Top 09 je nervózní?

Jindřich Kulhavý
Jindřich Kulhavý

Mistrovství světa v hokeji nyní zajímá více Čechů a Moraváků, než jakákoliv politika. Je to znát i přesto, že se odbory nedohodly s vládou a eurovolby jsou za dveřmi. Z politických témat nejvíce zaujalo sundání ukrajinské vlajky z Muzea, ale radost byla předčasná, protože už visí zpět. Ostudný symbol patřící jiné zemi nad Václavským náměstím překvapuje mnoho cizinců i našinců.

Rusové se MS v hokeji neúčastní, což považujeme za trapnost a nedokonalost tohoto sportovního podniku. O to více jsou však vidět na bojišti, na němž postupně likvidují ukrajinskou armádu, západní vojenskou techniku a nacistickou ideologii. I přes plácání na Seznamu a dalších médiích ruské jednotky systematicky postupují. Ukrajinci kontrují útoky na ruském území včetně pokusů zasahovat civilní cíle, nicméně jim i přes zahraniční výpomoc dochází síly. Navíc dosavadní ukrajinský prezident Zelenskyj zrušil volby, které ho mohly vyvést z úřadu a v podstatě je nelegitimním představitelem státu. Což mu nebrání v mobilizaci Ukrajinců žijících v zahraničí. Pomoci má ukončení platnosti cestovních dokladů i řidičských průkazů a potřeba k vydání nových navštívit Ukrajinu, tím i riskovat nucený odvod do armády. Polská vláda už se vyjádřila a bude nápomocna k navracení Ukrajinců zpět do vlasti. I u nás někteří politici volají po odsunu těch, které ještě nedávno vzývali a poskytovali jim nadstandardní péči. Mladý Kolář patří mezi ně.

Odchod Ukrajinců je vcelku pochopitelný. Část z těch u nás se usídlujících je problematická, politici jim poskytnuli výjimečně výhodné (pro ně) podmínky, na které už stát nemá. Navíc by těžko Pětikoalice obhájila posílání Čechů do války, když by u nás zůstávalo půl miliónu bojeschopných Ukrajinců. A že to má v plánu. Jenže nelze všechny házet do jednoho pytle. Plno z nich tu žije a pracuje už mnohem déle, než se válčí, řada z nich nemá s Rusy žádné problémy a naopak vyjadřují odpor k Zelenskému a jím představovanému režimu. Odmítají tak nastoupit do armády. U nás se chovají nenápadně, drží svou prací a existencí nad vodou stavebnictví a průmysl, nemají politické ambice. Po morální stránce je tedy u těchto lidí těžko představitelné, že bychom je měli vracet tam, odkud utekli. Samozřejmě jsou tu další, kteří vyvěšují modrožluté vlajky, mají plná ústa vlastenectví a někteří dokonce plánují ukrajinizaci České republiky. Ti by se samozřejmě měli vrátit domů a svou hrdost zkusit uplatnit v konfliktu s Ruskem. Ne, že by to vedlo k zvratu v ruském tažení a osvobozování dalších území od nacistické ideologie, ale vneslo by to klid do naší společnosti. Bohužel roztřídit, kdo stojí za to, aby zůstal tady, a koho poslat zpět, je asi nemožné.

Pětikoalice, která otevřela zemi uprchlíkům z Ukrajiny, tak má problém. Musí učinit zásadní rozhodnutí. Buď pošlape dvouleté ,,nadržování“ nově vzniklé modrožluté komunitě a přidá se k polské vládě, nebo neudělá nic, po čem kyjevský válečný aparát volá. Personální nedostatek v ukrajinské armádě je zjevný a Západem dodávané zbraně nemá kdo obsluhovat. Před evropskými volbami tak všichni čekají, co vládní seskupení vymyslí. To vše v situaci, kdy budou všichni bojovat o potencionální voliče vlastních kandidátů. A v koalici to kapku skřípe. Naposledy se nepříliš chytrá Pekarová Adamová pustila do STANu, dokonce si ,,dovolila“ opřít se do pro STAN nadějné kandidátky na eurokomisařku Nerudové s tím, že Topka ji nepodpoří. Jeden tupý exemplář nemá rád druhý stejně kvalitní kousek z naší politické scény. To nevymyslíte. Upřímně? Obě dvě tyto paní by se mohly chytit za ruku a zmizet v propadlišti dějin. Jisté je, že uvnitř Topky se něco děje a Nerudová ve STANu to také nemá úplně jisté, ta pro změnu u voličů, protože je neskutečně nesympatická a ve špatné mentální kondici.

Hokejový turnaj je v plném proudu, boje na Ukrajině také, eurovolby se blíží a kandidáti finišují se svou kampaní. Ve Sněmovně vše směřuje k schválení korespondenčních voleb, snad to celé následně skončí u Ústavního soudu. Blíží se střet odborářů i zemědělců s vládou, takže on ten květen vůbec nemusí být nudný. Kéž by něco z toho ukončilo vládu Petra Fialy. Na to si ale budeme asi muset ještě počkat. Bohužel.

*

Jindřich Kulhavý, iNadhled

5 6 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Navracení Ukrajinců zpět do vlasti je jen naším zbožným přáním. Kdyby to totiž ti, jež jsme zvolili mysleli vážně, již dávno jsou postahováni ze staveb do vojenských výcvikových táborů. Co by tak asi na Ukrajině s nevycvičenými chlapci dělali? Spíše se musíme připravit na splácení ukrajinských dluhů u kterých imbecil Stanjura podepsal… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem mikkesh
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Podraz-na-CT-den-pred-eurovolbami-Tri-zastupci-SPOLU-v-debate-Babis-vidi-rude-755227….A dalsi podvod…Stacilo se take sklada z nekolika stran..SPD ma kandidatku slozenou ze dvou stran…Zase tu mame obvykle dva metry

cablik
cablik
před 2 měsíci

To záleží na páníčkách za oceánem pokud dají rozkaz tak je budou muset vracet banderovi. Jestli je Nerudová nadějná to si děláte srandu je stejná jak Pekarová jen papouškovat ty jejich fráze.

orinoko
orinoko
před 2 měsíci

Je hodně na pováženou, že neuvěřitelná blbuse vulgo dutina zasáhla do finálních soubojů o pražskou hradni stolici. Elektorat, který ji hodil do urny, je nutně stejně chudý na ducha jako konzumní holá prdel. Tož více debilu k urnam, ať to má říz a smak. Do čela Podripska co nejvíce kretenoidu – tot odkaz… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 2 měsíci

Mistrovství, jejich světa, v hokeji, sleduji jen tak okrajově. My teď budeme muset uspět v úplně jiné soutěži. V té, ve které se skanduje,, kdo nevolí, není Čech !”