Porošenko v USA ničeho kromě potlesku nedosáhl


20. 9. 2014   zdroj
Ředitel Ústavu strategického plánování Alexander Gusev posoudil speciálně pro Pravda.Ru výsledky návštěvy Petra Porošenka v Kanadě a USA. “Fakticky Porošenko nedosáhl ničeho z toho, co měl v plánu. Za prvé – hospodářské pomoci, kterou USA slíbily hlavně na summitu, který se konal 5. září v Jižním Walesu. Tehdy Američané říkali, že vyčlení dostatečně vysokou sumu na reformu ukrajinských ozbrojených sil, ve výši asi 550 milionů dolarů.


Po setkání s Porošenkem Barack Obama řekl, že tato pomoc může být snížena téměř 10-krát, že USA vyčlení na reformu ukrajinské armády asi 43 milionů dolarů, což nevyřeší problémy, které se týkají hlavně reformy ozbrojených sil Ukrajiny.
Další důležitou otázkou je získání zvláštního statusu Ukrajiny jako přidruženého člena Severoatlantické aliance. Ani v tomto ohledu Ukrajina nezískala žádné preference. Barack Obama dokonce řekl, že zatím nezvažuje zvláštní status Ukrajiny v Severoatlantické alianci.
To naznačuje, že postavení ukrajinského vedení je americkou administrativou posuzováno z pohledu zahraniční politiky USA v čistě hierarchickém pořadí, není prioritou.
A to znamená, že události, které probíhají na Ukrajině, jsou podle priority přibližně na 3.-4. místě a akce ukrajinské vedení nejsou vnímány americkou administrativou jako akce plně vyspělého státu.
Jsem proto přesvědčen, že i přes skutečnost, že včera prezident Ukrajiny uskutečnil rozhovor pro jeden z amerických kanálů, kde hovořil o pozici amerického vedení, o pozici Baracka Obamy, s níž ho seznámil během setkání, nelze výsledky cesty hodnotit pozitivně.
Sám Porošenko však řekl, že je spokojen s výsledkem jednání s americkým vedením, s kongresmany USA. Připomenu, že včera měl od nich plnou podporou, a několikrát byl jeho projev přerušen potleskem, senátoři a kongresmani vstávali, byl vítán ve stoje.
Ale na nich toho mnoho nezávisí. Hovoříme-li o finanční pomoci, ta je do značné míry určována vedením USA, ne poslanci, kongresmany Senátu a Sněmovny reprezentantů USA.
Prezident Ukrajiny nezískal preference, o kterých hovořil, které mu byly přislíbeny na summitu NATO; ve skutečnosti se vrací k tomu, co už má. Nyní stojí před úkolem, jak se dostat z poměrně složité situace. Východisko může být jen jedno: půjčka MMF, “- řekl Alexander Gusjev.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová