Proč NATO nebombarduje Kyjev pro humanitární krizi jako Bělehrad?

7. srpen 2014 / Břetislav Olšer / zdroj 

Jak naložit s osmi milióny Rusů na Ukrajině, když jsou to všechno vyvrhelové? Tymošenková to ví: „Měli bychom po nich ksakru pálit atomovými zbraněmi.“ Byl tím dán signál k humanitární krizi – 750 tisíc ukrajinských Rusů prchlo do Ruska, další stovky byly zabity.

Kdyby byla Ukrajina genocidní Jugoslávií, začalo by NATO Havlovo “humanitární bombardování” Kyjeva, jako kdysi Bělehradu. Přitom prchala a byla usmrcena část Albánců; ovšem míň, než teď činí počet stejně postižených obyvatel východní Ukrajiny… Ukrajina tak zabíjí vlastní občany.

A k tomu tradičně jedním dechem se ČT ptá, zdali si může Rusko vůbec dovolit zakázat lety nad Sibiří evropským aerolinkám, zároveň redaktorka jistě nemá pochybnost, že bylo v moci Ukrajiny povolit lety nad místy východní Ukrajiny, kde se odehrávaly tvrdé vzdušné boje, na což doplatilo v rámci protiputinovské léčky malajsijské letadlo. Nic jiného, než jen obvyklá schizofrenie ČT. Tři čtvrtě milionu Ukrajinců uprchlo do Ruska; ví o tom Nádvorník…?

Neštěstí nechodí po horách, ale po Majdanu; minimálně do konce září se budou muset obejít bez teplé vody tři miliony obyvatel ukrajinského hlavního města. K nepopulárnímu úspornému opatření sáhl kyjevský starosta Vitalij Kličko kvůli plynové krizi a vyostřeným vztahům s Ruskem. Úřady namítají, že jinak by nebylo v zimě čím topit. Ovšem, jak znám zimu na Ukrajině, zvláště v Kyjevě, bez tepla a teplé vody mým přátelům s malými dětmi moc do smíchu nebude. Třeba v rodině bývalého fotbalového reprezentanta Jaroslava Race… K tomu dodává hlas armádního mluvčího ukrajinské armády, že její vojáci vítězí na celé čáře nad proruskými separatisty.

Už si cvrlikají vrabci na střechách Majdanu, že ukrajinská armáda utrpěla u hranic s Ruskem další nezanedbatelnou ztrátu. O azyl požádali ukrajinští vojáci u pohraniční stráže v ruské Rostovské oblasti. Velení ukrajinské armády informovalo, že do Ruska přeběhli bojovníci ze 72. ukrajinské motorizované brigády. Přesný počet přeběhlíků však ukrajinská strana nezveřejnila. Rusko ale má o přesných počtech žadatelů o azyl jasno; celkem jich podle vyjádření mluvčího rostovské pohraniční stráže Vasilije Malajeva bylo 438, z toho 164 ukrajinských pohraničníků. Už předtím dezertovalo 40 ukrajinských vojáků z 51. mechanizované brigády. Přešli hranici Ruské federace. Jak jinak, když jim Jaceňuk odmítl dávat až do odvolání žold?

Přitom před několika měsíci byl dán pokyn k vytvoření Národní rady Ukrajiny, jejím základem se měli stát obránci Majdanu. Jejich výzbrojí jsou ale jen zápalné láhve, dlažební kostky a tyče. A jací to jsou “vlastenci”? Nedávno si tito žoldáci, najatí do bojů na Majdanu, stěžovali oficiální administrativě, že některým dosud nebyly proplaceny „honoráře“ ve slibované výši. Chodili přece tak poctivě na barikády. Přesto zněly výzvy dosti pateticky: “Budujeme novou armádu, novou Ukrajinu. Okupant z Krymu ohrožuje naši zemi”. Národní garda měla mít asi 60 tisíc dobrodruhů, hlavně nacionalistické strany Svobody a ultrapravicového Pravého sektoru. Za stovky hřiven týdně.

Kyjev povolal do zbraně všechny vojenské zálohy. Je nezbytné zajistit, aby byly ukrajinské jednotky připraveny k boji, co nejdříve to bude možné. Přání je otcem myšlenky Andrije Parubije, zatímního šéfa ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany. Nyní vede výcvik s nezbytným počtem osob ve věku do čtyřiceti let. Rezervy jsou povolávány z Majdanu, s cílem zajistit svou bezpečnost a územní celistvost. Po celé Ukrajině se formují jednotky nové Národní gardy a její příslušníci jsou odhodláni bránit Krym i se zbraní v ruce. „Staň se i ty členem Národní gardy“ vyzývá sugestivní plakát, na kterém je vyobrazen muž v uniformě a s páskou v barvách ukrajinské vlajky na levé paži, někteří mají i banderovský trojzubec.

Kde nic není, ani čert nebere. Ukrajině ubývají dezertující vojáci, proto jsou nervózní také v EU a USA. A konkrétní zvyšování příjmů krymských dezertérů? Pro vojáky s ruským pasem bude na Krymu plat pětkrát vyšší, než měli v ukrajinské armádě, pětinásobné jsou i slibované penze, a co víc, lze je dostat o dvacet let dříve, než v ukrajinské armádě. Putin nařídil zvýšit na Krymu všechny penze na ruskou úroveň, což v praxi znamená jejich takřka zdvojnásobení. Bratru zvýšení životní úrovně Krymu za 36 miliard rublů. Proč ne, ušetří přece za nájemní smlouvy v Sevastopolu a za zrušení slevy na svůj EU zaplacený plyn pro Ukrajinu.

Putin, to je též řada legislativních opatření: zakázal vrcholným představitelům státu a funkcionářům, včetně soudců a úředníků, vlastnit účty a cenné papíry v cizině, zakázal geneticky upravené potraviny, všechny herny v celém Rusku a hazard, zakázal oligarchům vměšovat, resp. „porošenkovat“ se do politiky, zakázal adopci ruských dětí americkým párům po zlých zkušenostech, zakázal vyvražďování tuleních mláďat a nato i obchod s tuleními kožešinami.

Nechal vytvořit federální ministerstvo pro záležitosti Krymu, už v červnu se zvýšily platy státních zaměstnanců na Krymu na ruský celostátní průměr. Obdobně chce Moskva pomoci i krymským důchodcům, se zvýšením výdělků mohou počítat i ruští vojáci a policisté, kteří slouží na Krymu. Rusko na Krymu zřídí také novou univerzitu celostátního významu. Očekává se až dvojnásobné zvýšení kapacity trajektové přepravy mezi východokrymským přístavem Kerč a ruským Krasnodarskem. Klíčový význam má pro Krym dodávka pitné vody, která se dosud zajišťuje z ukrajinské pevniny; poloostrov strádající velkým nedostatkem vody bude zásobován speciálním vodovodem z Krasnodarského kraje. Nastanou daňové prázdniny se snahou povzbudit investice. Zlepšit se má i letecké spojení s ruskou pevninou.

Majdan ovšem jede ve svých kolejích; ke všemu pod tlakem bojovníků z ulice, kteří násilím „hlídali“ parlament, byl zrušen zákon, jenž garantoval používání ruštiny na východě a jihu Ukrajiny. Dohoda z 21. února, kterou garantovali zástupci Německa, Francie a Polska, předpokládala vznik přechodné vlády národní jednoty. V ní by logicky měli mít místo i zástupci východních a jižních regionů. Místo toho se ministry stali představitelé extrémně pravicové strany Svoboda. Tedy strany, která udržuje úzké vztahy s německou neonacistickou NPD – Nationaldemokratische Partei Deutschlands. Nadšení NPD pro Svobodu je dost pochopitelné, protože Svoboda definuje národ jako „společenství krve a ducha“, a oslavuje boj ukrajinských kolaborantů po boku Hitlera. A její stoupenci z Pravého sektoru se přestěhovali do Oděsy, kde podpálili odborářský dům, spálili v něm desítky lidí a ty, jimž se podařilo vyskočit z oken, na zemi dobíjeli…

Podle nejnovější zprávy OSN kvůli bojům na východě Ukrajiny překročilo hranice s Ruskem už 730 tisíc civilistů. „Nejsou to žádní turisté,“ komentoval statistiku evropský ředitel Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Vincent Cochetel. Takzvaných vnitřních uprchlíků, tedy lidí, které válka vyhnala do jiných ukrajinských regionů, je podle UNHCR 117 tisíc. Každý den své obydlí kvůli válce opouští 1 200 lidí. Počet vnitřních uprchlíků podle Cochetela může ve skutečnosti být větší, protože řada lidí změnu pobytu nenahlásila, mimo jiné z obavy před povoláním do ukrajinské armády.

Ruské úřady hlásí, že o přiznání statusu azylanta požádalo 168 700 lidí. Podle ruských médií provizorní tábory pro ukrajinské uprchlíky vyrostly nejen v oblastech při hranicích s Ukrajinou. Zkrátka, jaký pán, takový krám, ale zlodějka plynu Tymošenková, bude asi pořád v teple, má přece nakradeno několik miliard kubíků plynu. Je též možné, že Putin rozmístí své rakety R 12 opět na Kubě jako v 60. letech Chruščov, co tehdy vyrovnal skóre s USA a jejich raketami Jupiter v Turecku. Putin by dnes reagoval na vojenské základny NATO kolem Ruska. Nedávno si pro to udělal vhodnou půdu, když Ostrovu svobody odpustil přes devadesát procent jejího ruského dluhu; znamená to vymazání dluhu v objemu 35,2 miliardy dolarů…

Inu, nový vůdce Ukrajiny je známý anální politik; Porošenko, co poklonkoval jako ministr čehokoli několika ukrajinským vládám, Kučmou počínaje, přes Tymošenkovou, Juščenka a Janukovyčem konče. Sliboval pomstu, jeho krvavé násilí bez příčiny je vize, hodná psychopata s vražednou patologií… a důstojníci ukrajinské armády dál za velkého aplausu dezertují k Rusům…https://www.youtube.com/watch?v=HSFa8nXjMMQ