Boeing sestřelil ukrajinský Su25 – potvrdil svědek na detektoru lži!

24. 12. 2014   První zprávy
Ruští vyšetřovatelé vyslechli ukrajinského vojáka – svědka, který řekl deníku “Komsomolskaja Pravda” o okolnostech havárie Boeingu 777 v Doněcké oblasti na Ukrajině. Svědek potvrdil pravost svého prohlášení na detektoru lži. Oznámil to oficiální zástupce vyšetřovatelů pro styk s médii Vladimir Markin. Důsledkem jsou důkazy o zapojení ukrajinského vojenského letadla do pádu malajského Boeingu 777 je uvedeno ve zprávě na oficiálních stránkách vyšetřovací výboru Ruské federace.

“Vyšetřovatelé urychlili vyšetřování a včera večer se jim podařilo setkat s ukrajinským vojákem, který potvrdil, že dobrovolně opustil svou vojenskou jednotku a přestěhoval se na území Ruské federace,” řekl vedoucí oddělení interakce s médii Vladimir Markin. Během výslechu svědek uvedl, že civilní letadlo Boeing 777 let MH-17 by mohl být sestřelen bojovým letounem SU-25 ukrajinského letectva, pilotovaný kapitánem ukrajinského letectva Vološinem.

“Vypověděl vyšetřovatelům o posledních dnech služby v jednom z útvarů letectva Ukrajiny. Z toho, jak se choval, jaký měl hlas, vyšetřovatelé neměli pochybnosti o upřímnosti a povědomí o svědectví událostí, které se udály u vojenské jednotky,” píše se v prohlášení vyšetřovatelů.

“Z výpovědi svědka, který je v zájmu zajištění jeho bezpečnosti mu byl dán pseudonym, vyplývá, že civilní letadlo Boeing 777 let MH-17 mohl být sestřelen 17, července tohoto roku, bojovým letounem SU-25 ukrajinských vzdušných sil, pilotovaný kapitánem ukrajinský vzdušných sil Vološinem,“ řekl Markin. Tento výpad byl proveden z letiště, umístěného nedaleko města Dněpropetrovsk. Na tomto letišti sloužil jako uvedený svědek. Podle jeho svědectví osobně viděl letadlo Vološina před vzletem osázený raketami typu “vzduch-vzduch” R-60, které se za normálních okolností při provádění vzletů letadel Su-25 neumisťují.

Svědek okamžitě všiml, že po jeho návratu na letiště už letadlo nemá žádné střely, a pak zřetelně slyšel slova pilota Vološina, řekl jeden z jeho kolegů: “To – letadlo – nebylo na v té době a na správném místě“, uvádí se ve zprávě.

Svědectví o pravdivosti svědka potvrzuje studie na detektoru lži. Vyšetřování tohoto svědectví jsou velmi důležité a shoduje se s údaji, které byly k dispozici pro vyšetřovatele z jiných zdrojů, potvrzující skutečnost, že jsou ve vzduchu byly ukrajinské Su-25 v průběhu havárie Boeingu 777. Podle vyšetřovatelů z výpovědi několika svědků – ukrajinských občanů, kteří žijí v této oblasti, že krátce před havárií viděli na obloze vojenské letadlo, řekl Vladimir Markin.

“To znamená, že výpověď svědka není jen jedna, ale je to velmi důležitý důkaz, že na havárii Boeingu se podílely ukrajinské ozbrojené síly,” uvedla zpráva vyšetřovatelů. Její mluvčí dodal, že se ještě během štření rozhodne, zda se svědkovi udělí státní ochrana v programu na ochranu svědků.