Financial Times: Jak to v reálu vypadá s tou slavnou českou muniční iniciativou pro Ukrajinu….

Ten vodopád sebechvály špičkových českých papalášů – jak hradního futrála vší moudrosti tak zastupujícího ukrajinského protektora v Praze či Kalamity Jane z Kulaťáku už je hodně dlouho nesnesitelný. Jak zajistili munici pro ukrajinské heroje, aby zahnali konečně do sibiřské tundry věčně opilé mongoloidní mužiky z ruských stepí.

Věci se velmi detailně věnoval nikdo menší než prestižní britský titul Financial Times. A jakkoliv už to podstatné jste si mohli přečíst dokonce i na tuzemském mainstreamu, stojí za to shlédnout originál!

Russia sources ammunition faster than west, says Prague

podle překladače

Rusko dodává munici rychleji než západ, říká Praha

Česká vláda varuje, že zpoždění plateb mezinárodním výrobcům zbraní by mohlo připravit Kyjev o miliony granátů.

Rusko poráží západní hlavní města v zajišťování dělostřeleckých dodávek na mezinárodních trzích, uvedla česká vláda a varovala, že zpožděné platby zbrojařským společnostem by mohly vést k tomu, že miliony nábojů budou poslány do Moskvy místo do Kyjeva. Praha jménem mnoha západních spojenců koordinuje nákupy munice od zbrojařských společností z nečlenských zemí NATO, ale snaží se konkurovat Moskvě, která předvedla, že dokáže rychleji získat finance pro prodejce.

„Jsou některé země, které dodávají [Ukrajině] ze stejných zásob, ze kterých [nakupují] Rusové,“ řekl ve čtvrtek novinářům pražský zmocněnec pro obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný. „Pokud máte hotovost na to, abyste provedli platbu předem rychleji než Rusové, pak produkty půjdou na ukrajinskou stranu. Když nemáte hotovost na účtu, tak to někdy jde Rusům.“

České varování přichází v době, kdy jeho domácí výrobce zbraní Czechoslovak Group, největší dodavatel munice ve střední Evropě, varoval, že rostoucí ceny a nízká kvalita znamenají, že polovinu obdržených granátů nelze poslat na ukrajinská bojiště tak rychle, jak bylo plánováno.

Michal Strnad, majitel a předseda CSG, řekl Financial Times, že asi 50 procent granátů, které jeho společnost získala jménem české vlády v místech, jako je Afrika a Asie, nebylo dost dobrých na to, aby byly odeslány na Ukrajinu bez další opravy. U některých setů je CSG nuceno přidávat chybějící části z vlastní produkce.

„Každý týden cena stoupá a jsou velké problémy s komponenty,“ řekl Strnad během rozhovoru v pražských kancelářích své firmy. „Není to snadná práce.“ Zdůraznil však, že česká iniciativa zůstala „na správné cestě“ a že CSG se zavázala dodat jí přidělenou část dodávek.

Válka na Ukrajině pomohla vystřelit ceny omezeného počtu granátů, které bylo možné zakoupit mimo státy NATO, v době, kdy v Evropě není žádná volná munice ani výrobní kapacita.

„Výrobní kapacita je ale to není v Evropě,“ řekl Kopečný. „Existují jednociferné miliony nábojů, o které soutěžíme [s Ruskem]. . . Jediné, co k tomu potřebujeme, jsou odpovídající finance.“

Strnad uvedl, že knihy objednávek evropských výrobců střeliva byly zaplněné až na dalších osm let, v závislosti na typu dílů, i když „kapacity všichni zvyšujeme“. Dokonce i v nepravděpodobném scénáři, kdy ukrajinská válka právě teď skončí, řekl, „bude před námi obrovská práce na doplnění strategických zásob zemí NATO“.

Lídři EU z Nizozemska, Dánska, Lotyšska a Polska se spolu s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem zúčastnili úterní večeře v Praze pořádané českým premiérem Petrem Fialou, aby diskutovali o nedostatku zbraní na Ukrajině, který ochromuje její úsilí v boji proti Rusku.

Fiala uvedl, že na českou iniciativu, která byla oznámena v únoru a jejím cílem je poskytnout Ukrajině 1,5 milionu dělostřeleckých granátů, dosud přispělo 1,6 miliardy eur 15 zemí EU a NATO. První várka desítek tisíc granátů ráže 155 mm bude dodána příští měsíc na Ukrajinu, řekl Fiala.

Česká vláda požádala CSG a další menší české obranné společnosti, aby fungovaly jako zprostředkovatelé a odebírali granáty ze zemí mimo EU. Strnad uvedl, že byl na samostatných jednáních s úřady v Kyjevě o zahájení výstavby zařízení na Ukrajině, která by mohla učinit CSG první obrannou společností EU, která bude na Ukrajině vyrábět granáty velké ráže.

CSG v rámci plánů postaví továrnu na Ukrajině, montážní linku nákladních automobilů a zařízení pro údržbu zbraní dodaných do Kyjeva. CSG utratí „několik set milionů eur“ na zahájení svých tří ukrajinských výrobních projektů a doufala, že letos dosáhne dohody s Kyjevem.

Ukrajina se snaží nějak zadržet Rusko na bojišti především kvůli nedostatku vojáků a munice. Strnad řekl, že před dvěma lety varoval politiky, že přístup k dělostřeleckým granátům může ovlivnit výsledek války, ale bez úspěchu.

„Nemysleli si, že by mohla nastat nějaká válka, kde by dělostřelectvo hrálo hlavní roli. Všichni přemýšleli o dronech, umělé inteligenci a nových trendech,“ řekl. Šmyhal v úterý zdůraznil, že je potřeba nejen čerstvé dělostřelecké munice, aby se co nejdříve dostala do ukrajinských frontových linií, ale také potřeba, aby spojenci NATO reagovali na žádost Kyjeva o sedm dalších systémů protivzdušné obrany Patriot a více bojových letounů.

*

Mno. Tak takhle vypadá ta slavná fousofialovská granátová iniciativa zblízka!!!

My jako ten jednotný, semknutý kolektivní Západ, odhodlaný podporovat Ukrajinu až do zabití posledního Rusáka, prohráváme s tímtéž Rusákem, pokud jde o rychlost plateb těm, kdo disponují granáty pro ukrajinské dělostřelectvo!!?? Rusáci umí zaplatit rychleji? Ptám se, jak je to možné, souuzi??!! Jak je něco takového možné, když jsme Rusko přece zdecimovali sankcemi, že jeho ekonomika je zašlapaná do země, hroutí se a není možné, aby disponovala vůbec nějakými penězi! Natož na nákup granátů pro vedení války. To přece je vyhlášený smysl sankcí!!!

A když už tedy nejspíše Putlerovi zločinci nejspíš tisknou falešné dolary, eura, libry, švýcarské frantíky a další kolektivně západní měny, protože nic jiného než padělky, díky sankcím mít nemohou, pak nerozumím tomu, jak platby realizují rychleji než my, kolektivní Zápaďané! Když jsme na ně hodili finanční atomovku /že Miloši Zemane/ a odstřihli je od SWIFTu! Nevěřím, že cestovat s kufrem hotovosti do Afriky je rychlejší než poslat někam speciální dálnopisnou zprávu…. Ale třeba jsem v bance nedělal dost dlouho….

Kdo ovšem dělá perfektní vejvar je český zbrojařský král Strnad a jeho CSG Goup! Ten má nevídané hody! A ty Fialovy a fousovy granáty, které jsou jeden velký šrot, podle jeho tvrzení, tak to pro něj představuje doslova Klondyke netušených rozměrů!!! Dokonce takový, že se i Fiala jeho Obludárium bojí na něj uvalit daň z nadměrných zisků! Na rozdíl od ČEZu. Například. Ale to je jiný příběh. Nicméně – ta muniční iniciativa dua Fiala -fous tak to je opravdu dobrý kino! Za všechny peníze! Naše peníze!

*

Petr Vlk, Kosa ZostraFinancial Times

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci: DAR.

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

4.2 13 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 měsícem

Děkuji všem za informace z fronty.