Kapitalismus made in U.S.A.= Vyrobte problém a pak ho řešte!

Ondřej Sidor
10. 9. 2014 Freeglobe
Docházejí vám peníze, skomírá ekonomika, klesá popularita? V kapitalismu amerického střihu snadná pomoc! Uměle vytvořte problém a pak ho řešte…


 1.) Umělý problém jménem Rusko
Globálně propojené ekonomice selhávají základní životní funkce. Nejbohatší nebohatnou tak rychle jak by mohli, nejchudší zase netřou úplnou bídu s nouzí. Ekonomické nůžky se musí rozevřít až tak, že vyletí z pantů – jedině tak může současné ekonomické zřízení nadále fungovat, či spíše udržovat se při životě.

Němci to již pochopili, proto zavádějí tvrdé dálniční mýto. Spočítali si, že domácí ho bez problému zaplatí. Na nějaké Čechy, které smrdí korunou, se mohou Němci s klidem vykašlat, české platby je nevytrhnou; klidně ať Češi do Německa vůbec nejezdí.

Americká ekonomika naopak nevzkvétá. Poslední dobou totiž začal vítězit rozum a do Evropy se vozilo zboží z bližšího Ruska. To muselo přestat. Jak jinak chcete udržet naivní občany (v Pelíšcích jednoho takového skvěle zahrál Bolek Polívka) v jejich – médii úpěnlivě pěstované – víře, že Amerika je nejlepší, když neexportuje do Evropy, na rozdíl od Ruska?!

A tak se stalo, že reklamy ruské Sberbank byly v novinách promptně vystřídány reklamami amerických značek. McCulloch, HotPoint. Že jste o nich v životě neslyšeli? Tak teď uslyšíte. Mnohé americké výrobky mají nižší kvalitu než ty evropské; dalo by se říci, že je to taková druhá Čína.

Americké normy jsou čím dál slabší, nebo snad vůbec neexistují – právě proto, aby americké výrobky mohly konkurovat čínským; v Evropě si výrobky USA nikdo kontrolovat nedovolí, aby z toho neměl problémy. V důsledku zvýšeného amerického exportu do Evropy, tedy i do ČR, můžeme očekávat nárust civilizačních chorob, ať už ze závadných plastových výrobků, nebo jen ze stresu z nefunkčních spotřebičů (u amerických výrobků střední třídy je rozšířeno tzv. plánované zastarávání = spotřebič se neopravitelně porouchá pár dní po záruce).

Ovšem jenom reklama nestačí. Bylo nutné převést slova v činy. Propojená globální ekonomika selhala, proto ji Spojené státy (na rok) opět rozdělily, aby otestovaly, zda to bude fungovat lépe. Narovinu jsme o té změně nebyli nikým informováni, místo toho USA s Evropou žvanily, že světová ekonomika se rozděluje sankcemi kvůli nějakému sestřelenému letadlu.

Tedy: USA vyrobily problém („zlé Rusko“) a tento problém teď hodlají pomocí ročních sankcí řešit. Padají velká slova, Putin je najednou Hitler, a tak dále. Nestačilo narovinu říci, proč se to všechno děje, proč najednou musela být globální ekonomika znovu rozdělena? No, tak uvidíme, jak to bude fungovat. Mnozí už tušíme, že když nastane čas takových experimentů „ode zdi ke zdi“, exitus celosvětové ekonomiky číhá za rohem…

(2.) Umělý problém jménem ISIL (Islámský stát)

Kde se vzal, tu se vzal, objevil se v islámském světě Islámský stát. Hned měl anglickou zkratku (divné, že?): Islamic State in Iraq and the Levant – Islámský stát v Iráku a Levantě, zkráceně ISIL. Protože to bylo moc dlouhé, hned to zkrátili na údernější Islámský stát.
Kde se vzalo, tu se vzalo, islámští ozbrojenci se honosí nejnovějším vojenským vybavením, nezřídka americkým – Hummery, raketomety, snad i tanky (divné, že?). Najednou už těm islamistům nestačí vyjít si občas v poklidu z jeskyně a zastřílet si z kalašnikovů. Ne. Oni jako nějací leninští revolucionáři najednou začali fušovat do politiky, burcují davy, dokonce se zmocnili přehrad (jistě není daleko doba, kdy začnou stavět nové!). Divné, že? Dokonce mají i profesionální internetové stránky, leckdy v bezchybné angličtině. Divné, že?

Nemohlo by to být tak, že USA uměle stvořily – jen imaginárně, bez lidí – toto jakési hnutí ISIL, horentně ho zpropagovaly (všechny ty podrobné reportáže v médiích o tom, jaké že jsou cíle ISIL, webové stránky, atd.), a teď ho nechaly žít, ať si žije vlastním životem (což se také úspěšně daří – dosud imaginární ISIL teď nabírá reálné bojovníky z řad islámských fanatiků, kteří se nechali naverbovat americkou propagandou o tom, aby se přidali na stranu teroru)? Jistě ano; na tom by naopak nebylo vůbec nic divného – přeci naprosto stejným způsobem USA rozdmýchaly Majdan. Hrozné, že?

Tedy: USA vyrobily problém – islámské fundamentalisty sdružené pod praporem ISIL. A teď pan Obama vyhlašuje do světla kamer, že ten problém hodlá řešit. Že islámské teroristy nenechá vytvořit jakýsi Islámský chalífát. Což je pojem, který vytvořilo americké oddělení zahraniční války, aby ho islámští fundamentalisté vzali za svůj…

Rok se s rokem sejde a máme tu další zplundrované islámské země – to když ISIL Obamovi přeroste přes hlavu jako dříve Taliban v Afghánistánu nebo fundamentalisté v Libyi, a jako v budoucnu všechna další násilná uskupení, rozdmýchaná či vytvořená Amerikou v zájmu její podivné ekonomiky, založené na permanentní válce, vedené Amerikou po celém světě.

Nebyl by krásný svět bez Amerikou uměle vytvářených problémů, z nichž mnohé přímo ohrožují občany ČR (zatím pouze v Afghánistánu, ale zítra – kdo ví); nebyl by takový svět lepším místem k životu? Škoda, že se to nikdy nedozvíme. To by nejprve musely USA zmizet z povrchu zemského.

http://www.cd89.cz