Kolomojský vyhodí do povětří DněproGES – může být smetena Ukrajina a část Ruska

31. 8. 2014    zdroj
Výkonné orgány Záporoží, řízené oligarchou, se chystají vyhodit do povětří přehradu DněproGES v případě kapitulace. To, co bylo vytvořeno nadlidským úsilím hrdinů prvních pětiletek SSSR, se může během okamžiku nejen proměnit v prach, ale také způsobit velkou ekologickou katastrofu s mnoha oběťmi. 

Ve čtvrtek 28. srpna Igor Kolomojský oznámil, že začne s realizací “plánu B”, aniž by vysvětlil, co to je. Ale oligarcha prohlásil, že nyní převezme kontrolu a ochranu v Mariupoli a Záporoží. Podle expertů se Kolomojský nemůže spolehnout na pomoc Kyjeva; bude se muset vypořádat se silami domobrany sám.
DněproGES

– Sponzoruje své trestné prapory, ostatní síly nemá. Celá vládní armáda zůstane na jiho-východě země a Porošenko teď za žádných okolností Kolomojskému nepomůže – řekl vojenský expert Vladimír Timošenko.

LifeNews s odvoláním na zdroj v městské správě Záporoží sděluje: krátce po tomto prohlášení Kolomojského se objevil ve městě Boris Filatov – pravá ruka gubernátora Dněpropetrovské oblasti. Nařídil místním úředníkům připravit se na nejhorší a připravit přehradu DněproGES k vyhození do vzduchu.

Rozměry
Typ přehradní nádrž
Rozloha 420 km²
Délka 170 km
Šířka 3,5 km
Objem 3,3 km³
Prům. hloubka 8,2 m

 Plukovník ve výslužbě Viktor Litovkin řekl, že Kolomojský v případě uskutečnění plánu na vyhození přehrady spáchá “sebevraždu”.

– Protržená přehrada DněproGES spláchne Ukrajinu a část Ruska. Žádná válka nestojí za takové oběti, jako je hrozba zničení DGES – zdůraznil expert. 

– V historii válečných konfliktů byly podobné situace, kdy vznikalo nebezpečí stržení přehrad a elektráren. Ale dokonce i za Velké vlastenecké války se Němci snažili se tomu vyhýbat – tvrdí vojenský expert Jevgenij Černousov.

V Záporoží jsou místní úřady pobouřeny chováním Kolomojského a jeho asistentů, kteří nešetří hrozbami. Ale vnitřní napětí v rámci regionu neumožňuje úředníkům odporovat tlaku oligarchy. Výroba v hlavních továrnách je pozastavena z důvodu zákazu vojensko-technické spolupráce s Ruskem. Na podzim mohou být některé z nich zcela uzavřeny.

To vše přispívá k růstu nespokojenosti a odporu k vládě. Záporoží je stále jedním z mála měst, které odmítlo z úsporných důvodů vypnout plyn Věčného ohně. Aby se předešlo možným nepokojům, kromě lidí Kolomojského směřují do Záporoží prapory, které před tím provedly čistku “nespolehlivých” lidí v Mariupoli.

Politolog Andrej Suzdalcev říká, že za dané situace v regionu Kolomojský riskuje, že naladí proti sobě velkou část obyvatelstva Mariupoli a Záporoží.

– Jakmile vojáci domobrany vstoupí do krajského centra, mnozí obyvatelé Záporoží mohou doplnit jejich řady. Žijí tam záporožští kozáci. Oni umí bojovat a rádi bojují. Ve prospěch odporu proti vojákům národní gardy a praporům Kolomojského je únava místních voličů z prázdných slibů a velkopanského vystupování Kolomojského,- domnívá se expert. – Náladu řídí i ekonomika: ceny bydlení, nestabilita měny, problém s plynem tíží lidi ve prospěch odporu k moci…

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová