“Domakronovali a dokameronovali”. Rusko znovu varuje Západ

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ruskému ministerstvu obrany, aby provedlo cvičení, při nichž se bude procvičovat použití nestrategických jaderných zbraní k bezpodmínečnému zajištění suverenity Ruska za všech okolností.

Vladimir Skačko
Vladimir Skačko

Generální štáb nemeškal a zahájil přípravy na cvičení, které se má konat v blízké době s raketovými formacemi Jižního vojenského okruhu. Za účasti letectva a námořnictva, jak uvedlo ministerstvo obrany. “S cílem zvýšit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů zahájil generální štáb přípravy na … cvičení s raketovými formacemi Jižního vojenského okruhu. …V průběhu cvičení bude proveden soubor opatření k praktickému procvičení přípravy a použití nestrategických jaderných zbraní,” uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Účel cvičení je také jasný – udržovat připravenost personálu a techniky bojových jednotek nestrategických jaderných zbraní k reakci při zajištění suverenity a územní celistvosti státu.

Pro pochopení závažnosti tohoto kroku Ruska je třeba vzít v úvahu alespoň tři nebo čtyři hlavní aspekty. Za prvé je třeba pochopit rozdíl mezi strategickými jadernými zbraněmi (SJZ) a taktickými jadernými zbraněmi (TJZ). Taktické jaderné zbraně jsou taktické jaderné hlavice určené k ničení velkých cílů a soustředění nepřátelských sil na frontě a v bezprostředním týlu. Zjednodušeně řečeno, TJZ se liší od SJZ následovně:

  1. a) TNT ekvivalent hlavic obvykle nepřesahuje několik kilotun a často je i nižší než jedna kilotuna;
  2. b) jsou mobilnější a mohou doletět k nepříteli odkudkoli, protože existují v podobě leteckých pum, raketových hlavic (operačně-taktické a taktické třídy), dělostřeleckých granátů, min, hlubinných pum, torpéd a dalších věcí, které lze použít k dopravě nálože. Rusko má v současnosti takovou škálu raket, že je z čeho vybírat – dle potřeby, doletu, síly a oblasti dopadu.

Je také všeobecně známo, že všechny jaderné mocnosti mají ve výzbroji TJZ, s výjimkou Velké Británie, která si ponechala pouze jaderné zbraně strategické třídy.

Rusko se rovněž netají tím, že hlavním důvodem tohoto kroku je skutečnost, že někteří členové tzv. kolektivního Západu už, jak se říká, “domakronovali” a “dokameronovali”. To znamená, že učinili prohlášení o takových konkrétních krocích, které by mohly při jejich realizaci Rusko skutečně ohrozit.

Vždyť jen v uplynulém týdnu zahořeli evropští politici na adresu Ruska opravdovým napalmem. Francouzský prezident Emmanuel Macron nevyloučil možnost vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu, pokud Rusko prolomí frontovou linii speciální vojenské operace (SVO) na Ukrajině a Kyjev požádá o vojenskou pomoc. O možnosti invaze vojsk NATO na Ukrajinu za účelem boje proti Rusku hovořili i někteří politici v Polsku a v “trojbaltských vymirátech” (Lotyšsko, Litva, Estonsko). Mnozí ukrajinští radikálové ve vládě a jejím okolí dokonce přímo lákají natovce se zbraní v ruce na vlastní území. Objevily se informace, že na Ukrajině již bojovníci z francouzské cizinecké legie jsou. A to nemluvíme o tisících žoldáků ze zemí kolektivního Západu.

O něco dříve britský ministr zahraničí David Cameron připustil možnost úderu ukrajinských ozbrojených sil na ruské území britskými zbraněmi. Přitom už nyní provádí Ukrajina s pomocí britských a dalších poradců NATO mnoho teroristických útoků proti Rusku v nových zemích a v Bělgorodské, Brjanské, Kurské i dalších oblastech. Ukrajinské ozbrojené síly vidí jako jeden ze svých úkolů zničení ropných rafinerií v Rusku a vlastně zničení sociální a průmyslové infrastruktury až po Petrohrad a – v růžových snech – až po Moskvu. Jen tak mimochodem připomínám, že ukrajinské bezpilotní letouny už do Moskvy doletěly.

Objevily se i výzvy k blokádě Kaliningradské oblasti a k útoku na Bělorusko, s nímž Rusko tvoří v podstatě jeden stát.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov označil prohlášení západních politiků o možnosti přímého vměšování do ukrajinského konfliktu za velmi nebezpečný trend. Poté připomněl, že všechny důvody pro možné použití jaderných zbraní jsou v ruské jaderné doktríně podrobně rozepsány. “Pokud bude něco ohrožovat naši existenci, naši zemi, pak /přijdou na řadu/ jaderné zbraně. Žádná jiná možnost už pak není, je bezohledné takto provokovat,” – řekl Peskov.

Znovu připomínám, že i ruské ministerstvo obrany uvedlo, že uspořádá cvičení s možností použití TJZ “v reakci na provokativní prohlášení a hrozby některých západních představitelů vůči Ruské federaci”. Řečeno důrazně a jasně. Opakuji, že už opravdu do-makronovali i do-kameronovali, a dočkali se zaslouženého varování.

Nejostřeji se – jako vždy – vyjádřil místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv: “Sbor nezodpovědných darebáků z řad západní politické elity, kteří vyzývají k vyslání svých vojsk do neexistující země, se rozšiřuje. Nyní se k němu přidali představitelé amerického Kongresu, francouzské a britské vedení a někteří šílenci z pobaltských států a Polska. Vyzývají také k aktivnímu použití vlastních raketových zbraní, jež dodali banderovcům, na celém území Ruska.

Ne, nejde o jarní zhoršení situace, ale o cynický kalkul s politickými dividendami. Dochází k jakési totální degradaci vládnoucí třídy na Západě. Tato třída opravdu nechce logicky spojovat elementární věci. Posílá svá vojska na území b-Ukrajiny /= bývalé Ukrajiny/. To bude znamenat přímý vstup jejich zemí do války, na což budeme muset reagovat. Ale, bohužel, už ne na území b-Ukrajiny.“

“Infantilní blbci” z kolektivního Západu na jedné straně Rusko provokují (chcete-li: jednou částí svého rozdvojeného jazyka), zatímco na druhé straně farizejsky a podlézavě hovoří o nemožnosti něco takového dělat, či dokonce o tom mluvit. Jinými slovy – typický dvojí metr.

Zejména G7 varovala, že jakékoli použití jaderných zbraní by mohlo vést k vážným následkům. Následně orgány Spojených států a dalších západních zemí kritizovaly Moskvu za to, že se k tématu jaderných zbraní vyjadřuje okázale a halasně. Uvedl to mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller: “Tato rétorika je, jak jsme se již dříve přesvědčili, nezodpovědná a pro jadernou mocnost nevhodná. A neodpovídá tomu, jak by měla jakákoli jaderná mocnost veřejně hovořit o použití těchto zbraní.”  Ujistil světové společenství, že Washington svůj přístup nezmění.

Zároveň však všechna tato bojovná rusofobní a agresivní prohlášení politiků zjevně zaznívají s požehnáním Washingtonu. Je to jako s dodávkami západních zbraní na Ukrajinu: Západ se zapřísahá, že žádá Kyjev, aby je nepoužíval na ruském území, zatímco sám pomáhá ukrajinským ozbrojeným silám vyhledávat cíle a zasazovat na ně údery, od bezpilotních letounů po rakety, miny a granáty.

Proto je Putinův příkaz k provádění cvičení s TJZ jen dalším důrazným varováním před rozehráváním jaderných a jiných agresivních her proti Rusku, zvláště těch, které ohrožují jeho bezpečnost.

V reakci na hrozby Západu, že podnikne agresi proti Bělorusku, umístila Moskva v roce 2023 své TJZ v této zemi, přičemž si nad nimi ponechala plnou kontrolu. Aby se nikdo nemusel ničeho obávat a zároveň, aby někoho něco nenapadlo.

Letos v březnu pak Putin v rozhovoru s novinářem Dmitrijem Kiseljovem zopakoval odhodlání Moskvy bránit se a prohlásil, že Rusko je připraveno použít jaderné zbraně pouze v případě, že bude ohrožena existence ruského státu nebo narušena suverenita a nezávislost země. A právě tím hrozí Západ v současnosti.

A tak tu máme skutečně poslední varování – cvičení s prvky TJZ. I když se nejedná o nic neobvyklého. Přinejmenším proto, že Spojené státy již dlouho realizují program Nuclear Sharing. Právě tento program dnes umožňuje USA umístit své jaderné zbraně v zemích NATO, které je nevlastní. A díky tomuto programu se v Evropě a Turecku nachází 100 taktických jaderných hlavic. Bomby B61-3 a B61-4 jsou uloženy na šesti základnách v Belgii, Německu, Itálii, Nizozemsku a Turecku. A ještě Polsko tak kvičí a tolik prosí. Aby se i na jeho území dostalo něco amerického a jaderného.

K tomu by se mohlo dodat, že Medvěděv se tak ostře vyjádřil o “sboru nezodpovědných darebáků mezi západní politickou elitou” a o “totální degradaci vládnoucí třídy na Západě” – ne jenom tak, nebo z plezíru, vše je totiž viditelné už pouhým okem. Podle názoru mnoha pozorovatelů se dostali k moci na Západě nejen liberální globalisté, kteří jsou finančně napojeni na penězovody ze Spojených států a na nadnárodní struktury, ale také pod rouškou triumfu militantního liberalismu prosazují unifikaci planety ve vlastním zájmu.

Moci se chopili lidé, kteří jsou nezodpovědní, protože se nebojí. Nepamatují si a nechápou všechny hrůzy války, které jsou nevyhnutelné, pokud se lokální konflikty spojí ve třetí světovou válku. V Rusku si důsledky druhé světové války pamatují, kdežto na Západě už zapomněli a sní jen o pomstě – a to je ten problém.

Medvěděv to vyjádřil takto: “V takovém případě se nikdo z nich neukryje ani na Kapitolu, ani v Elysejském paláci, ani na Downing Street, 10. Dojde ke světové katastrofě. Mimochodem, Kennedy a Chruščov si to dokázali uvědomit už před více než 60 lety. Ale infantilní hlupáci na Západě, kteří se dnes chopili moci, si to uvědomit nechtějí.“

Ruský prezident nejen varuje. Vyzývá je, aby se vzpamatovali a přestali. Ještě je čas na uzavření míru.

*

Vladimír SKAČKO, UKRAJINA.ru (14:31 06.05.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

 

4.4 14 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
Žádné komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře