Tisíce Poláků si připomněly volyňský masakr a vyšly s plakáty “Stop Banderovi”

26. 10. 2014   zdroj
Tisíce Poláků vyšly do ulic Varšavy, Krakova a dalších měst s plakáty “Stop Banderovi.” Lidé vyzývají sejm, aby si připomněl, že před pár lety poslanci uznali volyňský masakr za genocidu.
Vzpomínkové akce se konaly v Krakově, Řešově, Štětíně, Zelené Hoře, Přemyšli, Vratislavi a Varšavě. Během vystoupení byl zveřejněn otevřený dopis prezidentovi Petru Porošenkovi, ve kterém je vyjádřený “protest proti snahám ukrajinské státní moci oslavovat zločinné, misantropické formace OUN-UPA (Organizace ukrajinských nacionalistů-Ukrajinská povstalecká armáda).” 


Demonstranti zdůraznili, že akce není namířena proti ukrajinskému lidu, ale proti politickým silám, které se snaží heroizovat OUN-UPA. “Chceme spolupráci a dobré vztahy s Ukrajinci, ale v Polsku nebudeme nikdy akceptovat oslavování Bandery a jednotek OUN-UPA, které jsou zodpovědné za vyvraždění 200 tisíc Poláků,” řekl expert na mezinárodní vztahy, politolog Andržej Zapalovski. Informuje o tom “Rossijskaja gazeta” s  odkazem na portál Onet.pl.

Ve Vratislavi proběhla manifestace poblíž honorárního konzulátu Ukrajiny. Vystupující konstatovali, že na Ukrajině se bavíme o oživení revizionismu. A do tohoto procesu jsou zapojeny nejen malé skupiny extremistů, ale i politické strany. Nesmí být měněny přátelské vztahy s  Kyjevem za tak vysokou cenu, vyzývali řečníci. “Ukrajina musí přiznat zločiny nacionalistů a stanout na straně pravdy”, naléhá profesor Boguslav Paž z Vratislavské univerzity.

V Řešově aktivisté požadovali zanesení změn do postupu při vydávání průkazu občana Polska, který potvrzuje příslušnost občana jedné ze zemí SNS a Pobaltí k polskému národu. Dokument nesmí být vydán do rukou nezodpovědných lidí. Byl také vyjádřen protest proti fotografování se skupiny místních studentů s vlajkou OUN-UPA.

Demonstrace 15. 10. v Kyjevě před Parlamentem za uznání hrdinství UPA

Tyto demonstrace nejsou jediným projevem maximálního pobouření Poláků profašistickou politikou Varšavy. Mnozí jdou do války s banderovci na Donbasu a věří, že ukrajinští fašisté jsou společným nepřítelem jejich i obyvatel Novorossie. V poslední době ukrajinská pohraniční stráž zadržela další skupinu polských dobrovolníků, kteří směřovali na Donbas, aby tam vstoupili do domobrany.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová