82% českých voličů ukazuje nejlépe budoucnost EU. Pád do reality bude tvrdý.

Petr Hájek
26. 5. 2014 Protiproud
Výsledky „antivoleb“ jsou pravdivým obrazem rozkladu zbytků demokracie v Evropě. Chvála českých a slovenských voličů za „hlasování nohama“.

Výsledky voleb do Evropského parlamentu přinesly rozuzlení, se kterým mohou být spokojeni všichni. A všichni nespokojeni. Svým způsobem velmi přesně zobrazily stav, ve kterém se EU nachází: Hluboká dekadence, jízda do tunelu pokračuje.

 Něco se stalo 
Ti, kteří jsou se zničujícím uspořádáním na evropském kontinentu (a  na „ostrovech“) nespokojeni, budou výsledky interpretovat jako vítězství: Ve Francii, ve Velké Británii a několika menších státech dramaticky uspěli „eurokritici“. V celkovém součtu ovšem jejich vítězství na rozložení sil v unii nic neznamená. Spíše si jenom vyměnili místa s dosavadními „krotkými eurorealisty“.

Pokud se něco stalo, pak pouze přišel předpokládaný signál, že v některých státech EU posilují radikální odpůrci vytvoření evropského superstátu, otevřeně totalitních „Spojených států evropských“. To je sice pro euroskeptiky zjištění možná příjemné, může a patrně bude mít vliv na vnitřní poměry v několika důležitých státech unie, s ní samotnou to však nepohne ani o píď.

Češi a Slováci pochopili

Jediné, co se skutečně stalo – a stojí za zaznamenání – je volební účast v bývalém Československu: 82% občanů v Českých zemích a 87% oprávněných voličů na Slovensku hlasování ignorovalo. Proč?
„Prohrou všech politiků je nízká volební účast. Daleko od pravdy nebude v tomto případě nejspíš staronový europoslanec za ODS Jan Zahradil. Podle něj je to důkazem, že lidé Evropské unii nerozumí,“ tvrdí Babišova iDnes, stejně jako většina lídrů hlavních politických stran.

Elity si stěžují, že za „špatný zvuk“ Evropské unie ve stále větší míře mohou média. Jsou prý příliš kritická, málo ukazují „úspěchy budování socialismu.“ Tento argument je napohled fantastický. Mainstream je přece totálně „proevropský“. Nyní dostane tedy zadání být ještě „pozitivnější“.

To je samozřejmě nesmysl. Je to právě naopak. Zkušení lidé v srdci Evropy – tak jako již mnohokrát v minulosti – dali totiž najevo, že EU rozumějí velmi dobře. Hlasovali „nohama“.  Jejich rozhodnutí je přesné: Volit kohokoli je zbytečné. Ať dopadne „hra na volby“ jakkoli, nic se nezmění. Dejte nám pokoj, jedeme na chaty. S „vnitřní emigrací“ máme bohaté zkušenosti.

Nic se nestalo

Vedoucí elity a organizátoři evropského „kotle národů“, stejně jako jejich oddaní „nohsledi“ z menších zemí – u nás především TOP 09 a  Babišovci, ČSSD a lidovci – vykládají výsledky po svém. A vlastně také důvodně:
Nemůžete říci, že většinu mají euroskeptici a nacionalisté vyhráli tyto volby,” řekl Guy Verhofstadt, který je kandidátem na předsedu Evropské komise. „Nejméně dva ze tří poslanců v novém parlamentu jsou lidé upřednostňující EU.”
Podobně mluvil i další kandidát na tento post Jean-Claude Juncker: „Extrémní pravice, na rozdíl od toho, co říkají některá média, nevyhrála tyto volby. Máme v parlamentu jasnou proevropskou většinu.”
A opravdu je to tak. Z Bruselu se sice nyní zřejmě ozve občas nějaký ostřejší tón, noví poslanci z tábora euroskeptiků budou muset dávat najevo, že je „mainstream“ zcela nepohltil (i když se to nepochybně za čas stane), ale to je tak všechno. Šílené zákony se na nás povalí dál. Krize – hospodářská, ale především hodnotová – bude akcelerovat o něco pomaleji, ale soustavně.