Václav Klaus hodnotí situaci na Ukrajině

9. 7. 2014   zdroj

„Povstání na Majdanu bylo vyvolané, nebyla to žádná revoluce. Ukrajina byla obětí, byla zneužita k vyvolání nové konfrontace mezi Východem a Západem. Protože to byla křehká a zranitelná země, bylo snadné někam ji postrčit a vyvolat konflikt. Vítr foukal ze Západu,“ řekl Klaus. Tato slova padla na úterní debatě o Ukrajině, kterou organizoval Institut Václava Klause.


Na něj navázal Weigl. „Institut Václava Klause se do diskuze zapojil, protože nás k tomu vyprovokoval mainstream, který se u nás brutálně prosadil a dostal se k nám z USA.”
Západní média, včetně těch českých, neinformují podle nich o ukrajinském konfliktu objektivně. „Jsme svědky jednostranné propagandy, která není dialogem,“ uvedl Klaus.

„Kdo z naší země jezdil na Majdan? …Byli to aktivisté postmoderního, europeistického, politicky korektního, možná i feministického směru…“, řekl Klaus.

„Nemůžeme chtít, aby někdo v tomhle konfliktu vyhrál 10:0, to v politice nejde. Jediné řešení je 6:5…Já bych se nabídl jako dobrovolník, že to tam pojedu vyřešit. Ale současnému premiérovi ani prezidentovi bych to nesvěřil.“.

„Jsme Češi, ne Evropané. Žijeme na evropském kontinentě, a jsme tomu rádi. Vstoupili jsme ale do organizace jménem Evropská unie, a asi jsme neudělali dobře.“.