Orbán lituje vzdalování EU od Ruska. Poláci zase mluví o uhranutí Putinem

28. 8. 2014  /  zdroj
Maďarský předseda vlády Viktor Orbán vyjádřil politování ze vzdalování se Evropské unie a Ruska v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. Řekl také, že chce vytvořit spojenecký blok států, které chtějí alespoň zpomalení tohoto procesu.

Naopak poradce polského prezidenta B. Komorowského prof. Roman Kuźniar prohlásil, že Polsko nemůže počítat v otázce bezpečnosti regionu s Berlínem a tvrdě zaútočil i na další evropské státy. Politika Německa, Itálie, Maďarska nebo Holandska se stala závislou na diplomacii Moskvy a hrozeb Gazpromu,“ tvrdí Kuźniar. „Je to především závislost mentální. Putin paralyzuje jejich svobodné myšlení jako had paralyzuje pohledem králíka,“ myslí si poradce polského prezidenta. Není se co divit, jestliže je Berlín kritický k některým polským rusofobním nápadům.

Angela Merkelová přirovnaná ke králíkovi, to se jí jistě nelíbí. Polsko v posledních měsících těžko nese, že bylo odstaveno od hlavních procesů týkajících se Ukrajiny. Jednostranné postoje Varšavy jsou však tím, co je diskvalifikuje z jednání. Navíc také prokazatelně sobecké “přízemní” zájmy. Například ministr zahraničních věcí na jednání o protiruských sankcích prosazoval zařadit na seznam ruské brambory. Poláci jich letos mají dost a tak se chtěli zbavit konkurence.