Od Bruselu přes Prahu jde unisono–separatisté sestřelili Boeing 777

Břetislav Olšer
17. 7. 2014
Tak a je to; pár hodin po pádu letadla malajsijských aerolinií mířící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru, je jasné, že to zavinili proruští perfektně vycvičení profíci separatisté, kteří ho zasáhli v Doněcké oblasti na východní Ukrajině. Podle posledních zpráv byl Boeing 777 zasažen ve výšce 10 000 metrů nad územím Ukrajiny v blízkosti ukrajinsko-ruské hranice, kde probíhají boje mezi proruskými povstalci a ukrajinskou armádou. Zahynulo na tři sta lidí…

Unisono zní; můžou za to separatisté. Neslyšel jsem v rozhlase nebo v televizních vysíláních skoro nic jiného; všichni to vědí ještě dřív, než byla nalezena černá skříňka a sděleny první výsledky vyšetřování. Stroj dopadl nedaleko vesnice Hrabove, vzdušnou čarou asi 30 kilometrů od hranic s Ruskem. Sestřelit letadlo, které letí v desetikilometrové výšce, zvládnou jen vyspělé raketové systémy. V zemích bývalé Varšavské smlouvy jsou asi nejrozšířenější protiletadlové komplety Kub nebo modernější Buk. Ta má podle verze dostřel do výšky přes 20 kilometrů.

Foto: Břetislav Olšer (2)

Systém Buk je dnes ve výzbroji řady států v postsovětském prostoru, nejmodernějšími verzemi disponuje ruská armáda, pro kterou se stále vyvíjí. Disponují jím ale také ukrajinské ozbrojené síly. Mobilní protiletadlový systém 9K37 Buk zařadila sovětská armáda do výzbroje v roce 1979, později prošel dalším vývojem a vylepšením. Navázal na starší komplet 2K12 Kub, přezdívaný kvůli typickému vypouštěcímu zařízení s trojicí raket a své účinnosti “tři prsty smrti”. Celý protiletadlový systém se skládá z několika pásových vozidel – velitelského vozu, vozidla vybaveného radiolokátorem a dvou druhů mobilních odpalovacích zařízení. Pásové mobilní odpalovací zařízení vybavené radarem přitom dokáže fungovat i nezávisle. Každý odpalovací komplet je vybaven čtveřicí raket s poloaktivním radarovým řízením, které jsou dlouhé zhruba 5,5 metru a váží přibližně 700 kilogramů. Dosahují čtyřnásobku rychlosti zvuku a jejich dolet a dostup se liší podle verze. Nejmodernější střely dokážou zasáhnout cíl vzdálený až 50 kilometrů a letící 25 kilometrů vysoko.

Takže, viník je známý. Vyšetřování skončilo dřív, než začalo. Ale že mohlo jít např. o explozi na palubě, srážku s neidetifikovatelným předmětem či bůhvíco ještě, o tom ani slovo. Jen pořád dokola, BUK sem, BUK tam. A když už jsme u toho sestřelování, že by sám Putin, co si připomněl Sověty sestřelené letadlo nad Koreou, byť to byl problém špionáže CIA? A pak též víme o tom, že rakety země-vzduch mají také USA, resp. NATO, které má desítky svých základen na hranicích s Ruskem, ani slovo. Že Spojené státy tam mají nejmodernější vrtulníky a rakety v hodnotě jedenáct miliard dolarů, ani ťuk. Tak se podívejme blíže na MIM-104 Patriot, taktický mobilní raketový systém využívající střely dlouhého doletu typu země-vzduch. Systém Patriot „umožňuje likvidovat nepřátelské taktické balistické rakety, střely s plochou dráhou letu i letadla, že by též doravní boeingy…?

Komplex Patriot sestává ze tří základních prvků: Na prvním místě je to samotná řízená raketa, poháněná motorem na tuhé palivo. Má délku 5,31 m, průměr těla 41 cm a vzletovou hmotnost 900 kg. Dosahuje rychlosti Mach 5, (jeden mach je bratru 1100 km/hod.) má maximální dálkový dostřel až 70 km a výškový dostup přes 24 000 m. Druhým prvkem je odpalovací zařízení pro čtyři rakety, které je umístěno buďto na návěsu taženém vozem Oshkosh HEMTT, nebo (u některých zahraničních uživatelů) na korbě speciálního nákladního automobilu značky MAN; k odpalovacímu zařízení patří ještě nabíjecí vozidlo s velikým jeřábem.

Konečně třetí složkou je naváděcí sekce, jež zahrnuje radiolokátor AN/MPQ-53 (u PAC-3 je používán novější typ AN/MPQ-65), naváděcí stanici AN/MSQ-104 Engagement Control Station, anténu na stožáru OE-349 Antenna Mast Group, zdroj elektrické energie EPP-III a řídicí středisko Information Coordination Central. Systém Patriot je obvykle organizován do praporů, z nichž každý má tři až čtyři baterie po třech až čtyřech četách; jedna četa je identická s odpalovacím zařízením. Vedle americké armády provozuje komplet Patriot rovněž Německo, Nizozemí, Řecko, Španělsko, Izrael, Japonsko, Tchaj-wan, Saúdská Arábie, Egypt, Spojené arabské emiráty, Kuvajt a Jižní Korea. Nedávno se pro něj rozhodlo Turecko a možná jej koupí Irák. V letošním roce se první Patrioty dostávají i na teritorium Polska, kde je budou společně obsluhovat Poláci a Američané.

„V souvislosti se zhoršením situace na jihovýchodě Ukrajiny, kde Kyjev provádí svou bojovou operaci, ruská strana ve snaze projevit dobrou vůli a nečekajíc na případné příměří zve pozorovatele OBSE do dvou přechodů na rusko-ukrajinské hranici,” uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo. Pozorovatelé prý mohou do ruských pohraničních postů dorazit “třeba hned zítra”. A v této situace, kdy má Rusko na sobě tíhu sankcí, bude riskovat odpálení rakety na malajsijské letadlo s třemi stovkami pasažérů? Kdo přišel s touto schizofrenní myšlenkou, musí být na hlavu. A to Porošenko, který bez mrknutí oka věděl, kdo Boeing 777 sestřelil, na hlavu je. Východoukrajinské velkoměsto Doněck, které si vzbouřenci po ztrátě Slavjansku zvolili za hlavní centrum svého odporu, dnes spěšně opustil starosta Oleksandr Lukjančenko. Proč by separatisté sestřelovali nějaké éro a zabili stovky lidí, když ve válce vedli a vše pro ně bylo na dobré cestě…? Jedině, že by byli padlí na hlavu….

V půlmilionovém Luhansku, další baště povstalců, se dnes navíc sešel padesátičlenný Nejvyšší sovět takzvaného Svazu lidových republik, který vznikl sloučením samozvaných “lidových republik” z Doněcké a Luhanské oblasti. Šéf sovětu Oleh Carjov shromážděným řekl, že během tohoto týdne se rozhodne o tom, zda budou povstalci pouze bránit nynější pozice nebo podniknou protiofenzivu. Ukrajinský armádní sbor o síle 4000 mužů je podle něj na východě země v obklíčení a kyjevské armádní velení je v panice. “Pokud tento sbor odzbrojíme, dojde k zásadnímu zlomu. Události postupují žádoucím směrem,” konstatoval Carjov.

Evropský prezident Herman Van Rompuy, co se nedávno zesměšnil prohlášením, že budoucnost Ukrajiny je s EU. Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho nesmí být Ukrajinci nuceni vázat se k jedné zemi a musí mít možnost volby. Studená válka opět v rukách Kerryho, respektive USA? Mít NATO na hranicích s Ruskem, to je pro ně sen. Včetně hegemonie globální moci. Ruský ministr zahraničí Lavrov proto právem kritizoval násilí ze strany protivládních demonstrantů a vyčetl západním představitelům, že tyto incidenty neodsuzují. A ještě by jim měl připomenout, jak USA či EU řešily podobné problémy, a zda by si někdo dovolil vměšovat se do jejich vnitřních záležitostí.

Petro Porošenko poté, co 25. května zvítězil v prezidentských volbách a zavřel hranice s Ruskem, se tajně sešel s americkou delegací vedenou ředitelem Národní služby pro skryté operace Frankem Archibaldem, bývalým šéfem CIA na Ukrajině Jeffrey Eganem, současným ředitelem CIA Ramymondem Marken Davisonem, Markem Buggym (CIA Istanbul), Andrzejem Derlatkou – CIA agentem v Polské zpravodajské agentuře a členem CIA Kevinem Duffinem, vedoucím viceprezidentem pojišťovny Brower.

Porošenko s Archibaldem podepsali „Dohodu o vojenské spolupráci mezi USA a Ukrajinou“. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen řekl, že proces rozšiřování aliance na Východ bude pokračovat. NATO využívá Ukrajinské krize jako kouřovou clonu pro své válečné plány a USA už rozhodly o trvalém umístění vojsk ve Východní Evropě. Dvě „diplomatické zprávy“ z platformy Wikileaks dokazují, že nově zvolený prezident Ukrajiny Petro Porošenko byl agentem USA.

Inu, zloděj křičí, chyťte zloděje, křičí ukrajinský cukrář s šancí skončit u mezinárodního soudu v Haagu pro válečné zločince. Ale zde to byla raketa země vzduch BUK nebo Patriot, to ho nezajímá. Ani důvody, samozřejmě, že Putin bude jednat dle jasného pravidla: Padni komu padni, ale dělat účet bez hostinského…? Byť bych napřed řešil, který blbec a proč neodklonil dávno cilvilní leteckou dopravu nad územím plným raket. Asi je pro někoho důležitější veletrh zbraní než lidské bytí… Kdy se ozve haagský soud…?