Prdel, hovno, hajzl, prošoustat, předposranost, bordel. Hovoří Karel Schwarzenberg

9. 11. 2014  zdroj

V reakci na mediální smršť, která se strhla kolem vulgárních výroků prezidenta Miloše Zemana v Hovorech z Lán, koluje po internetu seznam s rešerší peprných výroků Karla Schwarzenberga. Každý z nich redakce ParlamentníchListů.cz dohledala a lze konstatovat, že seznam je autentický.

Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Karel Schwarzenberg diskutuje s hosty jablonecké pizzerie

Po svém se Karel Schwarzenberg v rozhovoru z května 2010 pro Právo vyjádřil i o možnosti, že se bude v příštích volbách ucházet o prezidentský úřad. „A pak jsem viděl poslední volbu prezidenta, kdy lidé chodili na hajzl a uháněli tam poslance, aby volili toho či onoho. Já bych nerad byl na prodej, ať jsou ti nebo ti, to by mě moc nebavilo. Přímá volba je otevřený boj, spustit kšeftování stran ale nechci. To mě nezajímá. A hlavně ten džob znám,” řekl kníže.

Schwarzenberg však nešetřil ani své koaliční partnery. Svérázně komentoval aféru svého ministerského kolegy Alexandra Vondry, který se stal terčem kritiky kvůli aféře ProMoPro. „Měl hned na začátku přiznat, že to neměl pod kontrolou. Hovno měl pod kontrolou,” řekl Schwarzenberg v rozhovoru pro Lidové noviny 2. dubna 2011. Ve stejném rozhovoru se pak Schwarzenberg „lidově“ vyjádřil i k otázce, jestli místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nejedná za jeho zády. „S odpuštěním, když je člověku přes sedmdesát, tak si přiznává, že nemá oči na prdeli.“

Výraz „prdel“ patrně onoho roku patřil k nejoblíbenějším vulgaritám Karla Schwarzenberga. V říjnu tehdejšímu ministru zahraničí vadilo usnesení z kongresu ODS, kde bylo odhlasováno, že před případným vstupem do eurózny by mělo být vyhlášeno referendum. „To usnesení je jen z demonstrativních a vnitropolitických důvodů a znamená vystrčenou prdel, kterou jsme ukázali sousedům,” prohlásil Schwarzenberg pro Právo 24. října 2011.

O několik dní později však oblíbený výraz ve Schwarzenbergově slovníku „prdel“ doplnila vulgarita těžšího kalibru. Ministr zahraničí České republiky použil slovo „prošoustat“, když komentoval politické kroky tehdejšího italského premiéra Silvia Berlusconiho týkající se provádění reforem. „Itálie vypadala tehdá ještě líp. Je pravda, že vláda Berlusconiho má vinu, že nezaváděla reformy. Berlusconi bohužel tu dobu prošoustal, místo aby ji využil na reformy,” prohlásil Schwarzenberg na adresu Berlusconiho v rozhovoru publikovaném 29. října 2011 v sobotním vydání Lidových novin. O tyto výroky se následně zajímal italský velvyslanec Pasquale d`Avino, který požádal o přijetí na Ministerstvu zahraničních věcí. Dále už se však celá věc neřešila.

V pořadu České televize 168 hodin se ministr Schwarzenberg opět nechal ve svých vyjádřeních lehce unést a tenokrát to odnesla Julija Tymošenková. „Ona trpí tím, co mám také, plotýnky má v hajzlu. Pardon. A protože vím, jak je to bolestné, mám s ní naprostý soucit,“ glosoval Schwarzenberg v únoru 2012 zdravotní stav ukrajinské političky.

Jadrný výraz se nebál Karel Schwarzenberg použít ani ve svém vyjádření pro Český rozhlas, které šéf TOP 09 učinil 20. května 2012 v Chicagu. „Na světě je hovno a žádná spravedlnost,” glosoval citátem z Haškova Švejka Schwarzenberg zavedení vízové povinnosti pro občany České republiky, ke kterému přikročila z důvodu zvýšeného počtu žádostí o azyl Kanada.

Vloni na konci května zase šéf TOP 09 utrousil cosi nepěkného na adresu české povahy, když se vyjadřoval v rámci setkání s občany v pivnici U Kalendů k případu ruského podnikatele Alexeje Torubarova. „U nás je podivná vlastnost, pro kterou má český jazyk vynikající výraz, předposranost. A z ní často pramení ten bordel,” prohlásil otevřeně kníže.

Vskutku lidovou mluvou zhodnotil na volebním štábu TOP 09 Karel Schwarzenberg i nepříliš lichotivé volební výsledky své strany. „Politická scéna se po volbách změní, ale nezlepší se. Někdy to jde nahoru, někdy to jde dolů. Je to, jak jsem očekával, že solidně dostaneme na prdel,” prohlásil 26. 10. 2013 Schwarzenberg.

Na poslanecké schůzi konané 21. ledna letošního roku přišel Schwarzenberg se svojí vulgární troškou v souvislosti se snahou ministra financí Babiše v rámci služebního zákona k odpolitizování státní služby. Tentokrát zvolil kníže zajímavé přirovnání, ve kterém se objevila když už ne přímo vulgarita, tak alespoň její zdrobnělina. „Služební zákon, ano, souhlasím, byl nanejvýš nutný. Bylo opomenuto jej dlouho uzákonit. Ale s odpuštěním řečeno, i nejlepší víno, když do něj dáte kus hovínka, tak je zkažené,” prohlásil předseda topky.

Před přibližně dvěma týdny si zase kniže Schwarzenberg posteskl nad pádem Nečasovy vlády v rozhovoru pro Lidové noviny a opět mu přitom „ujelo“ jedno nepěkné slovíčko. „Nejen úspory, ale smutný konec Nečasovy vlády se na nás lepí jako hovno na košili. Bude trvat dlouho, než se z toho zotavíme,” prohlásil šéf TOP 09 v Lidových novinách.

Ke kritizovanému vystoupení prezidenta Zemana v Hovorech z Lán se pro ČTK vyjádřil i Schwarzenbergův stranický kolega Miroslav Kalousek. „Věřím, že každý dokáže posoudit míru noblesy, kterou kolem sebe šíří Karel Schwarzenberg, a míru noblesy, a toto slovo říkám v uvozovkách, kterou kolem sebe šíří pan prezident Zeman.” Zároveň Kalousek vyjádřil znepokojení nad tím, že se dle jeho názoru takto „z Hradu a lánského zámku dělá čtvrtá cenová skupina“.