Pentagon připravil pro Ukrajinu údaje o umístění protivzdušné obrany domobrany.

27. 7. 2014   zdroj
Pentagon a americké zpravodajské agentury vypracovávají plán, který umožní poskytování ukrajinské vládě informací o umístění protiletadlových raketových komplexů, které mají údajně domobranci k dispozici. V sobotu 26. července to píše The New York Times s odvoláním se na vysoce postaveného úředníka administrativy amerického prezidenta Baracka Obamy.


Podle něj je Washington připraven poskytnout tyto informace Kyjevu pro umožnění přesného úderu na prostředky protivzdušné obrany domobranců. Podle údajů novin nebyl ještě příslušný návrh projednán v Bílém domě. V novinách se uvádí, že “zatím není jasné, zda Obama, který již schválil omezenou výměnu průzkumných údajů s Ukrajinou, bude souhlasit s poskytováním přesnějších informací o vojenských cílech, protože tento krok vtáhne USA hlouběji do konfliktu.”

Zároveň anonymní zdroje novin oznámily, že ve Washingtonu pokračují spory o cílech tohoto kroku. Jeden z nich – posílení pozice kyjevské vlády, druhý – “tvrdý signál” pro ruského prezidenta Vladimíra Putina. Přičemž vysoce postavený úředník úřadu potvrdil, že přestože je možno tyto údaje nazvat “historickými”, nejsou dostatečné na to, aby umožnily okamžitý útok.

“Až doposud jsme byli opatrní o věcech, které by mohly přímo poškodit Rusko”, – řekl vysoce postavený úředník Obamovy administrativy. Nicméně podle něj plán na poskytnutí nových průzkumných údajů “nebyl zatím odeslán prezidentovi” částečně kvůli tomu, že Bílý dům “se soustředil na dosažení dohody s evropskými spojenci o zavedení nových sankcí proti Rusku, stejně jako na získání přístupu expertů na místo havárie letadla Malaysia Airlines”…

Přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová