S. Petěrburg nebude na Hudečkovu výpověď partnerství reagovat

6.10.2014 Petěrburskij DněvknikiRU.cz
Petrohradská vláda nehodlá reagovat na rozhodnutí pražského primátora Tomáše Hudečka (TOP09) pozastavit spolupráci s Petrohradem (a Moskvou). Odveta nepřichází v úvahu, uvedla městská správa v deníku ´Petěrburgskij dněvnik´.

“Domníváme se, že podobné kroky vedou úmyslně partnery do slepé uličky a neodpovídají principům konstruktivního mezinárodního dialogu.

Instituce ´spřízněných´ a ´partnerských´ měst vždy zůstávala nepolitickou, a veškeré spekulace v této sféře jsou nepřípustné,” zdůraznil petrohradský gubernátor Georgij Poltavčenko.

Zdůraznil, že města-partneři se řídí veřejným zájmem a měly by vyznávat zásady otevčenosti a vzájemné úcty. Demonstrativní jednostranné odmítnutí uzavřené dohody označil starosta města za pokus o umělé vytvoření konfrontační situace.

Orgány Petrohradu budou i nadále věrné přátelství a dávají tak Praze šanci na přehodnocení svého rozhodnutí. St. Petěrburg je připraven vrátit se k diskusi a plánům spolupráce. Za zmíňku stojí, že dnes už bez Prahy tvoří partnery St. Petěrburgu 91 měst a 24 regionů z 60 zemí.