Pád letadla, prohlášení a rojení expertů

Ivan David
17. 7. 2014  zdroj
Pád malajského letadla Boing 777 s 295 lidmi na palubě cestujícího z Nizozemí do Kuala Lumpur zavdal příčinu k mnoha spekulacím. V Českém rozhlasu na stanici “Radiožurnál” promluvil český vojenský expert Martin Koller, který dříve okouzlil klidnou věcností a zjevnou nestranností mnoho diváků České televize v pořadu Hyde Park.

Jako příčina přichází v úvahu havárie a sestřelení ukrajinskou armádou. vojska domobrany Dombasu a Luhanska nemají k sestřelení letadla pohybujícího se ve výškách kolem 10 km technické prostředky. Armáda RF prostředky má, avšak nacházejí se v takové vzdálenosti od místa možného zásahu, že jejich účast na havárii je nepravděpodobná. Připomněl, že nepochybně existuje velké množství údajů o letu Boing 777, že trajektorii jak jeho letu, tak i případných raket bude jistě možné zrekonstruovat, neboť let byl jistě monitorován jak na straně Ukrajiny, tak i Ruska a to jak ze země, tak i ze vzduchu a z družic.

Východoukrajinští ozbrojenci navíc ohlásili nález černé skříňky. Motiv k sestřelení letadla malajské společnosti nemohli mít ani východoukrajinští povstalci, ani Armáda RF, ukrajinská armáda jedině v případě, kdy by z tohoto útoku bylo možno obvinit RF. Jedině ukrajinská armáda měla na místě prostředky k útoku na takto vysoko letící cíle a to “komplex Buk”.

Není vyloučen ani teroristický akt podobně jako při pádu malajského letadla nad jihočínským mořem 7. března 2014.

Za zmínku rozhodně stojí i skutečnost, že ukrajinská armáda už vlastní chybou sestřelila nad Černým mořem letadlo TU 154 ruské společnosti “Sibir” 4. 10. 2001 letící z Tel Avivu do Novosibirska s 68 osobami na palubě. Došlo k tomu při “praktických zkouškách komplexů C 200, C 300, C 125, Buk a Kub v oblasti Krymu směrem k Černému moři. Ukrajinští generálové sice přiznali, že v tu dobu stříleli, ale tvrdili, že na jinou stranu. Společnost “Sibir” i pozůstalí se obrátili na ukrajinský soud, který věc řešil 7 let. Trosky letadla se ovšem nacházejíhluboko na mořském dně.

Vyskytla se i tato spekulace: cílem ukrajinské rakety mohl být letoun Vladimíra Putina
Pravděpodobným cílem ukrajinské rakety, která mohla být vystřelena ze země, nebo z letadla, a která zasáhla Boeing 777 Malajských aerolinií, mohl být letoun ruského prezidenta Vladimíra Putina, oznámil zdroj v Rosaviacii.

Letoun „číslo jedna“ se potkal s malajským Boeingem v jednom místě a ve stejném koridoru. Došlo k tomu nedaleko Varšavy v 33. Koridoru ve výšce 10.100 metrů. Prezidentský stroj se zde nacházel v 16:51 moskevského času a Boeing v 15:44 moskevského času.
Podle slov zdroje jsou si obrysy obou letadel velmi podobné, stejně, jako jejich rozměry. A nabarvení se zdá být z velké dálky prakticky identické.”