Interview Prvního kanálu TV RF s prezidentem ČR: Miloš Zeman odsuzuje protiruské sankce a požaduje zastavení bombardování Donbasu

17. 11. 2014       zdroj
Prezident Porošenko napsal nedávno ve svém mikroblogu – ukrajinští vojáci brání nejen Ukrajinu, ale také Slovensko, Německo, Estonsko a celou Evropu. A hned dostal odpověď od jednoho uživatele v Evropě: prosím, nebraňte nás, je to příliš drahé. Je jasné, že se bavíme o půjčkách, bez nichž Ukrajina nepřežije.  (video)


A o skandálech, kdy sami Evropané chápou, že nemohou a nechtějí, aby jejich zákonným způsobem nabyté peníze šly na ukrajinskou krizi. A o sankcích, o kterých se Evropané opět dohadovali v průběhu týdne.

Odcházející šéf EU Van Rompuy naposled prohlašuje, že už zítra mohou být projednána nová jména Rusů na černé listině, za zpřísnění sankcí jsou Británie, Německo a Polsko. Proti jsou Maďarsko, Slovensko, Řecko, Kypr, Česká republika.

Český prezident Zeman již řekl, že jakékoli sankce jsou překážkou dialogu, s nimi nastupuje mlčení. Jak vidí český prezident, v minulosti disident a aktivista za lidská práva, východisko z této krize.

Irada Zejnalova: “Pane Zemane, jak dlouho podle Vašeho názoru budou trvat sankce, uvalené Evropskou unií na Rusko? Vždyť v té či oné míře i Evropská unie i Rusko již tyto sankce pocítily? “

Miloš Zeman: “Podle mého názoru nejdůležitější věc, kterou musíme pochopit je, že na Ukrajině je občanská válka. Nemůžeme se zabývat nějakými sny o pomoci, včetně ekonomické podpory pro Ukrajinu, protože v podmínkách občanské války, ekonomická podpora – to je úplný nesmysl. No a první krok – to je smlouva mezi Ukrajinci a Ukrajinci. A teprve druhý krok – smlouva o plynu, smlouva o zabránění bankrotu na Ukrajině, protože riziko je reálné, prostě v podmínkách občanské války je jakákoliv hospodářská pomoc jen plýtvání penězi.”

Irada Zejnalova: “Domníváte se, že Česká republika na sobě pocítila vliv protiruských sankcí, důsledky působení protiruských sankcí”?

Miloš Zeman: “Víte, existuje takový termín win-win strategie. A já jsem již několikrát řekl, že existují také protikladná loss-loss strategy, a v tomto případě jsou sankce právě taková loss-loss strategy, strategie, při níž ztrácejí všichni a nikdo nemá žádnou výhodu.”

Irada Zejnalova: “Česká republika v poslední době zaujímá zvláštní postavení ve vztahu i k ukrajinské krizi i k sankcím. Cítíte vůči sobě v tomto ohledu tlak Washingtonu? “

Miloš Zeman: “Je to nejen Česká republika, je to Slovensko, Maďarsko, zdá se, že dokonce i Rakousko. Například předseda vlády Slovenska Robert Fico vyjadřuje svou nedůvěru, pokud jde o sankce, ještě hlasitěji než Česká republika. Některé evropské státy také trochu váhají. Ale také říkají, že nejdůležitějším je boj proti islámskému terorismu, že je třeba najít nějaké strategického partnerství mezi Ruskem, Čínou, Evropskou unií a Spojenými státy v boji s touto reálnou a dlouhodobou hrozbou”.

Irada Zejnalova: “To znamená, že si myslíte, že toto strategické partnerství by mohlo sblížit naše postoje v celosvětovém měřítku?”

Miloš Zeman: “Cynicky řečeno, nikdo nás nesblíží lépe než společný nepřítel. Islámský terorismus – to je skutečně společný nepřítel”.

Irada Zejnalova: “Ale v Rusku hovoříme o tom, že dnešní moderní svět nemůže být unipolární. Ohnisek síly je už mnoho.”

Miloš Zeman: “Samozřejmě,”

Irada Zejnalova: “Jak se na to díváte?”

Miloš Zeman: “Samozřejmě, protože například Čína bude v nejbližších několika letech první světovou ekonomikou. Vzhledem k objemu hrubého domácího produktu a hrubého příjmu je Čína, bez pochyb, jedním z center multipolárního světa. Stejně jako Japonsko, stejně jako Rusko, stejně jako Spojené státy, stejně jako EU. Ještě bych nemluvil o Indii, ale možná bude také za 10-15 let nedílnou součástí tohoto světového uspořádání.”

Irada Zejnalova: “Jste dlouho v politice a sledujete procesy. Máte nějaké časové prognózy, jak dlouho potrvá ukrajinská krize? “

Miloš Zeman: “Bohužel, budu trochu pesimistický. Víte proč? Existuje riziko bankrotu Ukrajiny. Kdyby nebylo toto riziko, riziko bankrotu například v zimě, pokud jde o palivo, pokud jde o plyn a tak dále a tak dále, pak bych očekával, že už v příštích několika měsících budou reálná opatření. Ale překážkou je právě riziko bankrotu “.

Irada Zejnalova: “To znamená, že když nejsou peníze a musíte být zodpovědný za to, co se děje, že strany budou pokračovat?”

Miloš Zeman: “Ano, a za všechno špatné odpovídají naši nepřátelé. Musíme najít nepřátele, a to i v případě, že nejsou. Protože ne vždy je odvaha říci: “Je to moje odpovědnost”, ano? Bankrot je vždycky odpovědnost jiných”.

Irada Zejnalova: “Ale pak to vypadá, že není východisko?”

Zeman: “Bude-li se pokračovat v bombardování Donbasu, nebude uhlí, nebude-li uhlí, bude v zimě palivová krize. A tak dále a tak dále. To znamená, že všechny strany musí, ne-li spolupracovat, pak alespoň neškodit své vlasti – Ukrajině, a skutečnost, že nadále způsobují škody – jenom si představte to velké množství peněz, které je potřebné na občanskou válku z obou stran. Prakticky nemají peníze na cokoliv jiného, ​​jen na válku. Ano? Takže pokud chcete, aby se zabránilo bankrotu, musíte ukončit občanskou válku.”

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová