Čeká Gruzii “ukrajinský scénář” po gruzínském majdanu?


10. 11. 2014   zdroj
Události v Gruzii vyvolávají zvýšenou pozornost mnoha expertů a politiků. Rozpad vládní koalice v parlamentní republice může vést k chaosu a snahám o změnu vlády prostřednictvím vytvoření nové většiny, která by byla složená z příznivců bývalého gruzínského prezidenta Saakašviliho. “Pokud současná vláda Gruzie prohraje a přijde nová vláda, bude to znamenat, že geopolitická situace, politická architektura regionu se změní.”


Události v Gruzii vyvolávají zvýšenou pozornost mnoha expertů a politiků. Připomeňme si, že nedávno premiér Gruzie Iraklij Garibašvili odvolal z funkce ministra obrany Iraklije Alasanije. Oficiálním důvodem pro odvolání hlavy vojenského rezortu bylo vyšetřování korupce v armádě. V návaznosti na to opustila svůj post příbuzná Alasanije, hlava ministerstva zahraničí Maja Pandžikidze. Stejný osud postihl i státního ministra pro evropskou a euroatlantickou integraci Alexi Petriašviliho. Strana “Naše Gruzie – Svobodní demokraté”, jejímž předsedou Alasanija je, oznámila své odstoupení z vládní koalice “Gruzínský sen” a zanechala koalici bez parlamentní většiny. Rozpad vládní koalice v parlamentní republice může vést k chaosu a snahám o změnu vlády prostřednictvím vytvoření nové většiny, která by byla složená z příznivců bývalého gruzínského prezidenta Saakašviliho.

Politická opozice v Gruzii “doutnala” dlouhou dobu a dosáhla nového milníku v neobvyklých zahraničněpolitických podmínkách. Do očí bije následující skutečnost: krize v Gruzii vypukla v předvečer v prosinci plánovaného přijetí Evropským parlamentem ve Štrasburku smlouvy EU-Gruzie o přidružení. Proto se obsah gruzínské krize začíná podobat průběhu událostí, které vedly ke kyjevskému majdanu.

Navenek vzniká dojem, že v gruzínské vládě se vyvinula krizová situace, ve které tým Alasanije mohl jako první přejít do útoku. Připomeňme si, že po parlamentních volbách v roce 2012, kdy se k moci dostala strana Bidziny Ivanišviliho “Gruzínský sen”, byla téměř okamžitě utvořena opozice vedená Alasanijou, který byl mimochodem považován za pravděpodobného nástupce tehdejšího prezidenta Saakašviliho. Ale jako první přešel do útoku hlava vlády Gruzie Garibašvili, když odstranil Alasanije a prohlašoval, že “evropský kurz Gruzie zůstává pevný a neměnný.” Ve stejné době prezident Gruzie Georgij Margvelašvili spojil odchod Alasanije s “ohrožením evropského nasměrování země a euroatlantické integrace.” Když řekl, že “gruzínská armáda je garantem suverenity země,” bylo to vnímáno jako možnost zásahu armády do průběhu událostí. Nyní je otázkou, zda Alasanija půjde na riskantní kroky, to znamená, zda půjde na převrat, pokud ano, za jakých podmínek? Podle poslance ázerbájdžánského parlamentu Zachida Orudža nemůžeme vyloučit, že v Gruzii bude v budoucnu realizován “ukrajinský scénář vývoje událostí”. Podle jeho slov “neproběhly všechny tyto procesy bez vnějšího zasahování.” “Teď v Gruzii narůstá atmosféra protestu a skutečnost, že Saakašviliho stoupenci tvrdí, že mohou svrhnout současnou vládu, je velmi vážný signál,” zdůraznil Orudž. “Pokud současná vláda Gruzie prohraje a přijde nová vláda, bude to znamenat, že geopolitická situace, politická architektura regionu se změní.”

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová