Mnozí odborníci přitom často upozorňují na to, že by konzumace především červeného masa mohla vést ke zvýšenému riziku úmrtí. Jeho spotřeba podle nich napomáhá cukrovce, onemocněním srdce a cév i některým druhům rakoviny.
Nová studie však tato varování vyvrací.
Na analýze údajů Národního průzkumu zdraví a výživy během dvou dekád (roky 1988 až 2006) u takřka 16 000 osob nejenže výzkumníci nenašli výše uvedenou korelaci, ale navíc z dat odhalili, že konzumace živočišných bílkovin pravděpodobně snižuje úmrtí na rakovinu.
Vyšší příjem živočišných bílkovin byl spojen sice s mírným, ale významným snížením úmrtnosti související s rakovinou, uvádí se ve studii.
„Okolo bílkovin panuje hodně nejasností – kolik jich jíst, jaký druh a co znamenají pro dlouhodobé zdraví,“ uvedl Phillips pro mediální dům Science Daily.
„Tato studie nabízí více srozumitelnosti, což je důležité pro každého, kdo se snaží dělat informovaná a na důkazech podložená stravovací rozhodnutí,“ pokračoval Phillips.
Studie publikovaná v odborném časopise Aplikovaná fyziologie, výživa a metabolismus je observační, založená na empirickém šetření, a nemůže tedy potvrdit či vyvrátit jakoukoli kauzalitu mezi konzumací živočišných bílkovin a jejich negativním dopadem na zdraví lidí, informuje Science Daily.
Nicméně výsledky studie naznačují, že živočišné bílkoviny jsou důležitou součástí zdravého stravování.
*
Mě připadá, že ti takzvaní vědci je z velké části parta potapaných magorů, kteří nevědí naprosto nic, jen žvaní.Navíc to nikdy nepřiznají, protože by se jich mohl někdo ptát, za co je celé roky platil.
Vzdycky to byla kravina. Clovek je vsezravec.V historii,kdyz chudi na maso nemeli,nijak vysokeho veku ( a zdravi) se nedozivali
… tak chodili do panského na zajíce a vysokou.