Svodka První interbrigády Jiho-východu za 13. září 2014 – Bojuje se, příměří je prakticky skončilo

14. 9. 2014 – 10,34 hod. –   Russkaja Vesna
Posledních 24 hodin bylo na frontách Jiho-východu nejhorších od začátku tak zvaného příměří – podle mého příměří prakticky skončilo. 


Doněcká lidová republika:
 

Doněck – prakticky po celou noc probíhaly v okolí letiště boje. Minometnému ostřelování během noci byla vystavena Kyjevská čtvrť města. Dnes během dne byla po celém městě slyšet kanonáda.

Předmětí:
Marjinka – jednotky domobrany z minometů a ručních zbraní ostřelovaly zátaras Nacgardy. (Tento název je používán nejen proto, že Rusové a Ukrajinci milují zkratky, ale především proto, že připomíná nacisty, což je sama podstata existence dnešní ukrajinské Národní grady – p.p.)
Jenakijevo – ráno se stalo město terčem dělostřeleckého ostřelování, materiální ztráty a počet lidských obětí se upřesňují.
Makajevka – z pozic ukrowehrmachtu byly raketomety Grad ostřelovány čtvrti Jujevka, Sovětskaja a Nižnaja Krynka. Okolo oběda zahájily trestné oddíly kyjevské chunty za svých pozic palbu na osady Avdijevka a na doněcké letiště a s použitím těžkého dělostřelectva napadly Kyrovskou čtvrť. Přišla informace, že pozdě v noci na autobusové nádraží v osadě Chanženkovo dopadla taktická balistická raketa typu Točka-U, ale z místa dopadu nejsou zatím žádné informace, škody a ztráty nejsou hlášeny.
Gorlovka – byly hlášeny noční boje v oblasti Majorska. Pravděpodobně se tvoří kotel (obklíčená oblast -p.p.) při posílení pozic domobrany skupina vojsk chunty v oblasti Nižnaja Krynka bude obklíčena.

Další osady:

V Doněcké lidové republice (DLR) probíhají zesílené boje podél strategicky důležité trasy Doněck – Gorlovka. To hlásí zdroje z DLR. Uglegorsk – trestné oddíly ostřelovaly město z raketometů RS-30 “Grad”, jsou hlášeny dopady několika raket do obytných čtvrtí. Buď, že byly staré nebo vinou poruchy, rakety nefungovaly.
Debelcovo – ze strany ukrowehrmachtu byl z granátometů ostřelován blokpost domobrany.
Kyrovskoje – trestné oddíly kyjevské chunty zahájily večer palbu z obrněných transportérů a ručních palných zbraní na obytné domy. Jsou hlášeny ztráty. Jsou také hlášeny ozbrojené střety na okraji města. V noci začalo ostřelování rezidenčních čtvrtí města těžkým dělostřelectvem (jsou zprávy o 30 mrtvých, ale počty obětí se zatím upřesňují a budou vztaženy k celému dni nebo k delší periodě). Střelba byla vedena z pozic ukrowehrmachtu ze Ždanovky a Maloorlovky (Šachťorská oblast).
Charcyzsk – večer bylo měst vystaveno dělostřeleckému bombardování z pozic vojsk kyjevské chunty z lokality Ždanovka.
Telamovo – pozice domobrany byly ostřelovány raketomety Grad vojsk kyjevské chunty.
Jasinovatská oblast: během dne zaznamenány boje v oblasti Krasnyj Partyzan. Sama Jasinovataja (obytné čtvrti) byla ostřelována ručními zbraněmi a kulomety ze strany pozic trestných oddílů kyjevské chunty ležících u obce Avdějevka. V odvetu síly domobrany ostřelovaly z minometů a děl pozice ukrowehnrmachtu okolo osady Toněňkoje. Dnes během dne přišla alarmující zpráva, že na trase Doněck – Gorlovka na přístupech k Jasenovatoj začal intenzivní boj – ukorwehrmacht začal útok na zátarasy domobrany u odbočky na Konstantinovku a Gorlovku. Vše to je doprovázeno ostřelováním z raketometů Grad od směru z Makjejeva. Považovat to za celkovou ofenzívu to ještě nelze, ale za porušení příměří ze strany Kyjeva určitě ano. Zdá se, že urkowehrmacht dokončil přeskupování a jak jen to bude možné, pokusí se o proniknutí do Doněcka ze severozápadu. Pokud bude útok úspěšný, budou domobranci v Ždanovce obklíčeni.
 
Ždanovka – v noci domobrana udeřila minometnou palbou na pozice ukrowehrmachtu. Pod minometnou palbu domobrany se také dostaly oddíly nacgardy v oblasti šachty “60. výročí VŘSR”.

Artěmovský úsek – Opytnoje a Věsoloje byly odstřelovány z oblasti Doněckého letiště dělostřelectvem a ručními palnými zbraněmi.

Důlní oblast – zátaras nacgardy u Maloorlovky byl dvakrát ostřelován z minometů a hlavňovým dělostřelectvem.

To znamená, že tzv. příměří se stále častěji porušuje a mění se ve frašku. Samozřejmě, žádné politické smlouvy nezabrání vzniku lokálních střetů protivných stran. Ale ostřelování civilních objektů a čtvrtí jasně mluví o záměrném narušení příměří ze strany Kyjeva.

Luganská lidová republika

Do Luganska byla během dne elegantním a efektivním manévrem doručena humanitární pomoc. Rusko tentokrát v tichosti na své straně učinilo všechna celní odbavení a nedovolilo Kyjevu vytvářet umělé překážky. Z Kyjeva se ozvalo samozřejmě vytí, že s těmi proklatými Moskaly nebylo nic dohodnuto. Ale hlasy hlupáků by neměly zasahovat do vznešené dodávky, a to především elektrogenerátorů do chuntou obklíčeného a zmučeného města na prahu zimy.

Další úseky:
 
Sčastije – útokem ze světlicemi byl diverzně-výzvědnou skupinou domobrany zničen zátaras chunty, který tam byl postaven den předtím.

Popasnaja a Pěrvomajsk – pokračují dělostřelecké souboje. Také v Popasnoj ukrowehrmacht provedl neobratnou diverzi, aby zničil automobilový most ve směru Arťomovsk. Na mostu se objevil domobranec-kamikadze a při své smrti vzal s sebou jeden nepřátelský tank.

Obecně platí, že na úseku Luganské lidové republiky je podezřelý klid.

Okupovaná území:

Charkov – opět zprávy o “kouscích” partyzánů. Nákladní vlak s pohonnými hmotami pro ukrowehrmacht vyhozen do povětří minou.

Oděsa – odpor ve městě ožívá: mluví se o dvou vypálených zátarasech nacgardy, jednom vypáleném automobilu jistého “majdanovce” a požáru v pobočce Privatbanky )patří oligarchovi Kolomojskému, který financuje soukromé fašistické oddíly).

UkroMédia popisují hrozné věci – tak například “v osadě Oleněvka v Staroběševském okrese v poli, v kukuřici už druhý týden jedí ukrajinští vojáci kukuřici. Nabízejí jim, aby se vzdali, ale oni se nevzdávají. Je jich tam asi 200”.

Předpokládám, že je to tajný diverzně-trestný prapor “Ucho”, který se nachází na tajné misi určené k ničení úrody separatistů. Podle zásady – “čo nieje zem, to rozkúsame”.

Goebbelsovský náhubek si nandavají, i když referují o bojích v obcích Nižnaja Krina, Marjinka, Petrovskoje, Novoselovka, Majorskoje, Ždanovka, Novotrojickoje, Krasnogorovka, Bogdanovka, JAsinuvataja, V´Avdějevka, Peski, Toneňkoje, Debaljcovo, Černuchino, Mius, Cntralnyj, ztráty “teroristů” jsou 2 tanky a 12 lidí. Ztráty ukrajinských vojsk – 1 zabitý a 5 raněných.

A jedna epická zpráva z dneška: asociace Ukrajiny s Evropskou unií se odkládá.