Trefit ruský radar nebyl dobrý nápad

Zatímco my se bavili při hokeji, ukrajinský útok na ruský radar vyvolal prý ve vojenských kruzích na Západě tak trochu poplach. Švamberk na Novinkách to sice popsal jako úspěch Ukrajinců, ČT to nehodnotila, pouze vyzdvihovala pochvalně tu vzdálenost 1800 kilometrů od ukrajinského území, Idnes psalo dokonce o “rekordu” ukrajinského dronu a přiřadilo obrázek jiného radaru, ale útok nevzbudil jen nadšení.

Například pro britský Telegraph to vojenští experti vyhodnotili, že to vůbec nebyl dobrý nápad v souvislosti s velkým napětím, jaké nyní panuje. Ukrajinci tvrdí, že radar zasáhli z důvodu, že monitoruje i vzdušný prostor nad Krymem. Hans Kristensen, ředitel Jaderného informačního projektu Federace amerických vědců, který pravidelně sleduje pohyby amerických jaderných bombardérů v Evropě, ale na rozdíl od některých pochvalných komentářů řekl, že „ze strany Ukrajiny to není moudré rozhodnutí,“ protože Ukrajině to prý přineslo jen omezený vojenský prospěch, ale zhoršilo to jaderná rizika. Dává to příležitost Rusku spojit válku s konkrétními formulacemi v ruské doktríně pro použití jaderných zbraní.

Thord Are Iversen, nezávislý norský vojenský analytik také uvedl, že zasáhnout část ruského jaderného varovného systému nebyl zvláště dobrý nápad, protože “je v nejlepším zájmu nás všech, aby ruský varovný systém před balistickými raketami fungoval dobře.” Rusko má ca 10 takových radarů, každý z nich má dosah přibližně 6,5 tisíce kilometrů a může sledovat 500 objektů současně.

Napadnout takový radar, který má primární funkci v systému včasného varování pro mezikontinentální balistické střely, tj. obraně proti jadernému útoku, ale je i schopný sledovat rakety Atacms dlouhého doletu, které USA dodaly Ukrajině začátkem tohoto roku, není úplně chytré navíc v době, kdy někteří představitelé Polska nebo nyní Macron požadují uvolnění restrikcí k zásahům uvnitř Ruska ze strany USA.

Blinken se již také vyjádřil neutrálně a alibisticky pro změnu stejně jako bývalá náměstkyně ministra zahraničí USA pro politické záležitosti Nulandová, která požaduje “změnu melodie” a umožnění útoků na vojenské základny v Rusku. Ministr obrany USA Austin na otázku reagoval, že ukrajinská armáda „by se měla soustředit na boj zblízka“, ale o chvíli později dodal, že „dynamika ve vzduchu je trochu jiná“ a že rozhodnutí „nechá na expertech.“ 13 poslanců Kongresu poslalo Austinovi 20. května dopis, ve kterém žádají uvolnění restrikcí ze strany USA a povolení útoků na území Ruska.

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby v úterý zopakoval, že v tuto chvíli nedochází k žádné změně politiky USA. “Nepodporujeme ani neumožňujeme použití zbraní dodaných Spojenými státy k úderům uvnitř Ruska.”

Putin řekl novinářům, že ruská strana “velmi pečlivě” sleduje komentáře a chování členů NATO. Proti raketovým útokům uvnitř Ruska se nadále staví německý kancléř Scholz a italská premiérka Meloni.

*

převzato z FB

4.6 9 hlasy
Hodnocení článku
18 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kolokol
kolokol
před 4 měsíci

Prý “ukrajinský útok”, prý “poplach ve vojenských kruzích na Západě”. To si máme jako myslet, že se nějací Ukrajinci rozhodli sami? Že o něčem rozhodují sami? A že trefují na tu vzdálenost sami?!

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem kolokol
standa
standa
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  kolokol

To byla práce NATO – nikdo jiný to nemůže trefit na na takovou vzdálenost bez koordinace souřadnic ze satelitů – udělalo to NATO pod falešnou vlajkou Ukrajiny !!! Ukrajina na to prostě nemá !

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 4 měsíci

Rusove rikaji,ze tohle se da udelat jen za pomoci zapadnich satelitu ( navadet tedy opet musi zapadni specialiste),takze je pak uplne jedno, jak se vymlouvaji

danny
danny
před 4 měsíci

Mně by zase zajímalo, jak je možné, že se Ukrajincům vůbec podařilo ten radar zasáhnout. Jak jsou asi chráněny jiné cíle, když si klidně nechají zničit životně důležitý cíl 1800 km od hranic? Nikdo nenese odpovědnost? Ale to je jedno s druhým. Tři ukrajinské armády byly zcela zničeny i s technikou a oni postavili… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Hochu, vedes velezradne řeči. Za podobné výroky jsem jinde dostal bambilion mínusu. Tady je to zatím umírněné . Byl jsem dokonce vyzván, abych prokázal svojí vojenskou praxi a kvalifikaci. Člověkem, který patřil k normalizačním kadrum. Ta zaburalost je nadosmrti. Sám za sebe se snažím pochopit tento vychodni jev jakoby oddalovani nevyhnutelneho za… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Ministrů války RF by bylo hafo. Je z čeho vybírat. Jen tady na Nové republice máme nabídku. Ty Rusáci vždycky všechno zvoraj. Už dávno mohla frčet jaderná válka. A oni pořád otálej. No nic. My neotalíme. To by v tom byl čert, abysme je nevyprovokovali.

orinoko
orinoko
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Anonym

Ty máš dost, už nickitu máš takového soudruzskeho. Rusko nemusí nic. Červenou lajnu muze nakonec umístit přímo na Rudé náměstí. Svět to pochopí: Vzdejte se, nic se vám nestane.
Mimochodem: atomovku doporučuje Rus v odkazu, imbecile.

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem orinoko
Anonym
Anonym
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Pane, paní orinoko. Terminologie, kterou mne oslovujete je užívána na Seznamu a dalších podobných servrech. Na Nové republice je to novinka. Uvidíme, zda se ujme.

orinoko
orinoko
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Anonym

Každému, co jeho jest. Ty jsi prostě imbecil. Věcná polemika žádná, zato bolševické hodnocení názoru je přímo ukázkové. Tím prosluli rudi normalizatori, od kterých to převzali modří, a dovedli celý akt do seznamu nové demogracie, jejímž dalším vyDOBYTKEM jsou plusy a mínusy, a takrecene emotikony. Tzv. sprostota se nenachází ve vyrazivu, nýbrž v obsahovem záměru.… Číst vice »

heriot
heriot
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

A co jako být být to “bolševické hodnocení názoru” ? Jakože se názor nesmí hodnotit ? To já se klidně “po bolševicku” přidám a budu Váš názor hodnotit. Jako nechápající realitu a hloupý. . Rusko dělá co může, aby obstálo a přitom se nenechalo zatáhnout do světové války. Jistě dělá i chyby, ale statečných všeználků,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem heriot
heriot
heriot
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Anonym

Přesně.

cablik
cablik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Přesně tak kolego mažou se s tou válkou až opravdu přijde něco horšího kdyby opravdu použili armádu tak by bylo vymalováno záloh mají dost. Ode mě máte plus pravda je trpká.

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci

Nejsem odborník na vojenství a tím méně na drony. Ale neslyšel jsem o dronu, který by s náloží uletěl 2000 kilometrů. Dle mého pro Američany dobře odvedená diverze. Pokud dron, neletěl dále než deset, dvacet kilometrů.

jbskalensky
jbskalensky
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Tak, nebo tak, pro Rusko to je důležitá lekce. Odhalilo to konkrétní vady obranného systému, včetně toho, že údajně i S 400 nedokázal trefit starý typ rakety. Teď to musí rychle a účinně vyřešit. Podle mého odhadu to rozladění “západu” spočívá hlavně v tom, že už to zaručeně tudy nepůjde, protože to Ukrajinci použili… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  jbskalensky

Souhlas, odpověď Putina je také ,dle mého názoru, ono pročištění generality. Banderovcům není jak odpovídat. Ti si tak maximálně střelí do gatí. Jen si myslím, že to nebyla ani raketa, ani dron samotář, který by uletěl takovou vzdálenost. Ani jedno ani druhé nemají američané na bojišti. Čistky spíše naznačují šlendrián,… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 4 měsíci

To byl naopak velmi dobrý nápad, jen idiot se snaží plusum přiřadit mínusy. Ukázalo se, že trefit ruský radar tohoto typu není problém. Tyto radary jsou vždy jedním z prvních cílů konfliktu vyššího levelu. Dále se ukázalo , že Rusko je “schopno” tento typ úderu strávit a reagovat jen v rovině verbální, a to… Číst vice »