Představ si… – Tip kulturního referenta


23. 11. 2014, Petr Ďoubalík, zdroj YouTube, blesk, hudba – video, John Lennon – Imagine (text, překlad, procvičení angličtiny), Lennonova zeď na pražské Kampě
Někdo natřel Lennonovu zeď na bílo. Čtenář Blesku se okamžitě dočetl, že se asi vracejí komunistické manýry a:
“…Podle místních mělo k přemalování dojít z neděle na pondělí – tedy v noci na 17. listopadu. V neděli zde také měli sraz Zemanovi podporovatelé – stojí za tím snad oni?…”.
Taková neškodná otázečka. Zjevně návodná, potvrdil to hned první přispěchavší komentátor:

Aluman: Svinstvo rudýho Zemana, co sem pozval rudýho Putina aby vyvolal tak velké nepokoje, že jimi dokáže odůvodnit státní mocenské násilné represe proti obyvatelstvu, represe o kterých se jel přiučit do Číny

Rudému Alumanovi se muselo udělat rudo před očima i v rudém mozku, když se o  den později dočetl, že zeď přebílili “umělci” ze streetartové skupiny Pražská služba. Kdyby se teď alespoň Aluman (a s ním Blesk) chytili za rudý nos…

Mluvčí Pražské služby vysvětlil bílení takto (zdroj zde):
Chtěli jsme v rámci výročí 17. listopadu upozornit na pád železné opony. Ale primárně jsme vycházeli z pacifistického uvažování Johna Lennona, který spolu s Yoko Ono v 70. letech dávali do výloh plakáty s nápisy „War is over“ (skladbu Happy Xmas (War Is Over), tedy Šťastné Vánoce (Válka skončila).

Podle něj chtělo sdružení jen upozornit na to, že „zeď je svobodná a že každý se zde na tomto prostoru může svobodně vyjádřit.“
„Nedělali jsme to z důvodu vandalismu nebo sebeupozornění. Nechtěli jsme ničit cizí nápisy. Jen jsme chtěli dát prostor pro nové odkazy. Vždyť Lennonova zeď je legální streetartová plocha,“ dodal Dotřel.
S majiteli objektu (Suverénní řád maltézských rytířů) se zástupci skupiny odpoledne spojili. „Omluvili jsme se, že jsme s nimi celou věc nekonzultovali. Je nám líto, že to v nich vyvolalo tak negativní reakci. Jsme moc rádi, že trestní oznámení stáhli, protože nejsme vandalové. Šlo jen o umělecký projekt,“ vysvětlil Dotřel s tím, že při příštích projektech autoři pečlivěji zváží všechny okolnosti.

foto: P.Ďoubalík, 2012

Uvědomil jsem si, že už mladým umělcům nerozumím a  hlava mi prostě nebere skutečnost, že někdo řekne “Nechtěli jsme ničit cizí nápisy” – a tak je zničí. Bude to zvláštní svět, ve kterém budeme stárnout… Chodil jsem do školy do Tyršova domu, ten stojí u Čertovky na okraji Kampy. Když se v roce 1980 stala Zeď nářků místem piety Johna Lennona (a později Lennonovou zdí), mělo to místo pro nás neuvěřitelnou atmosféru, kterou asi dnešní mladí nemají šanci pochopit, ale není to jejich vina. Já tam dodnes chodím potichoučku a ve svátečně zadumané náladě. V roce 2012 jsem se pokusil něco z toho pocitu předat dcerkám. Je nás jistě mnoho, kteří jsme si tenkrát broukali Imagine a  nadčasový text nás naplňoval přesvědčením, že se svět může měnit k  lepšímu. Pak jsme se o to i pokusili a dnes jen zíráme. Ale tak zlé to není. To, že píšu tento článek, má na svědomí prostřední dcerka Maruška (7. třída):
Ráno. V pokoji ještě tma. Má hlava si rovná první myšlenky a připravuje se na výsadek do nového dne. Naprosté ticho. A najednou zazní tón. Úžasné! Jedno uhození do klapky klavíru a  biologický počítač vyhodnocuje: Imagine! A s dalšími tóny naskakují i  hluboko ukryté, dobře ukryté pocity, vzpomínky, touhy, naděje… Hudba zní z mobilu Marušky, nastavila si Imagine jako budíka. “Nech to hrát!” volám na ni. Je to prvně v životě, kdy mi zvuk budíku udělal takovou radost. U snídaně si povídáme. “Sou nějaký divný, ne? Proč ji přetřeli? To může udělat každý?…” se ptala Maruška. Po snídani mi Imagine zahrála na klavír a já si řekl, že se s vámi musím o to vše podělit.


foto: P.Ďoubalík, 2012

foto: P.Ďoubalík, 2012

foto: P.Ďoubalík, 2012

foto: P.Ďoubalík, 2012

foto: P.Ďoubalík, 2012



foto: P.Ďoubalík, Maruška a Lennonova zeď, 2012

Lennonova zeď už zase žije svým životem. Bílá plocha provokuje a první nápis na ní “Wall is over!” (Se zdí je konec! Zeď skončila!) jakbysmet. Zaplňuje se novými nápisy, znaky, obrazy. Bude opět zrcadlit naše nálady, starosti, radost ze života? Tak se ukažte, mladí! Je to “vaše” zeď. Pro nás byla a je silným symbolem. Bude i vaším? Nebo to prostě bude jen a jen počmáraná zeď?

Na nové zdi jsem zatím objevil několik protiválečných znaků a tato poselství:

“Wall is over!” se změnilo na “War is over!” (kéž by! Zeď vem čert, životů je škoda…)
All you need is love. (o tom není sporu – Beatles)
Let it be! (snad míněno jako vzkaz natěračům? – Beatles)
Láska a pravda zvítězí! (tedy ještě nezvítězila)
Bílá nemoc – K. Čapek (další vzkaz natěračům?)
Mám tě rád Johne Lennone, Míša (my tebe Míšo taky)
Miloše do koše, Zeman sem – Zeman tam, Miloš mi prdel (miliš si ji sám, umělče!)

foto: R.Bílý, 22.11.2014

foto: R.Bílý, 22.11.2014

foto: R.Bílý, 22.11.2014

foto: R.Bílý, 22.11.2014

foto: R. Bílý, 22.11.2014
foto: R. Bílý, 22.11.2014

A také šel kolem s kyblíkem barvy opravdový demokrat, paráda!:
S tvým názorem nesouhlasím, ale budu hájit tvé právo ho říkat. Voltaire (Nesouhlasím s tvým názorem, ale do nejdelší smrti budu hájit tvé právo jej vyslovit. Voltair)

Posunuji se dál, ve snaze pochopit umělecký záměr “bílení”. Snad se mi to i nepatrně daří. Chci věřit mládežníkům, že to mysleli dobře. Že hlavním důvodem nebylo pouhé zviditelnění samotných umělců. I ničením lze vstoupit do dějin, i vrah Lennona si prožil chvilky slávy. A také chybami se dá učit. Abych poskytl i nějakou inspiraci, připojuji “zdi”, které nabílil, ale pak pomaloval Patrick Commecy.

A když jste dočetli až sem, tak si za odměnu poslechněte Imagine:

Imagine there’s no heaven
It’s easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today…
Imagine there’s no countries
It isn’t hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace…
You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will be as one
Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world…
You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will live as one.

Představ si, že tu není žádné nebe
Je to snadné, když to zkusíš
Žádné peklo pod námi
Nad námi pouze obloha
Představ si všechny lidi
Žijící pro dnešek…
Představ si, že tu nejsou žádné státy
Není těžké představit si to
Nemít pro co zabít či zemřít
A také žádné vyznání
Představ si všechny lidi
Žijící v míru…
Možná si říkáš, že jsem snílek
Ale já nejsem jediný
Doufám, že se jednoho dne připojíš
A svět bude jako jeden
Představ si, žádné bohatství
Rád bych věděl, zda můžeš
Žádná potřeba obžerství nebo hladu
Bratrstvo člověka
Představ si všechny lidi
Dělící se o svět
Možná si říkáš, že jsem snílek
Ale já nejsem jediný
Doufám, že se jednoho dne připojíš
A svět bude žít jako jeden.

text a překlad: karaoketexty