Bojoval na vaší straně, pane Zaorálku. Pomníček by nebyl?

7. 9. 2014, zdroj: voicesevas.ru

Na Ukrajině byl zabit synovec asistenta Stepana Bandery a spolupracovníka CIA – Mykoly Lebedě

Jedním ze šiřitelů svobody, lásky, demokracie a EU na Ukrajině se zbraní v ruce, byl Američan Mark Paslavsky (Markian Paslawsky), řečený “Franco”. Zahynul 20. srpna. Je možné, že naše politické představitele napadne postavit mu pomník nebo po něm přejmenovat nějaké náměstí, třeba Václavák, to by byla pochvala z EU a USA jistá. Měli bychom tedy vědět, kdo to byl.

Fotografie štíhlého Američana středního věku obletěla mnoho stránek zahraničních novin a sociálních sítí. 55 letý Mark Paslavsky, starý voják, absolvent West Pointu, přišel na Ukrajinu bojovat v řadách trestních oddílů ATO. Zahynul 20. srpna, což vzbudilo sentiment mezi kolegy Američany a ukrajinskými nacisty. Tento žoldák s pseudonymem “Franco” byl kolegy trestního praporu “Donbass” respektován pro statečnost a nenávistnou “ideologii” ke všemu ruskému. Jako vysvětlení by se zdálo to, že statečný Američan měl ukrajinské kořeny. Ale realita byla mnohem zajímavější, než náhlé vzplanutí romantického “vlastenectví”.

Irský novinář Brian McDonald odhalil skutečnosti, které mu kolegové doporučovali raději zamlčet. Mark Paslavsky byl synovec slavného vůdce banderovců a přesvědčeného nacisty Mykoly Lebedě (Lebeď byl zaměstnanec CIA a zakladatel známého špionážního úřadu “ukronacionalistů Prologue – Varjag). Horlivý stoupenec a blízký poradce Stepana Bandery, terorista a vrah, duchovní otec čistek polského obyvatelstva na Ukrajině, a to zejména tragicky proslulého masakru ve Volyni, Mykola Lebeď, od roku 1949 žil ve Spojených státech, pod křídly amerických tajných služeb, pracoval do vysokého věku na shromažďování zpravodajských informací o Sovětském svazu. V Americe si vzal Sofii Gunčak, sestru profesora a historika Tarase Gunčaka, vědátora od mladého věku, sympatizujícího s Banderovci a nejednou se snažícího zakrýt dalšího “slavného” nacistického kata – Romana Šucheviče a jeho prapor Nachtigall, odpovědného za únos a masakry 4000 Židů ve Lvově.

Oznámení o úmrtí Sofie Lebeď, zveřejněné 13. září 2009 v angličtině v novinách Ukrainian Weekly, obsahuje jména truchlících, včetně synovců Nestora a Marka Paslavských. Článek v ukrajinštině na Wikipedii nazývá Paslavského synovcem Gunčaka, ale opatrně mlčí o tom, kdo byl mužem jeho tety.

Není divu, že v srdci militantního Američana s ukrajinskými kořeny vyrostla zasetá nenávist k Rusům a vysvětluje to i pseudonym “Franco”. Jsou tu paralely povstání proti neobanderovcům Novorossie se Španělskem třicátých let minulého století. Volba takové “značky” určitě není náhodou u člena rodu fanatických nacistů.

Nutno říci, že je jasná snaha skrýt banderovské kořeny padlého “hrdiny”. Nekrolog Sofie Lebeď byl odstraněn z PDF kopie Ukrainian Weekly na on-line deníku. Někdo se obtěžoval odstranit i další nekrolog ze stránek pohřební služby New Jersey, v němž bylo uvedeno jméno zemřelého manžela Sophie Gunčak – Mykoly. Tento dokument odstranili poté, co na něj upozornila, ve Spojených státech žijící, ukrajinská klavíristka Valentina Lisica. Ale jak je známo, nic na internetu nezmizí beze stopy …

Po válce byli lidé v SSSR přesvědčeni, že fašismus je navždy pryč. I když bojovníky UPA se podařilo likvidovat až koncem 40. let, zdálo se, že bude banderovské zlo vykořeněné beze zbytku. Bohužel se ukázalo, že je to iluze. V dnešní době, fašismus, stejně jako dávné zlo z legendy, je zpátky a jeho tmavé vlny vynášejí na povrch takové přízraky minulosti, jako Američana -“karatele” M. Paslavského – lidskou skořápku naplněnou zlověstnou temnotou. Přicházejí, aby se mstili, aby vraždili. Je to spravedlivé, že nacházejí věčný odpočinek tam, odkud se podařilo vzít nohy na ramena jejich předkům – zabijákům.

Spravedlivý trest byl neodvratitelný.