Angela Merkelová zradila vlastní lid – Deutsche Wirtschafts Nachrichten

28. 9. 2014, zdroj: zde

 

“Der große Verrat von Angela Merkelová ihrem Volk”. Pod takovým tvrdým redakčním titulkem vyšel článek ve vlivném alternativním online zpravodajství Německa – Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN).


“Sankce vůči Rusku nezasáhnou ty, kteří na nich trvali: politiky či novináře. Všichni žijí z našich daní a sankcemi trpět nebudou. Ztráty ponesou obchodníci, ti, kteří žijí ze mzdy v tržním prostředí a daňoví poplatníci. Útokem na Rusko německá vláda a EU nekontrolovatelně zneužívají svoji moc”, píše vydavatel DWN Michael Maier.

Informaci o článku v DWR přináší i Ukraina.ru

V tomto názoru zdaleka není sám. Stále více ekonomů, podnikatelů, ale i lidí z německých ulic pochybuje o moudrosti sankcí, mají strach z eskalace ukrajinského konfliktu, který se přihřívá teď, během příměří, ani ne tak zevnitř, jako zvenčí, ze Západu.

“Nejvíce škodíme sami sobě”, otevřeně přiznal Eckhard Cordes, předseda Východního výboru německého hospodářství, nejvlivnějšího podnikatelského sdružení působícího na trzích v Rusku a na Ukrajině.
Věří, že tvrdé sankce proti Ruské federaci jsou omylem. “Nepovedou k uvolnění napětí. Je pravděpodobné, že se nacházíme na počátcích nebezpečné spirály sankcí”. Cordes je překvapen rozhodnutím německé vlády, aby se uvalily nové sankce. Předchozí omezující opatření vůči Moskvě nebyly úspěšné a staly se bumerangem. Podle topmanažera se do deprese dostávají zejména malé a střední firmy. Pro mnohé z nich ukončení zakázek pro Rusko hrozí bankrotem.

Od ledna do června klesl vývoz německých výrobků do Ruska o 16%. V absolutních číslech je to asi 3 miliardy eur. U některých položek je situace ještě horší. Snížení dodávky německých vlaků, eskalátorů, bagrů, čerpadel, zemědělských strojů, vrtných souprav činí až 25%. Špatné je to s investicemi. “Nejistota ohledně budoucnosti brání investovat německým firmám v Rusku”, říká Rolf Langhammer z výzkumného ústavu DIW. Na druhé straně, ruští investoři se teď také vyhýbají Německu. V roce 2014 zde ještě nebyla založena žádná firma s ruským kapitálem.

Němečtí politici podceňují rozsah problémů. “Samozřejmě, že se sankce trochu odrazí v našem podnikání”, okrajově zmínila Angela Merkelová. Podniky čelí “dočasným negativním důsledkům”. To se lehce řekne. Ve druhém čtvrtletí německý HDP nečekaně klesl. Všechny makroekonomické ukazatele – portfolio objednávek, průmyslová výroba, spotřeba – vykazují pokles. Důvod – geopolitická nestabilita na zahraničních trzích a to zejména na Ukrajině.

“Ublížit sobě, abychom ublížili Rusku – to je nejhorší ze všech možných opatření”, uvedl analytik Rolf Langhammer. “Sankce vůči Rusku již způsobily obrovské ekonomické, sociální a morální škody”, přizvukuje vydavatel DWN Michael Maier.