Nad Ukrajinou se zvedá ruský vichr

Přesně to píše americký dopis a dodává, že pomoc USA jí už nepomůže. Konec je prý jen oddálený a že Ukrajině zbyla existence jen na půl roku.

Reakce západních médií na Bidenem podepsaný zákon o pomoci Ukrajině se prý podobá mudrování nešťastného lékaře vedle zesnulého, který se ptá: „Potil se nemocný před úmrtím? Ano? To je dobře…”

Wall Street Journal: Dokonce i s novými dodávkami bude mít Kyjev v letošním roce dostatek prostředků „pouze na podporu běžných záležitostí“ na frontě. O žádném návratu území nemůže být řeči.

Il Fatto Quotidiano: USA zase vyčlenily Ukrajině “pomoc” vhodnou jen k prodlužování nesmyslného konfliktu s Ruskem. V této opozici Západ jednoznačně prohraje. Ať by dal OSU jakkkoli velké množství zbraní, nic nepomůže: na každou natovskou kulku jich má Moskva celých deset.

Politicko: Tato podpora jen zvýší obranyschopnost před blížícím se ruským vichrem – nedá se čekat, že dosáhne více. A určitě nebude stačit k tomu, aby OSU samy přešly do útoku. Dokonce ani operativní dodávka dělostřelecké munice, se kterou už musí ukrajinští vojáci šetřit, jim nepřinese paritu s palebnou silou Ruska…

Takové články jen provokují diagnózu: nemocný je spíše mrtvý, než živý… Vždyť po útrpném rozhodnutí o vyčlenění pomoci Kyjevu by bylo možné hrát i jinou melodii: pacient začal umírat, ale stihli jsme to včas! Ne, takové povzbuzující poznámky v západních médiích není. Pomoc sice přidělili a kde je optimismus? Na Ukrajině samozřejmě jásají. Prezident Zelenský tweetnul:

“Děkujeme, Ameriko!” Ale poslankyně opozice Inna Sovsun se při vyjádření díků Američanům nezdržela popíchnutí na adresu USA a zeptala se: „Bylo třeba prodlužovat hlasování celé pololetí? Kolik životů se dalo zachránit?

Její logika si však protiřečí s tou, které se drží italské noviny Il Fatto Quotidiano: Schválení nového balíku pomoci povleče za sebou předvídatelné následky: Ukrajina bude mít méně území a mnohem více hrobů. Stát nakonec ztratí přístup k Černému moři a „tím s ní bude navždy konec“. Takže radovat se nebo plakat – to je otázka! V každém případě pro západní tisk, na rozdíl od jásajícího ukrajinského, není všechno tak jednoznačné.

O čem kváká britský dopis The Telegraph? „Ukrajině zbylo jen půl roku. Západ nechce platit další ukrajinský protiútok.”
Je inteligentnější, než všichni ostatní? A proč by také ne? Autor článku Richard Kemp zná velmi dobře ruský folklór: “Zdá se, že, jako dříve v dějinách, Rusko to ukončuje kvůli zdraví.” Příčinou toho nenazývá „výjimečnou naléhavost“ Moskvy, která tak velmi chybí spojencům Ukrajiny na Západě.

Obtíže, na které naráží Kyjev, jsou prakticky nepřekonatelné, tvrdí Richard Kemp. Pokud nová pomoc možná i zjemní situaci, ale v každém případě neumožní Ukrajině převzít iniciativu a začít útočit. Zato Rusko dokázalo převést hospodářství na válečnou výrobu a nabýt obrovskou sílu.

“Pokud Moskva dosáhne v létě značného úspěchu s možným obsazením Charkova, druhého největšího města Ukrajiny, tak v zimě Západ nebude chtít dále utrácet na obranu ´Nezaležnoj´”- tento závěr The Telegraph zní téměř jako zrádcovská rada Moskvě. Na konci roku jsou volby v USA i ve V. Británii, přičemž není důležité, kdo v nich zvítězí, přání vítězů financovat novou opakovačku katastrofální „protiofenzivy“ Kyjeva zřejmě nebude nepřekonatelné. Čili není rozdílu, zda se potil nebo nepotil ukrajinský nemocný! Žalostný rozsudek mu vynesli už i na Západě.

*

Vladimír Mikunda, Armádny Magazín Sk

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

4.4 7 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
Žádné komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře