Izrael po EU chce „regulaci“ propalestinských protestů

Tereza Spencerová
5. 8. 2014    Literárky
Izraelská vláda odmítla výzvy OSN i mnoha zemí světa, aby ukončila agresi proti pásmu Gazy, a naopakoznámila její „zintenzivnění“. Přitom armáda zaútočila na další školu pod správou OSN, v níž se ukrývaly stovky uprchlíků. V troskách zemřelo dalších dvacet lidí a stovky jich byly zraněny. Izraelské ministerstvo zahraničí konstatovalo, že si OSN nemá co stěžovat, protože v jejích – už zavřených – školách byly dříve nalezeny skladiště zbraní, a proto má Izrael právo útočit na všechny školy, tedy i na ty v provozu.
Ve středu dopoledne Izrael vyhlásil čtyřhodinovou „humanitární pauzu“ v útocích, a když během ní stovky lidí vyšly na tržiště v Šudžáji na předměstí Gazy stovky lidí, zaútočil a zabil dalších 17 lidí a na 170 jich zranil. „Humanitární příměří“ se prý totiž nevztahovalo na konkrétní tržiště, ačkoli Izrael nevysvětlil, proč se zrovna tržiště plné civilistů muselo stát terčem. Celkový počet obětí nynější agrese do pásma Gazy už přesáhl číslo 1400, přičemž mezi mrtvými jsou v drtivé většině civilisti. Zraněných je přes 7500. 

Počet obětí aktuální agrese do pásma Gazy už převýšil číslo 1400 a izraelská vláda připravuje další eskalaci útoků.

Izrael za této situace povolal dalších 16 tisíc záložníků, takže jich je nyní k aktivní službě připraveno celkem už 86 tisíc. Obamova administrativa sice proklamuje pokusy o dojednání příměří a zastavení zabíjení, zároveň ale Izraeli umožňuje, aby využíval zásoby granátů a nábojů do granátometů z amerických vojenských skladišť v Izraeli. Izrael má k těmto arzenálům otevřený přístup údajně v posledních deseti dnech, aniž by o to sám musel žádat. Zároveň s tím několik kongresmanů tlačí Obamovu administrativu, aby se nepokoušela dojednat příměří a místo toho izraelskou agresi bezpodmínečně podpořila. Například republikánský senátor Mark Kirk prohlásil, že mu zabíjení tisíců civilistů plně vyhovuje, a pokud to povede k likvidaci Hamasu, tak to „stojí za to“. Ve stejném duchu se ostatně vyjádřili i čtyři čeští poslanci na návštěvě Izraele.

Izrael mezitím v malém pásmu vyhlásil 44 procent území za nárazníkovou oblast, odkud mají civilisté uprchnout „pro své bezpečí“, čímž se uprchlíky v pásmu stalo už přes 200 tisíc lidí.

Záběry saúdské televize ukazují jednu hodinu v pásmu Gazy:

VIDEO

Za této situace je na spadnutí nový holocaust, prohlásil při jednání s poslanci izraelského Knessetu a západními diplomaty šéf Izraelského židovského kongresu Vladimir Sloutsker, a to v reakci na sílící protiizraelské protesty v Evropě. Nárůst počtu „antisemitských incidentů“ souvisejících s izraelskou invazí do Gazy podle něj vytváří „SOS situaci“. „Nikdy předtím od holocaustu nenastala situace, jaká panuje dnes,“ prohlásil na adresu masových propalestinských protestů v Evropě, z nichž se mnohé proměnily v násilí a při nichž často zaznívají rasistická hesla. „Potenciálně sledujeme vznik dalšího holocaustu a události budou po celé Evropě jen sílit.“

Podle izraelské strany je na vině „jednostranné“ zpravodajství médií, které informuje o vysokých počtech zabitých palestinských civilistů, a proto Izrael po Evropské unii požaduje „striktní regulaci formátu a obsahu“ budoucích protiválečných demonstrací. Někteří unijní diplomaté, obzvláště pak ti dánští, trvali na tom, že v Evropě platí právo na svobodu projevu, což by navrhované „regulace“ nutně omezily, ale izraelští činitelé bazírují na tom, že kritika Izraele je sama o sobě projevem antisemitismu, a že existuje „rozdíl mezi svobodným projevem a projevem štvavým“.

Podle izraelských představ by měl vzniknout úřad zvláštního eurokomisaře, který by měl pravomoc „monitorovat“ protiválečné protesty a bránit jejich účastníkům, aby Izrael během jeho pravidelných agresí na palestinská území označovali za „agresora“.

Fotogalerie ze současného pásma Gazy na webu britského The Daily Telegraph.

A The Guardian dodává: „Svět je zostuzen.“