IT sankce na Krymu


31. 12. 2014   zdroj
Americký prezident Barack Obama podepsal nařízení o zákazu dodávek zboží a poskytování služeb na Krymu. Embargo se vztahuje na Gmail, Windows a Skype.


Vyhláška výslovně zavazuje k uzavření přístupu k populárnímu americkému programovému vybavení – Firefox, Google Chrome nebo Java, píše RBC. Podle expertů bude z technických důvodů obtížné zbavit obyvatele poloostrova Skypu, Gmailu a Windows.

Z dokumentu skutečně vyplývá, že embargo se vztahuje i na internetové služby, potvrdil právník washingtonské společnosti Bryan Cave Cliff Burns se specializací na sankce a kontrolu vývozu: “Skutečnost, že služby typu Gmail jsou bezplatné, na situaci nic nemění.”

Podle Moskovského komsomolce (MK) jsou americké společnosti ze zákona povinny odepřít přístup ke všem výše uvedených kategoriím služeb a softwaru na Krymu. Pokud je výrobek na Krym dodáván s obejítím sankcí a výrobce si je toho vědom, může přijmout opatření, která zabrání užívání produktu. Například Apple může znemožnit aktivaci iPhone na území Krymu.

Při použití Javy je možné, že když nebudete moci aktualizovat kód, systém vygeneruje chybu: “Nyní se nacházíte v zemi, na kterou se vztahuje embargo. Instalace Javy není možná”. Takovou informaci obdrží obyvatelé Kuby, Íránu, Severní Korei, Súdánu a Sýrie při pokusu o aktualizaci kódu Javy.

Technicky bude zablokování problematické, protože omezení IP adres má dost vysoké procento chyb, domnívá se partner skupiny společností vvCube, zakladatel on-line platformy na získání investic Winggrace.com Daniil Kirikov. Předpovídá, že společnosti mohou být také vážně poškozeny v důsledku ztráty reputace.

Generální ředitel společnosti 4talk, vyvíjející stejnojmenný messenger, Sergej Kravcov MK vysvětlil, že blokáda Krymu téměř neovlivní ani americký, ani ruský IT-trh. U většiny výrobků je možná substituce domácí výroby, například u prohlížeče “Yandex” nebo u emailové pošty Mail.ru. “Uživatelé mají mnoho možností jak obejít blokování, jako je například VPN. Zdatní uživatelé si nastaví konfiguraci VPN za pět minut, méně zdatní přejdou na ruské náhrady,” soudí Kravcov.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová