11 hlavních izraelských mýtu o Gaze, Hamasu a válečných zločinech bylo odhaleno

30. 7.2014    Vlastní hlavou     původní zdroj
Veřejné mínění byste měli dát do rukou izraelských propagandistů, jako je Mark Regev. Jsou to mistři PR. Ve skutečnosti, jak odhalil přes víkend novinář deníku Independent Patrick Cockburn, „scénář, který používají je profesionální, dobře prozkoumaný a zároveň tajnou studií o tom, jak ovlivňovat média a veřejné mínění v USA a Evropě.


Ať máme jasno: nejsem fanoušek Hamasu, brutální a anti-Semické skupiny, která byla Amnesty International (dále AI) a dalšími lidsko-právními organizacemi obviněna z porušování lidských právobyvatel Gazy a válečných zločinů proti obyvatelům Izraele. Střílení raket na civilní oblasti není mezinárodním právem ospravedlnitelné, a to ani jako součást (legitimního) boje proti cizí vojenské okupaci.

V posledních dnech jsem diskutoval v rádiu a na Twitteru s podporovateli aktuálního izraelského útoku proti Gaze a byl jsem překvapen nejen množstvím nepodložených tvrzení těchto podporovatelů, ale také jejich sebedůvěrou, vychytralostí a propagandistickou disciplínou. Podle pro-izraelských a pro-IDF skupin je za všechno vinen Hamas.
Historie izraelsko-palestinského konfliktu

To je samozřejmě nesmysl. Pokud budu citovat senátora USA Daniela Patricka Moynihana: „Máte právo na vlastní názor, ale nemáte právo na vlastní fakta.“

Takže, v duchu Moynihaniho, zde jsou důkazy plné faktů bořících 11 mýtů, polopravd a samoúčelných témat, která jsou opakovaně tvrzena různými izraelskými mluvčími, a to jak v éteru, tak na sociálních médiích.

1, Pásmo Gazy není okupováno Izraelem

Boston Globe: „Izraelem ustanovené nárazníkové pásmo nyní zabírá 14% z celkové rozlohy Gazy a nejméně 48% orné půdy. Podobně tak námořní nárazníková zóna pokrývá 85% z námořní oblasti slíbenou Palestincům na mírových jednáních v Oslu a redukuje 20 námořních mil na 3 námořní míle. Human Rights Watch (dále HRW): Izrael také pokračuje v kontrole registru obyvatel Pásma Gazy i roky poté, co odtud stáhl své pozemní síly i osadníky. B’Tselem, 2013: Izrael pokračuje v plné kontrole vzdušného prostoru nad Gazou i nad jejími teritoriálními vodami, stejně tak, jako když obsadil Pásmo Gazy v roce 1967.

2, Izrael chce příměří, ale Hamas ne

Al Jazeera: „Meshaal řekl, že Hamas chce zastavit agresi zítra, dnes nebo dokonce ihned. Ale Izrael musí zaručit reálné uvolnění blokády a poskytnou záruky a to nejen jako slib pro budoucí vyjednávání. Ještě dodal, že nebudeme zavírat dveře před jakýmkoliv humanitárním příměřím, které bude podpořeno reálným programem pomoci. Jerusalem Post: Jen den poté, co Izrael přistoupil na Egyptem domluvené příměří a Hamas nikoliv, teroristická organizace nabídla ukončení desetiletého nepřátelství na oplátku za to, že Izrael splní podmínky Hamasu, uvedl ve středu Channel 2. Podmínky Hamasu obsahovaly: propuštění znovu zatčených palestinských vězňů, kteří byli propuštěni v rámci výměny za izraelského vojáka Schalita, otevření hranic mezi Gazou a Izraelem s cílem umožnit průchod občanům a zboží a také mezinárodní dohled nad přístavem v Gaze, namísto aktuální izraelské blokády. BBC: Izraelský bezpečnostní kabinet odmítl týdenní příměří navržené Johnem Kerrym ‘tak jak bylo navrženo’.“

3, Izrael, na rozdíl od Hamasu, neútočí záměrně na civilisty

The Guardian: Ve chvíli, kdy druhý izraelský dělostřelecký granát zasáhl pláž, ti, kdo stříleli, zřejmě upravili svůj cíl a zaměřili se na ostřelování těch, co přežili. Novináři, kteří byli přítomni a stáli u zdi terasy křičeli: „Jsou to jen děti.“ Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillay:“ Množství incidentů, spolu s vysokým počtem zabitých civilistů, je v rozporu s (izraelským) tvrzením, že byla přijata všechna nezbytná opatření k ochraně obyvatelstva. Fakta z mise OSN během konfliktu v Gaze, 2009:„Taktika používaná izraelskými ozbrojenými silami v ofenzivě proti Gaze je stejná s předešlými postupy, většinou používaných během války v Libanonu v roce 2006. Koncept nazvaný „doktrína Dahyia“ zahrnuje nepřiměřené použití síly a způsobuje rozsáhlé škody, ničení civilního majetku a infrastruktury a také utrpení civilního obyvatelstva. Mise OSN, na základě vlastního pozorování, došla k závěru, že tohle je přesně to, co je zde používáno v praxi.

4, Pouze Hamas je vinen z válečných zločinů

HRW: Izraelské síly zřejmě vědomě nebo z nedbalosti útočit na obyvatele, kteří jsou jednoznačně civilisté, jako například mladí chlapci a také na civilní stavby včetně nemocnic – to je porušení válečných pravidel, které indikuje páchání válečných zločinů.

AI: Záměrné útoky proti civilním domům je válečný zločin a ohromující rozsah ničení obytných domů, v některých případech s celými rodinami uvnitř, poukazuje na nepříjemný vzor v opakovaném porušování válečného práva.

5, Hamas používá civilisty v Gaze jako lidské štíty

Jeremy Bowen, blízkovýchodní redaktor BBC: Během svého týdenního pobytu v Gaze jsem neviděl jediný důkaz pro obvinění ze strany Izraele, že Hamas používá Palestince jako lidské štíty. The Guardian:během posledního týdne jsme viděli utíkat velké množství lidí z různých čtvrtí, ale žádný důkaz, že by je Hamas nutil zůstat na místě. The Independent: Někteří obyvatelé Gazy přiznali, že se bojí kritizovat Hamas, ale nikdo z nich netvrdil, že by byli Hamasem nuceni zůstat na nebezpečných místech a stát se tak nedobrovolnými lidskými štíty. Reuters, 2013: OSN obvinila ve čtvrtek izraelské síly z týrání palestinských dětí, včetně mučení těch ve vazbě a používání dalších jako lidských štítů.

6, Aktuální konflikt v Gaze začal Hamas, když 30.6.2014 začal odpalovat rakety

Times of Izrael: Podle činitelů izraelského ministerstva obrany, odpálili bojovníci Hamasu v pondělí ráno velkou salvu raket přímo proti Izraeli. Bylo to poprvé po mnoha letech, kdy islamistická skupina přímo napadla židovský stát. Bezpečnostní zdroje, pod podmínkou anonymity, hovoří, že Hamas pravděpodobně zahájil palbu v odvetě za izraelský útok, který proběhl několik hodit předtím a který zabil jednu osobu a další tři zranil. Hamas od ukončení operace Obranný sloup v listopadu 2012 neodpálil na Izrael žádnou raketu. The Nation: V průběhu desetidenní operace Bratrův hlídač na Západním břehu (která proběhla před aktuálním konfliktem v Gaze), Izrael bez obvinění nebo soudu zatkl přibližně 800 Palestinců, usmrtil 9 civilistů a provedl razie v téměř 1300 obytných, komerčních a veřejných budovách. Tato vojenská operace byla namířená proti členům Hamasu propuštěných během výměny palestinských vězňů za zajatého izraelského vojáka v roce 2011.

7, Hamas nepřestal nikdy odpalovat rakety do Izraele

Jewish Daily Forward: Hamas od konce konfliktu v roce 2012 nevystřelil žádnou raketu a do značné míry potlačoval střelbu menších džihádistických skupin. Odpalování raket, průměrně 240 měsíčně v roce 2007, pokleslo na 5 odpalů za měsíc v roce 2013. International Crisis Group: V roce 2013 bylo z Gazy na Izrael vystřeleno méně raket než v jakémkoliv roce od roku 2001 a většinu raket odpálených mezi příměřím z listopadu 2012 a současnou krizí mají na svědomí jiné skupiny než Hamas. Izraelský bezpečnostní aparát potvrdil agresivní protiraketové úsilí policejních sil vytvořené Hamasem speciálně pro tento účel.

8, Hamas vyprovokoval Izrael únosem a zabitím tří izraelských mladíků

Jewish Daily Forward: (Izraelská) vláda věděla téměř od samého začátku, že ti chlapci jsou mrtví. Udržovala fiktivní naději, že chlapce najde živé, aby toto použila jako záminku pro likvidaci operací Hamasu na Západním břehu. Ale to nebyla jediná lež. Od začátku bylo jasné, že únosci nejednají na základě příkazů vedení Hamasu v Gaze nebo Damašku. Pobočka Hamasu v Hebronu – která je více zločineckou než tajnou organizací – má za sebou historií akcí bez vědomí vedoucích činitelů, někdy také proti jejich zájmům.

Korespondent BBC Jon Donnison: Izraelský policista Mickey Rosenfeld mi řekl, že tři izraelské mladíky zabila osamělá buňka spojená s Hamasem, ale která nefunguje pod jeho vedení. To je v rozporu s tvrzením Netanyahuovy vlády.

9, Vláda Hamasu, nikoliv izraelská blokáda, je zodpovědná za humanitární krizi v Pásmu Gazy

Depeše z amerického ministerstva zahraničí: Izraelští představitelé vícekrát potvrdili ambasádě svůj úmysl udržovat ekonomiku v Gaze funkční na nejnižší možné míře tak, aby to nezpůsobilo humanitární krizi. Izraelští činitelé potvrdili, že mají v úmyslu udržovat ekonomiku v Gaze na hranici kolapsu, ale samotný kolaps nepřivodit. The Guardian: Izraelská armáda přesně vypočítala kolik kalorií obyvatelé Gazy denně potřebují, aby se zabránilo během blokády uvalené na palestinské území mezi lety 2007 a 2010 jejich podvýživě, vypovídají dokumenty ministerstva obrany uvolněné na základě soudního příkazu. Izraelská právnická skupina Gisha dlouho bojovala za to, aby tento dokument mohl být zveřejněný. Její členové říkají, že Izrael spočítal potřebné kalorie pro výživu obyvatel, aby mohl omezit množství potravin, které povoluje dovážet do Gazy.

10, Izraelská vláda si, narozdíl od Hamasu, přeje vznik dvou států

Times of Israel: „[Netanyahu] dal jednoznačně najevo, že nikdy nepřistoupí na existenci plně suverénního palestinského státu na Západním břehu. Uprostřed současného konfliktu vysvětlil: „Myslím, že Izraelci chápou nyní, co jsem vždycky říkal: že není možné, abychom se v jakékoliv dohodě vzdali kontroly nad územím západně od řeky Jordán.“

11, Všichni seriozní analytikové souhlasí, že to byl Hamas a ne Izrael, kdo začal tento současný konflikt

Nathan Thrall, přední odborník na Blízký východ u International Crisis Group, napsal v New York Times: Současná eskalace v Gaze je přímým důsledkem rozhodnutí Izraele a Západu bránit realizaci palestinské dohody o usmíření z dubna 2014. Henry Siegman, bývalý celostátní ředitel, American Jewish Congress, napsal pro Politico: izraelský útok proti Gaze nebyl vyvolán raketami Hamasu namířených na Izrael, ale odhodláním Izraele svrhnout palestinskou vládu národní jednoty, která byla vytvořena začátkem června a to i přesto, že se vláda zavázala splnit všechny podmínky pro uznání její legitimity ze strany národního společenství.