Jen Psaki – hlupačka nebo geniální klaun?

Jen Psaki, mluvčí min. zahr. USA

Petr Ďoubalík
20. 9. 2014
Podpora opozičních sil a státních převratů v cizích zemích – to je cesta k míru na Zemi podle mluvčí ministerstva zahraničí USA Jen Psaki! Je záhadou, jak může v roli mluvčí ministerstva zahraničí USA fungovat tak tragikomická postavička, jakou je hlupačka Jen Psaki. Na tiskovkách drze vypráví novinářům úplné bludy, přisouvá lodě k neexistujícím běloruským břehům, Sibiř podle její “mapy” začíná u Moskvy, plyn proudí ze západní Evropy přes Ukrajinu do Ruska…, 

utečenci v Rostově podle ní jedou na prázdniny za babičkou nebo se tam léčí horským vzduchem (jen ty hory tam jaksi nejsou), ztráty na životech, způsobené ukrajinskou vládou, stále nemůže potvrdit, důkazní materiály má na vše, jen je nesmí ukazovat… Každou větu ukončí strojeným “americkým úsměvem”, na nepohodlné otázky neodpovídá a tazatele označí za agenta Lavrova. Je ale možné, že Psaki hlupačku jenom hraje. Pak je to geniální tah ministerstva zahraničí USA! Novináři z celého světa si totiž už dávno zvykli, že tiskovka sice proběhne, ale žádné informace prostě nedostanou. Mezi těmi, co si nezvykli, vyniká Matthew Lee (Associated Press). Tentokrát se mu povedlo nachytat Jen Psaki otázkou o Euromajdanu.

Matthew Lee, takový novinář by se nám hodil i v ČR

Při odpovědi americkému novináři si Psaki nedostatečně hlídala pusu a podřekla se, že revoluce na Ukrajině byla státním převratem.

Video:

Lee se zeptal, jestli jsou Spojené státy připraveny zlepšovat vztahy s Ruskem.

V reakci Psaki řekla: “Samozřejmě, jdeme tímto směrem a pro tento účel Spojené státy podporují “Pochod míru”, který 21. září pořádá ve středu Moskvy ruská opozice”.

Pravdu říct nesmí. Lhát se nemá. Zbývá jediné: hrát hloupou husičku. Zatím jim to všichni baští.

Americký novinář reagoval: “To myslíte vážně? Nezdá se vám, že podobné akce naopak vedou k rozdělení společnosti a v důsledku toho k výbuchům násilí, tak jako na kyjevském Euromajdanu?”

“Já tvrdím, že celému mezinárodnímu společenství je jasné, že Spojené státy dělají vše pro zachování míru na zemi a všechny naše akce mají vysloveně mírumilovný charakter. I převrat… tedy revoluce na Ukrajině!” – oponovala novináři Psaki.

Lee: “Vy jste řekla převrat!?”
Psaki: “Řekla jsem revoluce!”
Lee: “Slyšel jsem přesně, že jste řekla převrat.”
Psaki: “Promiňte, ale již vám k tomu nemám co říci!”

další videa dokazující “kompetenci” mluvčí

video psaki lee