Paul Craig Roberts: Uvalujte sankce proti ebole, ne proti Rusku


11. 10. 2014   zdroj
Neschopnost amerických úředníků ohrožuje svět globální epidemií eboly, domnívá se bývalý náměstek ministra financí USA Paul Craig Roberts. Ignorují problém, zavádějí sankce proti Rusku a zakazují některým jeho občanům cestovat do Ameriky. V téže době se lidé nakažení smrtícím virem dostanou do USA víc než jednoduše.

“Vždycky jsme věděli, že naši úředníci jsou nekompetentní. A ta neschopnost nás vždycky přišla draho. Ale teď může kvůli ní vypuknout celosvětová epidemie eboly,” píše na svých internetových stránkách bývalý náměstek ministra financí USA Paul Craig Roberts.

Roberts se diví, proč ještě nebyly zakázány lety do západní Afriky. Navíc cestující, kteří přilétají z oblasti, v níž nyní řádí epidemie smrtícího viru, nejsou podrobeni žádným kontrolám.

Pracovníci letiště LaGardia v New Yorku vstoupili do stávky, protože nemají žádné záruky, že nepřijdou do styku s nakaženými osobami nebo jejich věcmi. Je již známo, že virus může být přenášen prostřednictvím vzd ušných kapének jako chřipka.

V Makedonii nedávno zemřel britský občan. Je podezření, že příčinou smrti byla infekce viru ebola. On ale nebyl v Africe, letěl přímou linkou z Velké Británie do Makedonie.

Americké úřady prakticky nijak nereagovaly na tuto situaci, rozhořčuje se Paul Craig Roberts. Poznamenává, že ministerstvo zahraničí za normálních okolností varuje Američany o rizicích cestování do nebezpečných oblastí, někdy tam dokonce nedovolí vycestovat. Zrovna v tomto případě bylo nutné přerušit spojení s těmito zeměmi úplně, protože lidé, kteří navštíví tuto oblast, neohrožují jen své životy.

Nicméně se to nestalo. Dokonce pro kritiky americké vlády z jiných zemích je vstup do USA mnohem složitější než pro nemocné ebolou. Autor konstatuje, že USA uvalily sankce proti Rusku a řadě jeho občanů zakázaly vstup na své území. “Ale proti viru ebola žádné sankce nebyly,” pozastavuje se Roberts.

přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová