Kdo zastaví krveprolití v Sýrii?

Ilja Charlamov
5. 4. 2014 zdroj zde
Sýrie vytvořila smutný rekord: počet obětí občanské války dosáhl v této zemi více než 200 tisíc. Třetinu tvoří civilisté včetně dětí. Podle zprávy OSN se počet syrských běženců blíží třem milionům. Tato hrozná statistika bude růst, když světové společenství nepodnikne mimořádná opatření pro zastavení krveprolití.

Občanská válka trvá v Sýrii tři roky a konec není v dohledu. Síly obou stran jsou vyčerpány, mnoho měst leží v troskách, ale všechny pokusy přemluvit odpůrce k jednáním jsou bezvýsledná. Především proto, že radikální opozice vytyčuje tvrdé předběžné podmínky. Hlavní z nich je odstoupení legitimně zvoleného syrského prezidenta Bašára Asada. Podobný požadavek vyhovuje pouze jedné ze stran a Damašek ho splnit nehodlá.

Mezitím již byly zahájeny přípravy na konferenci o Sýrii Ženeva 2. Předcházející fórum, na jehož přípravě se aktivně podílely Moskva a Washington, nemělo bohužel žádné značné výsledky. A nikoli vinou organizátorů, přiznal generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Na otázku o tom, máme-li očekávat průlom od druhé ženevské konference, odpověděl politolog Stanislav Tarasov:

-Proces mírového urovnání v Sýrii se původně vyvíjel pozitivně. V rámci první ženevské konference byl vypracován plán po etapách: zastavení bojových akcí, sestavení přechodné vlády, prezidentské volby. Ale vinou Západu nebyly určeny síly, s kterými se dá jednat. Úspěch Ženevy 3, jako pokračování Ženevy 2, vyvolává hodně otázek. Naděje ale existuje. Zachovají-li Rusko a USA přání a politickou vůli k spolupráci v syrské otázce, pozitivní účinek se dostaví.

Kolegové zvláštního emisara generálního tajemníka OSN pro Sýrii Lakhdara Brahimiho jsou ale skeptičtí. Říkají, že mírová jednání mezi opozicí a Damaškem budou sotva obnovena v dohledné budoucnosti. Orientalista Semjon Bagdasarov o tom rovněž pochybuje:

-Předcházející konference ukázaly, že pro získání výsledku je třeba, aby na schůzce nebyla přítomna prostě jistá opozice, ale konkrétní polní velitelé, kteří zastupují největší opoziční síly. Plus zástupci států majících vliv na opozici a syrské vedení. Kromě Ruska a USA je to Saúdská Arábie, Katar, Turecko, Írán, Irák a možná také Libanon.

Jednání mezi politiky a diplomaty uvedených států již byla zahájena. Nyní hodně závisí na tom, co převáží: sobecké zájmy jednotlivých zemí anebo kurs na zastavení krveprolití.
Číst všechno: http://czech.ruvr.ru/2014_04_05/Kdo-zastavi-krveproliti-v-Syrii-9871/