Nebezpečný vývoj na Ukrajině : “momentálně to vypadá na válku”

Christoph Hörstel
26. 6. 2014 facebook video
Přednedávnem se ještě zdálo, že Ukrajina s Ruskem míří vstříc smíření. Po dramatickém telefonátu prezidentů obou států se však situace změnila k horšímu: Moskva prý reviduje své plány na stažení

                       jednotek, vojenská přítomnost na hranicích s Ukrajinou zesílila. Jak                          se tedy stalo, že plány na usmíření přišly vniveč?

(interview s německým novinářem zaměřeným na zahraničněpolitické vztahy Christophem Hörstelem na Íránském rádiu) 
Musíme si uvědomit, že právě teď dochází k tomu druhu eskalace vztahů, který se očekával už několik měsíců. Víme, že obě komory ruského parlamentu nejen že schválily znovupřipojení Krymu, ale i případné zásahy vojenských jednotek, jimiž má být zamezeno násilí kyjevské vlády na vlastním obyvatelstvu. Kyjev vyhlásil dočasné „přerušení palby“, jehož účelem mělo být hlavně to, aby lidé buďto složili zbraně, nebo přeběhli k prokyjevským jednotkám, ale tato krátká pauza právě končí. Rusko tedy nastupuje s tím, že zatáhne za záchrannou brzdu.

Momentálně to vypadá na válku. Rusové zaujali zpět pozice, na nichž byli už předtím – podle nejmenovaného vládního zdroje se budou snažit vytvořit zásobovací koridory do vyhladovělých oblastí Doněck a Luhansk. Vojenské vytvoření takovýchto koridorů na cizím území znamená totéž, co válka.

Považujete za pravděpodobné, že by v takovém případě zasáhly západní státy – NATO?
Prozatím předpokládám, že se západní státy budou držet svého slibu a nezapojí se přímo do konfliktu, ale že budou Rusům komplikovat situaci tím, že budou poskytovat Ukrajincům zásobování. Není pravděpodobné, že by Západ nakonec vstoupil s Ruskem do války, ale vyloučit to nelze. Západ na takový konflikt není připraven, navzdory četným pohybům vojsk NATO, o nichž nás média samozřejmě neinformují.

Toto všechno páchne třetí světovou válkou… to svět nemůže strpět – lidé na Západě jsou přece proti jakékoli agresi – je jejich názor jednoduše ignorován?

Lidé už toho mají prostě plné zuby: lží z úst politiků, dezinformace z médií, kdy má člověk občas pocit, že žije na úplně jiné planetě než novináři (na rozdíl od Rusů, kteří jsou informováni celkem dobře) … Takových 80% zdejšího obyvatelstva jakýmikoli protiruskými snahami pohrdá.

Mluvil jste o tom, že lidé mají rozum. Vlády a politici tedy rozumného jednání nejsou schopni?

Současný styl západní vlády je přehlídka neschopnosti a tuposti … lidé už od vlády nečekají vůbec nic (dobrého), stačí si přečíst diskusní fóra na internetu… mám pocit, že ti, kteří nám vládnou, mají větší strach z Washingtonu než z vlastních voličů.
Po celém světě se množí konflikty, hlavně tam, kam strkají prsty Američané. Dá se z této situace usuzovat, že nás čeká nové „míchání karet“?

Dojde-li k opravdu velkému konfliktu, ke třetí světové válce, pak budou karty opravdu zamíchány úplně jinak, a ujišťuji vás, že nikoli ve prospěch Washingtonu. Bude-li se jednat o menší válku, pak budou karty v oblasti středovýchodní Evropy přát Rusku a samozřejmě i Asii, s níž bude Rusko ještě intenzivněji spolupracovat. Dobré by to tedy každopádně nebylo, protože by došlo ke shoření dlouho existujících, pozitivních energií společných Rusku i Západu a to by byla škoda.