Washington Post: Obama v USA hraje roli nezúčastněného pozorovatele a svou nekompetentnost maskuje chováním “monarchy”

25. 10. 2014    zdroj

Politický komentátor a publicista Charles Krauthammer Washington Post dnes uvedl ve svém článku, že prezident Barack Obama se chová v případě chyb a omylů jeho vlastní administrativy jako nezúčastněný pozorovatel.


Takové chování hlavy státu se týká jakéhokoliv skandálu nebo nepříjemné situace, dotýkající se amerických úřadů. Dokonce i v případě, že nejprve začíná prezident USA “běsnit”, potom se ale rychle uklidní. Tak tomu bylo i se skandálem v daňové správě USA v roce 2013, i s reformou zdravotnictví, i s veterány, nyní se stejná situace opakuje v souvislosti s bojem proti viru Ebola, domnívá se komentátor.

“Tyto projevy záměrného hněvu, a tudíž odstup, jsou nejen nepřesvědčivé, ale také nezajímavé. V našem systému je prezident i hlava státu i hlava vlády. Obama rád plní své povinnosti monarchy, ale když přijde na skutečné vedení vlády, projevuje málo zájmu a ještě méně schopností,” píše Charles Krauthammer.

Hrůza je v tom, že Obama nezastupuje jenom jakousi část vlády, ale výkonnou moc jako celek a je motorem společenského a hospodářského života. Přesto má prezident USA velmi malou představu o tom, co je to management, když se však ukáže, že státní aparát není schopen řešit problémy obyvatel, uchýlí se Obama k hněvivým výrazům a snaží se prezentovat systematické neúspěchy jako šokující anomálie, poznamenává autor článku.

U občanů USA vzniká pocit, že zemi nikdo neřídí, dokonce ani z ústraní, píše komentátor.

“Občané neočekávají od Bílého domu zázraky, ale kompetentnost. Přinejmenším přítomnost. Funkce prezidenta z pozice pozorovatele, budování pozice užaslého diváka jenom prohlubuje existující neklid”, uzavírá Charles Krauthammer.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová