Jaderné zbraně na Ukrajině – hrozba pro Evropu


6. 10. 2014   zdroj
Ukrajina vytrvale vydírá domobranu, Rusko i celý svět, že už už, fakticky v těchto dnech, obnoví pozbytý jaderný kufřík a uskuteční nukleární útok na Donbas a na území Ruska. Vojenští experti zase nemají pochybnosti o tom, že kdyby Kyjev měl taktické jaderné zbraně, už by smetl obytné čtvrtě Doněcka a ničil své vlastní lidi na vzpurných územích. Ale i přes tvrzení ukrajinských vojáků experti doufají, že ani Spojené státy, ani NATO tyto zbraně Ukrajině nedodají a sami Ukrajinci jaderné zbraně tak rychle nezískají.


Připomeňme si, že zástupce velitele Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny v letech 2006-2010 Igor Romaněnko prohlásil, že Ukrajina má možnosti pro výrobu a skladování jaderných zbraní. A, také, pro aplikaci. “V Generálním štábu jsem studoval problematiku a přesně mohu říci, že jsou možnosti,” řekl.

Také průzkumy veřejného mínění v sociálních sítích (konkrétně v Kontaktu) ukazují, že až 87% hlasujících Ukrajinců považuje za přijatelné (zdá se, zapomněli na hrůzy Černobylu a Tockého polygonu?) použití taktických jaderných zbraní v boji proti vlastním občanům na jihovýchodě Ukrajiny, které nazývají “teroristy”. Skutečnost, že v takovém případě zahyne i civilní obyvatelstvo a “jaderněútočící” Ukrajinci, si, jak se zdá, uvědomovat nechtějí. Nebo nepovažují obyvatele Novorossii za lidi – ne pro nic za nic nazval premiér Jaceňuk obyvatele Donbasu “untermensch” – tak nacisté nazývali ty, které považovali za “podlidi”.

Kdyby Ukrajina měla jaderné zbraně, použila by je proti domobraně a proti Rusku? Víte, s takovou státní mocí, která je nyní v Kyjevě, jsou možné ty nejhorší scénáře,” řekl šéfredaktor časopisu “Národní obrana” Jurij Korotčenko. “Takže upřednostňuji držet se skutečných faktů. Ukrajina je dnes zemí bez jaderných zbraní. Je štěstí, že je nejadernou zemí,” doplnil vojenský expert. “Pokud jde o plány Kyjeva na získání vlastní jaderné zbraně – myslím, že je to blaf,” poznamenal. “Žádné technologické ani finanční kapacity pro vytvoření jaderné zbraně nyní Ukrajina nemá.” Korotčenko také dodal, že “ani Západ, ani Rusko nedovolí, aby se Ukrajina stala jadernou zemí, protože by to znamenalo ohrožení bezpečnosti v Evropě”

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová