Bataliony OUN a Pravého sektrou se nikomu nepodřizují

12. 10. 2014 Antifašist, překlad NGOO
Hlava nově zřízené Služby pro veterány a účastníky ATO Artur Děrevjanko se věnoval problému, co dělat s dobrovolníky, kteří se nepodřizují ani jednomu ze státních ministerstev. „V tuto chvíli se jeví problémovými 5. a 9. batalion Pravého sektoru a také batalion OUN (Organizace ukrajinských nacionalistů). Všechny ostatní jsou registrovány,“ – řekl.

To znamená, že úředník přiznal, že „pravoseki“ v zóně ATO (tzv. Antiteroristická operace kyjevské chunty – pozn. red.) nekontrolovaně střílejí a zabíjejí. Ale pokud jim příkazy nedává ministerstvo obrany nebo vnitra, znamená to, že mají jiného velitele? Je to logické, tím spíš že všichni vědí, že tyto jednotky jsou soukromou armádou oligarachy Kolomojského a nepotřebují sociální almužny a účetnictví: jim platí osobně vlastník „Privta“.

Krom toho úředník řekl, že je problém s určením hranic antiteroristické operace. A problém není jen s hranicí ATO, ale i s hranicí samotné Ukrajiny. Nedávno Nejvyšší rada přijala zákon „korigující“ hranice Luhanské oblasti. SBU také oznámily svůj záměr rozšířit zónu ATO až do Charkova, který není pod kontrolou povstalců. To znamená, že tím že „odevzdali“ část Luhanského území LLR (Luhanské lidové republice) a uznali, že Kyjev tato území nekontroluje, junta se snaží rozpoutat boje na Charkovsku.

Podle slov úředníka v této chvíli Bezpečnostní služba Ukrajiny se zabývá zapsáním úprav ohledně zóny operací. V tuto chvíli de-jure je stanovena hranice Luhanské a Doněcké oblasti. „Nicméně máme charkovské pohraničníky, kteří ze strany Ruska ostřelovali z Gradů – copak oni nejsou účastníky zóny ATO?“ – říkají v BSU.

Právní ošetření vyžaduje také otázka dobrovolníků a lékařů. Oni také aspirují na získání statusu účastníků ATO, ale na Ukrajině to dávají jenom mrtvým hrdinům. Až 150 lidí, kteří se nevrátili z fronty, už dostalo prestižní status a ubohé sociální dávky. Od živých se ještě očekává, že dokážou, že ruce a nohy jim byly urvány ve válce a ne v opilecké rvačce.

„Vláda se rovněž zabývá otázkami ochrany a podpory těch, kteří žili nebo stále žijí v okupovaných územích, ale koná tak jen ve velmi oslabeném režimu,” – řekl nový šéf veteránů.

A kam to vede? Zatím Služba zjišťuje, spadají-li pod status účastníka bojových operací ukrajinští zpěváci, kteří přijíždějí zvedat bojového ducha budoucím „nákladům 200“,- například skupiny „Ljapis Trubecké“ nebo „Oceán Elzy“?

„Obecně platí, že existuje určitý rozdíl mezi „bojovníky“, lidmi se zbraní v ruce, a těmi, kdo napomohli k vítězství. Není důležité, zda je to člověk, který přijel opravit bojovou techniku a padl nebo generál, který právě přijel do zóny ATO a zabili ho, nebo ten, kdo tam byl několik měsíců,“ – řekl Děrevjanko.

Na otázku, zda takovýto status mohou získat například zpěváci, kteří na bojišti strávili několik hodin, bylo odpovězeno, že zákony platí pro všechny. A i když se na emocionální úrovni zdají být některá pravidla nesprávná, žádné výjimky se dělat nebudou. Nyní mezirezortní komise pracuje v dostatečně oslabeném režimu – zasedání probíhají ne častěji než jednou týdně. Za dobu fungování komise prozkoumala 350 případů, z nichž většina byla svázána s problémy při získání státní pomoci rodinám, které ztratily živitele. „Zaprvé myslím, že je nutné zanést do registru ty, kdo padli,“ – říká Děrevjanko. Ale vláda nespěchá to udělat, protože padlým hrdinům ATO je třeba platit, a peníze v rozpočtu nejsou, a vůbec – Ukrajina za pár měsíců zbankrotuje a všechny dluhy vůči „Nebeské sotni“ a hrdinům ATO budou anulovány sami od sebe.