Václav Klaus: Vystoupení na pietním aktu u bývalé Kobyliské střelnice

Václav Klaus
Václav Klaus

převzato

Vážený pane předsedo, dámy a pánové,

vážím si Vašeho pozvání na dnešní pietní akt. Toto místo má pro mne jistou specifičnost – bydlím několik kroků odsud a chodím zde skoro denně na procházku. Většinu dní bývá toto místo úplně prázdné, proto je dobře, že se zde dnes koná tento pietní akt.

Smutečními setkáními, jako je toto, si připomínáme události před osmi desetiletími. Je nás už málo, kteří jsme tyto události zažili, a už skoro nikdo, kdo byl tehdy v dospělém věku. Já jsem jako čtyřleté dítě viděl v naší ulici jak stavění barikády během Pražského povstání, tak příjezd tanků v Den vítězství 9. května, který u nás poněkud nesmyslně slavíme už o den dříve.

Po celá desetiletí jsem se ve svých politických funkcích snažil přispět k tomu, aby zločiny okupace a druhé světové války nebyly zapomenuty a aby dostatečně silně promlouvaly nejen ke generacím dnešním, ale i k těm, které přijdou po nás. Kobyliská střelnice je jedním z míst, které si máme připomínat. Zde v Kobylisích se nebojovalo, zde nebyl žádný koncentrační tábor nebo věznice, zde byly postříleny stovky lidí, kteří se neprovinili ničím jiným než tím, že to byli Češi, kteří nejásali nad chováním a jednáním protektorátních úřadů. A o kterých to těmto úřadům někdo řekl.

Musí nám jít dnes více o dnešek než o včerejšek. Včerejšek nezměníme, dnešek však změnit můžeme a musíme. Odmítám stále znovu vznikající pokusy o přepisování historie a o symetrizaci viny pachatelů zločinů a jejich obětí. Mám na mysli dva konkrétní příklady z posledních dní.

Připomínáme si osvobození Československa. Jako dítě jsem viděl na pražských Vinohradech tanky Rudé armády. Sleduji-li dnešní vystoupení v médiích, vypadá to tak, jako by nás osvobodila armáda americká. Víme, že to není pravda, neboť ta osvobodila jenom malou část území naší republiky. A hlavně víme, že při osvobozování republiky zahynulo více než 140 tisíc vojáků Sovětského svazu, ale jen 116 vojáků amerických. Je to poměr tisíc ku jedné. Čísla sama o sobě sice neříkají všechno, ale říkají hodně.

Druhá věc, kterou nejsem ochoten připustit, je bagatelizování viníků a příčin druhé světové války. V naší veřejnosti vyvolalo v poslední době mimořádnou pozornost oznámení o návrhu na udělení státního vyznamenání předsedovi Sudetoněmeckého krajanského sdružení Posseltovi. Tomu by ti, kdo byli zastřeleni zde v Kobyliské střelnici, nemohli uvěřit.

Nepodléhejme dobovým náladám, všudypřítomné propagandě a účelové desinterpretaci dějin. A nebojme se otevřeně diskutovat o tom, jaké poučení pro nás z těch nejčernějších momentů naší historie plyne. Jsem si jist, že toho jsme si my, kteří jsme sem dnes přišli, vědomi.

5 16 hlasy
Hodnocení článku
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Primak
Primak
před 2 měsíci

Lidé někdy dělají, říkají něco dobře, někdy něco špatně. Zvláště, když jsou v nějaké funkci, kde se musí dodržet jistá politická správnost. Ale U Nás je zvykem, že vždy šmahem někoho nenávidíme, a jiné zase šmahem návidíme, milujeme. Nikdy nic mezi tím. A jde to velmi rychle, my jsme mistři světa na zhodnocení, na… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 měsíci

Pak Klaus je statečný že veřejně řekl pravdu o osvobození od fašismu ale zároveň jim pomohl umést cestu k moci a tak máme kované fašisty ve vládě.

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Cablíku, to je holt politika. Po Leninovi přišli ještě daleko horší Stalin a Berija. Po Klausovi a Mackovi přišli ještě daleko hroznější Topolánek s Dalíkem a nyní Fiala s Černochovou. Klaus je skoro na indexu.

cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Tak s tímhle vašim komentářem souhlasím nikdo horší než Fiala s Černochovou přijít nemůže.

spartak
spartak
před 2 měsíci

A když byl předsedou vlády a presidentem ,tak co? Je to pomatenec a slouha.

Hokarc
Hokarc
před 2 měsíci

Skvěle řečeno. Bohužel ti, kteří dnes, stojí v čele naší země, mají sice plnou hubu paměti národa, ale přitom chtějí, aby na tyto události, tak jak se staly, národ zapomněl.

adam
adam
před 2 měsíci

V. Klausovi bude asi patřit v dějinách nejednoznačné hodnocení. Nicméně měl často v zásadních otázkách pravdu a je nepochybně vlastenec. Situace je v této zemi ale stále šílenější. Jsme už tak daleko, že se ve výukových textech určených nejmenším dětem objevují tvrzení, že ” Na dodržování pořádku v protektorátu dohlíželo gestapo…”. (viz str. 22 níže odkázaného… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  adam

Němci mají prostě pořádek v krvi. 🙂

standa
standa
před 2 měsíci

Výborně pan Klaus !

Jarda
Jarda
před 2 měsíci

Nepředbíhejme tomu, co se může a nemusí stát.Nevím, kdo navrhuje sudeťákovi udělit státní vyznamenání,jedno vím zcela určitě pokud se tak stane budou navrhovatelé a ten, kdo tomuto hajzlovi udělí státní vyznamenání označeni jako největší nepřátelé a kolaboranští zrádci České republiky a mohou nebo spíše měli by být podle toho souzeni.

Anonym
Anonym
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Jarda

Jste si pane Jardo jist, že se díváte na svět ve kterém žijete, zcela realisticky?

jbskalensky
jbskalensky
před 2 měsíci

K tomu, říci pravdu, musí být dnes odvaha. Mohl by se, V.Klaus, minimálně vzhledem k věku, na to vykašlat. Nevykašlal a řekl co je správné. Za mě, v úctě, smekám klobouk. S hořkostí musím konstatovat, že i v otázce konfliktu na Ukrajině má V.K., kterého jsem nikdy “nemusel”, racionálnější a pravdivější názor, než M.Zeman, za kterého jsem… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem jbskalensky
Praded
Praded
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  jbskalensky

Na YT si najděte rozhovor: Doživotná stopka v televizii, s Jožo Rážem.

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Posselt je přítelem a názorovým souputníkem premiéra Fialy. I prezident Pavel se s Posseltem spřátelil. Proto Posselt nejvyšší státní vyznamenání ČR dostane. Fiala se tím symbolicky vysměje všem těm, kteří ho nemají rádi.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Dobra rec