Boeing nad Doněckem mohlo sestřelit letadlo

Tereza Spencerová

28. 10. 2014 Literárky
Nizozemští vyšetřovatelé červnové tragédie malajsijského boeingu nad Doněckem nyní pracují se dvěmi verzemi – letoun byl buď sestřelen raketou země-vzduch, nebo ho sestřelil jiný letoun.

Nizozemský prokurátor Fred Westerbeke, který vyšetřování smrti 298 lidí dozoruje, v rozhovoru pro Der Spiegel Online konstatoval, že původně byly čtyři verze scénářů: „náhoda, teroristický útok, zásah raketou země-vzduch nebo zásah jiným letadlem“. Nyní už se ale vyšetřování soustředí jen na poslední dvě zmíněné verze, protože první dvě byly už vyloučeny. „Z mého úhlu pohledu je nejpravděpodobnější zásah raketou země-vzduch, ale nezavíráme oči ani před možností, že se stalo něco jiného,“ prohlásil Fred Westerbeke. Důkazy o přítomnosti dalšího letadla sice vyšetřovatelé nemají k dispozici, ale možná by je mohlo mít Rusko, soudí nizozemský prokurátor. Nizozemská vláda podle něj v současnosti připravuje právní žádost adresovanou Moskvě o dodatečné informace. „Včetně údajů z radarů, jejichž prostřednictvím chtělo Rusko před časem přítomnost ukrajinského vojenského letounu poblíž letu MH17 dokázat,“ vysvětlil Fred Westerbeke. O útoku ukrajinské stíhačky se poprvé začalo mluvit už koncem července, a to na brífinku ruského ministerstva obrany. Podle jeho údajů nebyla vzdálenost mezi oběma letadly větší než tři čtyři kilometry.

Okamžitě po tragédii malajsijského boeingu USA obvinily z masakru Rusko, ale i americké tajné služby vzápětí přiznaly, že pro takové tvrzení neexistují důkazy. Der Spiegel navíc minulý týden zveřejnil závěry německé rozvědky, podle níž byla – bez zveřejnění jakýchkoli důkazů — raketa, která letoun sestřelila, odpálena ze základny ovládané proruskými rebely, aniž by ovšem bylo zřejmé, odkud rebelové raketu systému Buk vlastně vzali. Rusko popřelo, že by rebelům takové zbraně poskytlo, a rebelové celou zprávu odmítli s tím, že by sestřelení civilního letounu v desetikilometrové výšce bylo při jejich technických a personálních kapacitách neproveditelné. Šéf německé tajné služby BND Bernard Schindler navíc údajně prohlásil, že některé důkazy, které vyšetřovatelům přeložil Kyjev, byly zfalšované, ale prý se to dá „podrobně vysvětlit“.

Ve finále se tak objevily spekulace, že člověk, který raketu proti malajsijskému boeingu odpálil, byl „neznámý přeběhlík z ukrajinské armády“.