Dezertéři z praporu “Kryvbass” se snaží obhájit

30. 8. 2014 / zdroj
Velitel 40. praporu územní obrany z Kriveho Rogu Alexandr Motrij, svévolně opustivší pozice pod Ilovajskem s 50 podřízenými, se nachází na hranici Doněcké a Záporožské oblasti.

To sdělil jeden z vojáků praporu Alexandr Potapenko.

Podle něj skupina vojáků “Krivbassu” v počtu necelých 50 lidí spolu s velitelem se nachází na hranici Doněcké a Záporožské oblasti. Tam se ocitli poté co jejich velitel Alexandr Motrij vydal rozkaz opustit pozici u obce Pokrovka u Ilovajska.

Podle vojákových slov byla situace neúnosná a velitel se rozhodl odtud vyvést část vojáků.

“Ustoupilo asi sto lidí. Polovina z nich už je v Krivom Rogu – v nemocnicích. Také chceme jet domů, normálně aw vyspat, odpočívat,”- říká.

Podle něj, prapor byl trvale vystaven střelbě středního a těžkého dělostřelectva.

“Měli jsme jen autobusy, pěchotní zbraně, kulomety a jeden granát pro každého,” – říká Potapenko.

Podle vojákových slov, rozhodnutí ustoupit bylo vedeno částečně i z důvodu nedůvěry ve schopnosti a profesionalitu velitele sektoru “B” generálporučíka Ruslana Chomčaka, velitele operací v Ilovajsku.

Nyní muži tvrdí, že jsou připraveni vrátit se k opuštěným kamarádům, ale mají strach, aby nepadli pod palbu separatistů.

Stejně se obávají pohybovat ve směrem na Krivoj Rog.

“Dneska nám zavolali z domova a řekli nám, že nás prezident nazval dezertéry. Doma nás teď čeká vojenská prokuratura a soud. Upřímně řečeno, my všichni ztratili chuť něco dělat. Znechucení se obrátilo na všechno. Na prezidenta, který nás obvinil z dezerce. Za co? Chceme se vrátit domů a odevzdat zbraně a nevykonávat nesmyslné rozkazy,” řekl Potapenko.

28. srpna prezident Ukrajiny Petro Porosšenko řekl, že odpovědnost za situaci v Ilovajsku spočívá na velitelích dvou praporů, kteří svévolně opustili jim svěřená postavení.

V předvečer sektor “B” svévolně opustil oddíl 30. mechanizované brigády a 5. prapor územní obrany “Prikarpatsko”.