K oživení ekonomiky je nezbytné obnovit spolupráci s Ruskou federací

28. 9. 2014 zdroj

Podle analytiků Evropské banky pro obnovu a rozvoj (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) vede politická krize na Ukrajině, ozbrojený konflikt na Donbasu a nesoulad spolupráce s Ruskem k  hospodářskému poklesu nejen v Rusku, ale také v evropských zemích. EBRD opět snížila odhad pro Ukrajinu. “V důsledku narušení běžného chodu výroby a obchodu, zemědělských ztrát a částečné vojenské mobilizace očekává Ukrajinu v roce 2014 prudký pokles – o 9%. To znamená, že prognóza pro Ukrajinu je revidována směrem dolů – v květnu bylo uváděno 7%,” uvádí se ve zprávě EBRD. 



“Nealternativní západní vektor ekonomické integrace vnucený Ukrajině státní mocí nebyl ničím jiným než dobrodružstvím, za které museli občané země zaplatit příliš vysokou cenu: je to pokles ve všech výrobních odvětvích, zavírání podniků, rostoucí nezaměstnanost, devalvace národní měny. Hospodářská situace se zhoršovala tak rychle, že 12. září Kyjev a Brusel pozastavili začátek platnosti dohody o zóně volného obchodu s Evropskou unií. Byl to jediný způsob, jak zachránit zemi před ekonomickým kolapsem a bezprostřední hrozbou defaultu,” komentoval 25. září prognózu EBRD Viktor Medvedčuk, informuje IA Regnum .

Politik zdůraznil, že prognóza EBRD na rok 2015 pro Ukrajinu je víceméně “optimistická”: pokles HDP o pouhá 3%. Zároveň se ve zprávě uvádí, že “existují významná rizika zhoršeného vývoje ovlivněná vleklými a zesílenými bojovými akcemi a také dalším narušováním obchodních vztahů s Ruskem.”

“Jinými slovy, experti EBRD uznali to, co již dlouhou dobu tvrdí ” Ukrajinská volba”: aby se pozvedla domácí ekonomika, je nutné obnovit mír na Ukrajině a rozvíjet obchod a hospodářskou spolupráci s naším strategickým partnerem – Ruskou federací,” řekl Medvedčuk. Nepřipravenost státní moci v Kyjevě k opuštění západního kurzu problém nevyřeší a s novým kolem evropských integračních snah Ukrajina riskuje, že se opět dostane do ekonomické propasti. “Již nyní můžeme s jistotou říci, že třetí pokus o připojení naší země, tradičně orientované na východní trh, k zóně volného obchodu s evropskou unií naše země nevydrží. Třetí pokus šlápnout na hrábě evropské integrační politiky povede ke zhroucení ekonomiky a v důsledku toho k sociálním nepokojům,” řekl vůdce “Ukrajinské volby”.


Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

čtěte také zde