Zbořil ví, jak může Zeman potopit Sobotkovu vládu. A zná Babišovo politické tajemství

Zdeněk Zbořil
Parlamentní listy
19. 11. 2013
O problému s lustračním osvědčením šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v souvislosti s jeho případným ministerským postem mluví podle politologa Zdeňka Zbořila všichni ti, kteří se v posledních dvaceti letech dostávali na vysoká místa, protože díky výkladu některých paragrafů tohoto zákona odstranili konkurenci.


„Prezident to vytáhl a sociální demokracie to přijala, protože si její představitelé najednou uvědomili, že vnitřní spor ve straně, kdo je lepší a kdo by měl o vládě vyjednávat, přisoudil ČSSD podřadnější roli, než očekávali, a tak je strana v očích potenciálních partnerů nejednotností, která se projevila a  může se objevit kdykoli v budoucnu, oslabena,“ míní politolog, že problém s  údajnou spoluprací s StB naopak oslabuje pozici šéfa hnutí ANO.
V hledání kliček jsou všichni vynalézaví
Ale Zdeněk Zbořil nepovažuje pozitivní lustrační osvědčení miliardáře Babiše za zcela nepřekonatelnou překážku pro jeho účast ve vládě. „Nevím, jak toho chtějí dosáhnout, ale jsou všichni, bez ohledu na to, z které politické strany jsou, vynalézaví v hledání všelijakých kliček a objevování nových výkladů Ústavy, ústavních zvyklostí a nových zákonů. To nesmíme podceňovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz.
Podle vyjednavačů ČSSD je možné dojít ke kompromisu
Hnutí ANO a sociální demokraté se rozcházejí v pohledu na daně. Sociální demokraté před volbami slíbili, že zvýší daně firmám, výrazně především v  bankovnictví, energetice a telekomunikacích, ale ANO trvá na tom, aby se daně nezvyšovaly, protože je potřeba nejdříve začít šetřit a spravovat zemi efektivně. Zatím se podle Zdeňka Zbořila zdají veřejnosti tyto rozdíly významné, ať už se týkají daní nebo církevních restitucí, ale poukazuje na výroky vyjednavačů za sociální demokracii, že jsou to otázky, ve kterých je možné dojít k nějakému kompromisu. „Nevidíme jim do hlavy, jaké mají plány, musíme počkat, až projeví zájem o nějaké ministerstvo.

Post předsedy Poslanecké sněmovny je důležitější, než se zdá

Babiš sice veřejně projevil zájem o finance, ale politolog upozorňuje, že stále ještě není uzavřena dohoda o předsedovi Poslanecké sněmovny. Vítězná ČSSD má totiž zájem nejen o post premiéra, ale i o křeslo šéfa dolní komory. „Je to taktická záležitost, protože pokud by dva pokusy o sestavení vlády nevyšly, což není vyloučené, už by o třetím premiérovi nerozhodoval prezident, ale předseda sněmovny. A kdyby ČSSD tento post získala, mohla by mít v ruce silnější karty,“ poznamenal Zbořil. A dodává, že i když prezident Miloš Zeman slíbil, že jmenuje premiérem Bohuslava Sobotku, a vždy drží slovo, vzhledem k nepříliš dobrým vztahům se šéfem ČSSD není podle něj vyloučeno, že by mohla ve vývoji nastat změna. „Kdyby se prezident soustředil na tři věci – daně, restituce a Babišovo lustrační osvědčení – má tři důvody, proč hledat jiné řešení, než které slíbil,“ soudí Zbořil.
Pro ANO je zásadní otázkou, zda jít, nebo nejít do vlády
Zásadní otázkou je podle politologa při vyjednáváních mezi ČSSD, ANO a  KDU-ČSL o vládní koalici především to, jak moc se chce účastníkům jednání do vlády. „Zatím největší zájem projevili sociální demokraté, ať jedno nebo druhé křídlo, ale druhé dva subjekty – ANO a lidovci – k tomu byly, možná jen z  taktických důvodů, chladné. Ale když se blíží situace, že prezident buď někoho pověří vyjednáváním, nebo přímo jmenuje premiéra, teprve se ukáže, kdo chce jaké ministerstvo,“ řekl ParlamentnímListům.cz Zbořil. A podle toho prý budeme moci posoudit, jak se chtějí politické subjekty na vládě podílet
Když Babiš půjde do koalice se zdiskreditovanou stranou, může přijít o  příznivce 
Pro ANO je to, zda půjde do vlády, nebo ne, závažnou otázkou, která může vymezit směřování hnutí do budoucnosti, ale také může rozdělit členy a příznivce. „Úspěch hnutí ANO byl postaven na tom, že odmítalo všechny politické strany, nebo alespoň ty, které se podílely na koalicích, vedených buď ODS nebo sociálními demokraty. Jakmile půjdou do koalice s nějakou z těch, podle nich zdiskreditovaných stran, mohou ztratit příznivce,“ míní politolog

Dělení stran na pravé a levé je podle Zbořila cesta do slepé uličky

Hnutí ANO sbíralo hlasy nejen levici, ale i pravici. Příznivcům pravice, především podnikatelům, vyhovuje, že ANO odmítá zvyšovat daně, levicově zaměřeným voličům se zase líbí, že ANO je pro zvýšení valorizací mezd, neplacení školného nebo zrušení zdravotnických poplatků. Může tedy hnutí přijít o nějaké své sympatizanty, když začne uplatňovat konkrétní politické kroky? „Může přijít jen o ty, kteří věří na rozdělování na pravici a levici a kteří netuší, že dělení na pravé a levé spektrum je cesta do slepé uličky, protože věčně bude muset každá politická strana vysvětlovat, co tím pravicovým a levicovým myslí,“ tvrdí Zdeněk Zbořil.Daně ani nízké, ani vysoké, ale optimální
Politolog se ptá: „A když se objeví pan Babiš a řekne, že by daně neměly být ani vyšší, ani nižší, ale že by měly být optimální, tak co je na tom pravicového nebo levicového?“ Podle něj je redukce na pravo-levé rozdělování v politice jakási zvyklost z dávné minulosti. Zbořil vysvětluje svůj názor, že politika je věc, která se mění každý den pod rukama, každý den se něco jiného jeví jako pravice a něco jako levice. Dospěl tedy k závěru, že ANO může ztratit lidi, kteří jsou fixovaní na pravolevé dělení. „Ale to není chyba ANO, ale chyba jeho příznivců, kteří si vysvětlují program Babišova hnutí jako pravicový, nebo jako levicový. Takový on nebyl, on šel bez ohledu na dělení na pravici a levici, on šel proti nepořádkům, které tady, jak on říkal, třiadvacet let existují,“ dodal Zbořil.

Podnikatel jako brzda sociálně inženýrským experimentům

 Pokud se ANO dohodne se sociálními demokraty a lidovci na společném vládnutí, bude muset přistoupit na různé kompromisy. Neodradí to bývalé voliče pravice, kteří ho ve volbách podpořili? Politolog si to nemyslí. „Oni ho vnímají jako brzdu nějakým sociálně inženýrským experimentům. Už tím, že je podnikatel, nebude ochoten naslouchat nějaké socialistické rétorice,“ je přesvědčen Zbořil. Sen voličů o tom, že tady vzniká nějaká strana středu, která nebude ani pravá, ani levá, je podle něj docela intenzivně prožívaný a teprve první konkrétní kroky ukáží, jak to s tím černým a bílým, dobrým a zlým, ve skutečnosti je. „Záleží na tom, co bude považovat příznivec ANO za dobré pro tuto zemi a co za špatné. Pak si může hrát na nějaké dělení na pravici a levici. To je pořád starodávný komunistický a socialistický sen, že levice je ten, kdo vykračuje levou nohou vpřed, a pravice jsou zpátečníci. A modří ptáci to jen přebarvili do svých barev, ale stejným způsobem vnímají to tzv. politické spektrum plošně, nebo lineárně, chcete-li tedy primitivně,“ shrnul svoji teorii politolog.

Stát povedeme ne doleva, ne doprava, ale lépe

Důležité pro voliče ANO podle Zdeňka Zbořila bylo, že Andrej Babiš chce mluvit novým jazykem. „Říkal, vždyť já nerozumím tomu ptydepe, kterým mluví poslanci ve sněmovně, já jen vím, že zemi špatně spravují, já jim nabízím krizový management a to, že stát povedeme ne doprava, ne doleva, ale lépe. A bez těch zdiskreditovaných stran, mezi které patřila i ČSSD,“ poznamenal. Připustil, že voliči, kteří očekávali, že zázraky se dějí do tří dnů, mohou být zklamáni, protože to, co Babiš slibuje, nebude možné splnit ze dne na den, ani z měsíce na měsíc, možná ani za celé volební období.

Ukázalo se, že slovo ČNB je vyšší než dobrá předsevzetí politických stran

Voliči jsou podle Zbořila zklamáni, protože žádná politická strana tady nedokázala realizovat podstatnou část svého programu. „O církevních restitucích nemluvila ve svém volebním programu žádná z politických stran a najednou po  volbách se z nich stalo velké politické téma a úspěšně se realizovalo. Reformy, které měly vést k prosperitě, se nekonaly. Všechno bylo reformováno, o reformách se mluvilo od rána do večera, ale najednou se ukázalo, že jedno rozhodnutí České národní banky je nad všechny ekonomické části programu politických stran, které tu byly u moci. Že slovo ČNB je vyšší než všechna dobrá předsevzetí politických stran,“ upozornil politolog na nedávný krok centrální banky, kterým snížila kurs koruny. Teď podle něj jde o to, jestli lidé budou dál žít v nějakém snu, že politické strany své sliby skutečně splní, protože ani program sociální demokracie – zařídíme fungující stát, napravíme poměry – se nedá vyřešit během jednoho volebního období. „Komunisté budovali čtyřicet let lepší příští a  skončili v krizi. Všechny strany mají v dohledné době těžko splnitelná předsevzetí, takže ke zklamání voličů dochází po všech volbách, když se rozdávají koaliční karty,“ potvrdil Zbořil. Lze tedy očekávat, že to tak bude i  tentokrát. „Zklamáni budou zřejmě voliči všech politických stran, ale časem se na to zapomene a voliči sednou na lep zase jinému politickému uskupení,“ dodal politolog.