Lídři EU a Rusko: mírový plán pro Ukrajinu

3. 7. 2014 Zvědavec
Podle společného prohlášení, přijatého na závěr jednání ministrů zahraničí Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny, které se ve středu v Berlíně konalo z iniciativy Německa, mají být maximálně od soboty opětovně zahájena jednání tak zvané kontaktní skupiny „s cílem dosáhnout bezpodmínečného, vzájemně schváleného a udržitelného zastavení palby“, na jehož dodržování bude dohlížet zvláštní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ukrajinský prezident Petro Porošenko nikým nedodržované příměří opřené o ultimativní požadavky namísto jeho skutečného prosazení ukončil v pondělí.
Zúčastněné země se v Berlíně navíc shodly na nutnosti co nejrychlejšího osvobození rukojmích, načež se Rusko zavázalo, že umožní ukrajinským pohraničníkům přístup na své území, aby se – po dobu oboustranně dodržovaného příměří — mohli podílet na kontrole dvou pohraničních přechodů. V plánu je rovněž navrácení dalších dvou přechodů pod ukrajinskou správu a slib podpořit misi OBSE.

V kontaktní skupině mají být zastoupeny jak kyjevská vláda, tak i představitelé samozvaných „lidových republik“ z Doněcka a Luhansku. Kreml tvrdí, že má na obě entity „jen omezený vliv“, nicméně ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že zástupci vzbouřeného východu Ukrajiny, včetně lídra Doněcké lidové republiky Aleksandra Borodaje už „veřejně deklarovali, že jsou připraveni uposlechnout výzvu Ruska a OBSE k zahájení konzultací o zastavení palby“.

Zatímco Kyjev je v komentářích k berlínské dohodě velmi skoupý a Washington naposledy podpořil Porošenkovo opětovné zahájení války, předchozí dny naznačují, že se státy EU začínají v postojích k ukrajinské krizi přece jen od Spojených států „osamostatňovat“.

Německá kancléřka Angela Merkelová sice ve středu nevyloučila možnost uvalení dalších sankcí proti Rusku, nicméně je prý nutné ještě projednat jejich smysluplnost. Zároveň se ale vyslovila pro obnovení vztahů mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem: „Spolupráce mezi NATO a Ruskem je nyní omezená a v některých případech pozastavena. Ušli jsme v našich vztazích dlouhou cestou, a proto je mi nynější situace líto,“ prohlásila na tiskové konferenci s „jestřábím“ šéfem NATO Andersem Foghem Rasmussenem. „Přistupujeme ke vztahům s Ruskem otevřeně a chceme se ke spolupráci v budoucnu vrátit.“ V podobném duchu se vyjádřil i italský velvyslanec v Moskvě. Itálie se od 1. července ujala předsednictví EU a normalizace vztahů s Ruskem bude podle jeho slov prioritou tohoto období.