Masky jsou odhozeny

Alexej Puškov
21. 9. 2014   zdroj
Masky jsou odhozeny. Veškerá slušnost také. Odhozen je i zdravý rozum. NATO vyhrožuje rozmístěním základen v zemích, které s námi sousedí. EU zavádí stále nové sankce – i ekonomické, i osobní, a zařazuje do nich stále více nových jmen. Západ se konsoliduje kolem nové platformy nepřátelství vůči Rusku a pokusy některých zemích a některých politiků v EU nejsou schopny tento trend zvrátit.


A nejde jen o ochranu vysokých ideálů, ani o práva trpících, ani o péči o svrchovanost zákona. Pod silným tlakem Spojených států jsou všechny tyto principy odhozeny. Státní převrat 22. února byl na Západě okamžitě a nadšeně přijat: vykašlat se na to, že byla ponížena ukrajinská ústava, vykašlat se na likvidaci ústavního soudu, vykašlat se na nezákonná rozhodnutí Nejvyšší rady. Všechno toto není důležité, když jde o geopolitické ovládnutí takové země, jako je Ukrajina.

To je důvod, proč je současné kyjevské moci dovoleno dělat všechno to, z čeho západním politikům v jiných případech oficiálně vstávají vlasy hrůzou na hlavě: zabíjet civilisty, používat fosforové hlavice a balistické rakety proti obyvatelům měst, střílet a unášet novináře, a nakonec dusit a pálit lidi jen proto, že se jen dožadovali větších práv pro sebe. Tak tomu bylo v Oděse.

Všechny tyto zločiny byly fakticky povoleny a schváleny demokratickým Západem plachým mumláním o potřebě vyšetření, která se nikdy nebudou konat nebo budou záměrně Kyjevem zavedena do slepé uličky. Tyto zločiny jsou povoleny a schváleny ve jménu vyššího cíle – začlenění Ukrajiny do euroatlantické zóny vlivu.

Přičemž za všechno, co se děje na Ukrajině, je obviňováno výhradně Rusko. Zatímco sankce by měly být použity především vůči Kyjevu pro stálé a zatvrzelé porušování všech myslitelných i nemyslitelných lidských práv, počínaje právem na život, je snaha Rusko a osobně Putina vylíčit jako nové pekelné zlo. A čím větší je vina samotného Západu na probíhajících událostech, tím zuřivěji západní tisk, který již zapomněl nejen na objektivitu, ale také na elementární vyváženost úsudků, napadá naši zem.

Takové je celkové pozadí. Všichni myslící lidé od Finska po USA ale uznávají, že na událostech na Ukrajině, které se vyvinuly právě tímto směrem, nenese vinu ani tak Rusko, které dlouhou dobu nereagovalo na to, co se děje v Kyjevě, jako samotný Západ. Právě Evropská unie postavila Ukrajinu před volbu: buď spolupracovat s Ruskem, nebo asociace s EU. Právě Evropská unie okamžitě podpořila státní převrat v Kyjevě a USA – ty ho vůbec připravovaly.

“Proč je Západ zodpovědný za krizi na Ukrajině” – to je název článku, se kterým nedávno vystoupil na stránkách amerického časopisu “Foreign Affairs” profesor University of Chicago John Mearsheimer.

“Na základě převažujících názorů na Západě, – napsal Mearsheimer, – vina za ukrajinskou krizi leží téměř výhradně na Rusku”. “Ale tak to není – pokračuje. – Ve skutečnosti nesou největší díl odpovědnosti za krizi USA a jejich evropští spojenci”. Západ se již dlouho snaží, ať tak či onak, zapojit Ukrajinu do NATO a odtrhnout ji od Ruska. Moskva mezitím opakovaně upozorňovala, píše Mearsheimer, že “se nebude klidně dívat, jak se její strategicky důležitý soused mění v baštu Západu. Pro Putina se nezákonné svržení demokraticky zvoleného prezidenta Ukrajiny, který Putin právem nazývá převratem, stalo poslední kapkou”.

S podobným hodnocením vystupuje i bývalý velvyslanec USA v SSSR John Mettlok. V rozhovoru pro německé noviny “Tageszeitung” Mettlok hovoří o tom, jak Západ začal se svojí strategií rozšiřování NATO do zemí východní Evropy vytvářet základy krize ve vztazích s Ruskem. “Žádné reálné ohrožení těchto zemí ze strany Ruska nebylo. Potom se začalo se zřizováním vojenských základen, včetně Polska – mimochodem, proti neexistujícím íránským raketám. Celkově to všechno Rusové pochopili jako provokaci. ”

A pak se ještě NATO rozhodlo nalákat i Ukrajinu příslibem jejího členství v alianci, řekl Mettlok. “Všechno to byly velmi nerozumné kroky Západu, – pokračuje Mettlok, – a teď na ně sklízíme reakce”. Podle jeho názoru by USA také neseděly se založenýma rukama, kdyby Čína začala pracovat na vytvoření vojenského svazu s Mexikem a Kanadou. Postavili bychom se tomu všemi prostředky, tak by postupoval každý stát “, – je přesvědčený John Mettlok.

Ale to všechno ani Washington, ani Brusel nikdy nepřiznají. Protože pak by bylo nutné přiznat, že celá Obamova protiruská politika nemá žádný jiný důvod než úsilí vypořádat se s nepokornou Moskvou, která se opovážila hodit USA rukavici a provádět nezávislou zahraniční politiku.

Protože pak bude nutné přiznat, že politika sankcí vůči Rusku nemá žádné opodstatnění. Protože pak bude nutné si uvědomit, že zdroj agresivity není v Kremlu, ale ve Washingtonu a v evropských hlavních městech, která jej podporují.

A co je nejdůležitější – budou muset přiznat, že nejde o demokracii, o lidská práva a o vysoké principy, kterými jsme byli živeni více než 20 let ve snaze o nadvládu za každou cenu. Toho, co Evropan Nietzsche pojmenoval Wille zur Macht, vůlí k moci. Nietzsche věděl, o čem hovoří. Masky jsou odhozeny. Slušnost – také.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová
video zmíněné v diskusi