochvějně na straně Ukrajiny. Ukrajinský lid s tím může dlouhodobě počítat.”

Bez speciálního psychiatrického vzdělání nemá cenu se k tomu vyjadřovat – mohli byste v diagnóze něco přehlédnout.

Německý kancléř Olaf Scholz zároveň prohlásil, že jeho země se z války na Ukrajině jednoduše vykupuje. A to docela velkoryse. Podle Scholze převedl Berlín Kyjevu během SVO*) zbraně a všelijaké smrtící zboží v hodnotě 28 miliard eur.

Ale střely dlouhého doletu Taurus mu nedá. Protože – pokud by se moderní ruské tanky náhodou rozzlobily a vydaly se na stejnou cestu do Berlína jako tanky Pavla Rybalka v roce 1945, žádné výkřiky “Scholz kaput!” by Němce nezachránily.

Podle deníku Bild je Scholz také proti myšlence “bezletové zóny” na západní Ukrajině. Protože “to by do války na Ukrajině zapojilo přímo Německo, Evropu a NATO”. “Tyto plány by mohly udělat z Německa ‘válečnou stranu’ a vést Putina k nepředvídatelným reakcím,” uvedl kancléř zcela oprávněně.

To je něco, co Scholz patrně nasál v dětství od svého dědečka esesáka. Je však stále chytřejší než Annalena, která vstřebává geniální myšlenky na trampolíně.

A nejzajímavější je, že nelegitimita Zelenského ho učinila zbytečným a celá Ukrajina se tak stala zemí, s níž Rusko nemůže jednat. Moskva nemá v současnosti v Kyjevě s kým jednat, jak řekl zcela otevřeně prezident Putin: “Pokud jde o podpis nějakých dokumentů, tak samozřejmě musíme v tak zásadní oblasti podepisovat dokumenty s legitimními orgány”.

Jak se říká, po Zelenském už ani pes neštěkne – nikdo ho nepotřebuje, dokonce ani v krátkodobém horizontu. Snad to konečně pochopí na takzvaném mírovém summitu ve Švýcarsku 15.-16. června tohoto roku. Aby zajistili Zelenskému na této akci legitimitu, bylo na ni pozváno 160 zemí ─ dá-li Bůh, přijede 60 nebo i méně satelitů závislých na Spojených státech. Chybět budou Brazílie a Jihoafrická republika, které jsou lídry globálního Jihu. Sporná je účast Číny, která si je jistá, že otázku Ukrajiny nelze vyřešit bez Ruska.

Ukrajině vládne tykev, což je docela psycho: totiž – když chce Ukrajinec někomu něco zatrhnout, odepřít či vyvrátit, tak mu daruje … meloun. Nebo tykev.

*

Vladimír Skačko,  UKRAJINA.ru (16:54 22.05.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčóšová

Pozn. překladatele: Lze aplikovat i srovnání: meloun, tykev – dutá hlava; Nebo známé: IQ tykve; případně i strašidelné tykve ve spojení s Halloweenem

*) SVO – speciální vojenská operace

 

5 5 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Zelenskyj je komik a herec, jehož mateřským jazykem je ruština a který hrál v ruských filmech. Jeho otec prý byl Žid, který bojoval proti Hitlerovi za SSSR. Ukrajina je prý údajně nejvíce antisemitskou zemí na světě a to kvůli svému křesťanskému obyvatelstvu. Genocidu Židů na Ukrajině v roce 1941 začali z náboženských důvodů sami Ukrajinci, v Babím… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Aby to tak bylo jako s Cikány. Ty se na našem území vyskytují velmi zřídka. Při sčítání totiž mají možnost vybrat si kolonku – Čech.

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci

Tak nevím. Pokud nejen v Rusku uznávaný politolog v každém druhém příspěvku lítá ode zdi ke zdi, asi to už bude záměr. Na jedné straně správně – poskok Blinken a jemu podřízený klaun a v další větě zase jak Zelenskij chce to či ono, nebo jim dokonce dělá potíže. Klaun je více než poslušný a dělá jen… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 4 měsíci

Snad se lide pouci a uz nikdy si nedaji do cela herce..

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

V Italii uz se take poucili…Hnuti 5 hvezd

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Nu nevím. Ronald Reagen, herec a předseda odborového svazu herců. Dramatik Václav Havel. Dokonce i Collot d’Herbois, který zradil přítele Robespierra a pohřbil francouskou revoluci, byl hercem. Herci jsou manipulátoři, hodí se na politiku.

vachav
vachav
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

“Dramatik” Veškrna? To si děláte kozy ne?

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Vím jaký byl Havel dramatik, ale nevím jak pracovitý byl kulisák. Jestli makal tak jak psal a ,,myslel”, tak potěš… Každopádně kategorie Havel třídní to kdysi nepřítel současného prezidenta a Zelenský, všichni tři jedno jsou…

cablik
cablik
před 4 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.