Svět se izoluje od zpravodajských služeb USA vlastními internetovými systémy

8. 11. 2014     zdroj
Brazílie se rozhodla ochránit své občany před totálním sledováním: vláda se chystá vést optický kabel, spojující Fortalezu a Lisabon, na dně Atlantského oceánu. Aby obešla území USA, je vláda připravena vyčlenit na tento projekt 185 milionů dolarů. Už loni v létě odmítla Brazílie po skandálním odhalení Snowdena používat e-mailový systém USA Microsoft Outlook.


Takovou odpověď připravila Brazílie Baracku Obamovi, který již před rokem po prohlášení Snowdena “Jsme sledováni” sliboval přezkoumat pravomoci americké rozvědky. Samozřejmě, že ocitnout se na seznamu jmen lidí, nejčastěji odposlouchávaných CIA, se podaří zdaleka ne každému, ale překvapení bude zdaleka ne nejpříjemnější.

Jak si pamatujeme, právě Brazílie předvedla nejbouřlivější reakci na odhalení o odposleších. Tehdy Dilma Rousseff poprvé v historii se skandálem zrušila svou návštěvu Washingtonu. A při zahájení Valného shromáždění OSN, když vystoupila před mnohamiliónovým publikem, mluvila jakoby k jednomu jedinému posluchači.

“Jsme přesvědčeni, že nadešel čas, aby byly vytvořeny podmínky a pravidla, která nedovolují používat kyberprostor jako zbraň pro špionáž, sabotáž a cílené útoky na různé systémy a objekty infrastruktury jiných zemí,” říká Russeff. A jak se ukázalo, prezidentka Brazílie nemluvila do větru. Po oficiálním prohlášení bylo jasné: od nynějška povedou všechny brazilské internetové komunikace obchvatem kolem USA.

Pět a půl tisíce kilometrů – a informace z Brazílie do Evropy se budou dostávat bez prostředníků. Ale vždyť až do nedávné doby Američané vynakládali obrovské množství peněz na to, aby zahraniční společnosti ukládaly svá data na amerických serverech.

Brazílie se kromě toho plně zřekla amerického poštovního systému Microsoft Outlook, takže zvědavý soused už nebude moci strkat nos do brazilské korespondence. Je třeba poznamenat, že Brazílie není sama v této snaze izolovat se od USA. Evropa také vydává stále více peněz na vytváření vlastních, autonomních internetových systémů.

Podle odhadů analytiků budou náklady Západu na ochranu informačních technologií jen růst a během dvou let dosáhnou 670 miliard dolarů. Zisky USA se významně sníží. Americké společnosti se nedopočítají alespoň 35 miliard dolarů v tržbách – to je zatím velmi opatrný odhad.

Příjmy internetového trhu USA mohou klesnout ještě i z jiného důvodu. Hned po Brazílii se ochranou vlastních údajů hodlají vážně zabývat i další země BRICS. No, s Čínou je vše jasné: už dávno používá takzvaný “Zlatý štít”, který filtruje veškerá příchozí data. Už také Indie uvažuje o alternativním, národním internetu. Rusko vůbec zavedlo zákon o ukládání osobních dat pouze na serverech tuzemských firem. Celkově lze říci, že v pro někoho výhodném unipolárním světě, jak se říká, nastupují změny.

Zatím není známa oficiální reakce USA na iniciativu Brazílie. Je možné, že američtí partneři ještě neví o nových plánech. A možná je jen neberou vážně. Podmořský kabel na dně Atlantiku – a za takové peníze! Myslí si, že to jsou pohádky…

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová