OSN odhaduje škody způsobené konfliktem na Ukrajině na půl miliardy dolarů


21. 9. 2014    zdroj
Boje v Doněcké a Luganské oblasti Ukrajiny způsobily škody na infrastruktuře v rozsahu 440 milionů dolarů. Ale bojové srážky, byrokracie a nedostatek finančních prostředků brání dodávkám humanitární pomoci pro obyvatelstvo. Toto je uvedeno, jak informuje ITAR-TASS, ve zprávě Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí.


V důsledku ostřelování a bombových útoků bylo podle odhadů OSN poškozeno téměř 2000 objektů, včetně 659 veřejných budov, 1230 soukromých domů a 178 úřadoven. V Doněcku bylo kvůli bojovým akcím uzavřeno více než 70 procent podniků; obnovení jejich činnosti, v první řadě šachet, bude spojeno s vážnými problémy. Ve zprávě je uvedeno, že v oblastech zasažených konfliktem nejsou vypláceny mzdy a důchody, banky fungují jen částečně.

Obyvatelé Doněcka čelí nedostatku vody, protože v některých částech města stále chybí zásobování vodou. V Lugansku jsou v současné době prováděny rekonstrukční práce.

Trvalé porušování příměří vede k růstu počtu uprchlíků a představuje nebezpečí pro obyvatele, kteří potřebují pomoc. “Přítomnost humanitárních pracovníků v zemi roste, ale byrokratická a finanční omezení a také překážky v oblasti bezpečnosti neumožňují reagovat v potřebném rozsahu”, – je řečeno ve zprávě.

OSN odhaduje počet nuceně vysídlených osob na Ukrajině na 275 500. Dalších 341 000 osob uprchlo do sousedních zemí, 300 000 z nich do Ruska, je uvedeno ve zprávě. Podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí ze 16. září je počet obětí nejméně 3219 lidí, včetně 33 dětí. Dalších 8198 bylo zraněno. Ve zprávě se také zdůrazňuje, že tato čísla jsou pravděpodobně silně podhodnocená.

V Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí bylo také poznamenáno, že plán OSN na pomoc Ukrajině, který byl přijatý 14. srpna, je k 19. září zafinancován pouze ze 14 % (4,5 milionů dolarů z požadovaných 33 milionů)…