Evropa se snaží vyvézt své zlaté rezervy z USA

23. 11. 2014   zdrojzde
Centrální banka Nizozemska oznámila, že se chystá repatriovat z úložiště Federálních rezerv USA větší část zlata, které tam má uloženo. Rozhodnutí je vysvětleno snahou uklidnit veřejnost a rozmístit zlaté rezervy vyváženěji.


Pro tento účel je nutno zvýšit množství kovu uloženého v Centrální bance Nizozemska z 11% na 31% a rezervy ve Federální rezervní bance New Yorku se sníží z 51% na 31%.

Podle Centrální banky Nizozemska jsou zlaté rezervy země uloženy také v Kanadě a Velké Británii – 20% a 18%. Celkové zlaté rezervy Holandska jsou 612 tun zlata.

Připomeňme si, že již dříve vyslovily přání převézt zlato do vlasti i další evropské země – Německo a Švýcarsko. Německé zlato je uloženo především v USA a ve Francii, švýcarské – ve Velké Británii a Kanadě.

Nicméně přání Německa vyzvednout své zlaté rezervy se setkalo s odporem USA. Jak uváděla média, bude podle oficiální verze v úložišti Federálních rezerv ve větší nedotknutelnosti než doma. Podle neoficiálních zdrojů – dostat ho z Ameriky již není možné.

Je možné, že neklid evropských států o osud svých zlatých rezerv souvisí s narůstáním objemu nákupů zlata Centrální bankou Ruské federace na světových trzích. Američtí a evropští experti dokonce podezírají Rusko, že má v úmyslu uspořádat pro Západ “zlatou diverzi.”

Pro Novou republiku přeložila PhDr.  Vladimíra Grulichová