Jmenuji se Marie a chtěla bych vám něco důležitého říct

10. 8. 2014  zdroj

Pracuji ve firmě Madeta. Dnes jsem se dozvěděla, že možná přijdu o práci. Kvůli sankcím.

EU uvalila sankce na Rusko. Rusko samozřejmě zareagovalo a uvalilo sankce na EU. Tyto sankce se dotknou i firmy, ve které pracuji. A já se ptám: Proč? Proč mám pykat kvůli egu a mocichtivosti jistých politiků? Proč×USA + EU vůbec začaly se sankcemi?

Sankce nikdy moc nefungovaly. Nedokázaly zlomit Írán, Severní Koreu nebo Kubu. Rusko nezlomí ani náhodou. I když si to někteří myslí. Faktem je, že Rusko má 8. nejsilnější ekonomiku světa. Patří i mezi nejstabilnější ekonomiky a to hlavně díky nízkému dluhovému zatížení (přibližně 11% HDP), nízké nezaměstnanosti (přibližně 5%), významným rezervám a míry hospodářského růstu.

Oproti tomu zadlužená EU s mnoha státy na pokraji bankrotu. Místo podpory podnikání a konkurenceschopnosti, kterou EU potřebuje jako sůl, přijde se sankcemi. Vždyť si tak pod sebou pílí vlastní větev! A komu to prospěje? Jak se říká, kde se dva perou, třetí se směje. Obávám se, že ten třetí je hezky v klídku za oceánem. Se svým dluhem 111% HDP si ani výhodnější situaci přát nemohl.

Taky jsem matka samoživitelka. Na mé práci v Madetě závisí fungování celé rodiny. Můžu pak žádat náhradu škody u našich politiků? Nebo já nemůžu nic, to je oni si můžou takto zahrávat s našimi životy? A co je vlastně cílem sankcí? Někteří říkají, že cílem sankcí je “vyšší princip” a boj za “lidská práva”. Nandat to Putinovi.

Pak se ale ptám, proč těmto “bojovníkům” za lidská práva nevadí obchodování s Čínou? Nebo se Saudskou Arábií? Oproti nim je Rusko rájem svobody. Pak ten “boj za lidská práva” vyznívá docela pokrytecky. A zaplatí mi “bojovníci” taky mzdu? Zaplatí jídlo, oblečení, školní pomůcky pro mé dítě? Když je to prý boj za “vyšší hodnoty”, tak přece nebudou mít problém se něčeho zříct. Nebo zříkat se mají jenom ti ostatní? Sankce nic neřeší. V Rusku vznikne tzv. “černá díra” trhu, kterou se budou snažit obsadit státy Asie, Jižní Ameriky a různé nadnárodní koncerny. Kromě toho se Rusko stane mnohem více soběstačné a tím pádem i silnější. Chápu, že sankce uspokojí ego rusobijců, ale politika by se neměla řídit emocemi. Měla by se řídit rozumem. Nenechme se zatáhnout do mocenských her, nestaňme se “užitečnými idioty” nadnárodních korporací.