Neplánovaná svodka ze 23.12.2014

Ernest a MP
25.12. 2014  http://vlkovobloguje.wordpress.com/


V předvečer jsme oznámili, že „SBU se připravuje“ prokazatelný teroristický akt. V materiálu bylo docela podrobně popsáno zadržení dalších „ruských teroristů“, s taškou plnou výbušnin.

Objevil se na YouTube videa od SBU :
ttps://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2ad8r4X_2TY

A tady je „zadržená teroristka“:
https://img-fotki.yandex.ru/get/16138/17156.16/0_1158ec_3ce192b9_orig.jpg
http://voenkor.info/content/5390

Polský konvoj s humanitární pomocí do Donbasu na místo určení nedorazil.
Akci pořádá Ministerstvo zahraničních věcí Polska ve spolupráci s státní požární ochranou, Agenturou pro hmotné rezervy a nevládními organizacemi. Celkem bylo vypraveno 40 aut s potravinami, teplým oblečením a další nezbytnosti.
Bylo oznámeno, že v první řadě je pomoc určena etnickým Polákům, kterých je podle názoru Varšavy, v Donbasu několik tisíc. Nicméně, to neobdrželi ani oni, ani ostatní obyvatelé Donbasu.
Ukrajinské úřady vrátily kolonu do Charkova s tím, že pomoc dostanou uprchlíci z DLR a LLR, kteří se nacházejí v tomto městě. Nicméně, podle některých zpráv, část polské humanitární pomoci již dopravili žoldákům praporu „Ajdar“. Kolik z nich je Poláků, není známo.

http://voenkor.info/content/5388

Ukrajinský velvyslanec ve Varšavě, bývalý ministr zahraničí Ukrajiny Andrej Deščica v živém vysílání televize TVP24, řekl, že v současné době Kyjev nekupuje polské zbraně, ale pokud to bude nutné, bude to dělat.
Všimněte si, že Děščica, to co říkal, nelhal, protože dodávky polských (a sovětské zásoby polské armády), zbraní na Ukrajinu dosud platili Američané.
Řeč je o zbraních sovětského standardu, kterého se Poláci, provádějící přezbrojení v souladu s požadavky NATO, lacino zbavují, aniž by došlo k významným výdajům Spojených států.
Připomeňme si, že téma polských zbraní zaznělo během návštěvy Porošenka v Polsku 17.-18. prosince, kdy na tiskové konferenci Bronislaw Komorowski řekl, že neví nic o embargu na dodávky zbraní na Ukrajinu a pokud Kyjev vyjádří zájem o získání zbraní v Polsku, Varšava je připravena je dodat.

22.12.2014 – Zpráva domobrany LLR za uplynulý den

  • 11:05 – 11:25 ukrajinské ozbrojené síly ostřelovaly z minometů okraj osady Krutaja Gora od severního okraje obce Želtoje. Odvetná palba nebyla zahájena.
  • 01:45 ukrajinské ozbrojené síly zahájily minometný útok na okraje osady Chorošeje. Odvetná palba nebyla zahájena.
  • 19:40 ukrajinské ozbrojené síly střílely z minometů na chaty závodu Lenina od TES ve městě Štěstí. Odvetná palba nebyla zahájena.
  • 23,35 ozbrojené síly Ukrajiny z tanků a velkorážných kulometů ostřelovaly obce Gorodišče, Fašhevka, Nikišino, z obcí Černuchino a Debalcevo. Odvetná palba nebyla zahájena.“

22.12.2014 – Večerní zpráva domobrany Novorossii
Příměří na kontaktní linii domobrany DLR a LLR a ukrajinských ozbrojených sil bylo všeobecně respektováno.
Nicméně, v průběhu minulého dne bylo zjištěno nejméně pět případů útoků na pozice domobrany DLR a LLR:

  • 11:50 od vesnice Písky z tanků a minometů,
  • 12:45, 13:25 a 15:05 z ručních zbraní byly ostřelovány pozice domobrany na severozápadním okraji Doněcka;
  • 12:10 byla zahájena minometná palba na pozice domobrany, které se nacházejí v blízkosti dolu číslo 67.

Vedení ATO nadále provádí rozhodnutí orgánů Kyjeva o ekonomické blokádě Doněcké a Luganské lidové republiky. Téměř na všech silnicích byly vystaveny další kontrolní stanoviště, aby se zabránilo průniku humanitárních nákladů a potravin pro obyvatele DLR a LLR.

22.12.2014 –  Zpráva novinářů
Polsko pomohlo Ukrajin2 suchými dávkami a osobním vybavením pro vojáky.
Ukrajinské ministerstvo obrany informovalo na své stránce, že byla poslána humanitární pomoc z Polska, v hodnotě asi 3,5 milionu €. Zpráva uvádí, že pro potřeby ozbrojených sil Ukrajiny poslali „hodně suchých potravinových přídělů, stejně jako prvky vojenské výstroje: balaklavy, vojenské batohy, mikiny s dlouhými rukávy, rukavice, ručníky, polní boty, brašny na vybavení a podobně“.
Dříve oznámili, že Polsko na Ukrajinu posílá humanitární konvoj, kterému v polském ministerstvu zahraničí přikládali „symbolickou hodnotu.“: „Vzpomínáme na uprchlíky z Doněcka a Luganska, chceme jim pomoci před Vánocemi. Vzpomínáme, že po 13. prosinci 1980, po zavedení stanného práva v Polsku, západní země poslaly pomoc nám. Nyní posíláme humanitární pomoc na Ukrajinu jako projev naší solidarity.:
K vybavení tohoto konvoje Varšava vyčlenila asi 1 milion dolarů.

22.12.2014 (22:38) – Zpráva od domobrance s volacím znakem „Step“
Na doněckém letišti a v Pískách se bojuje, hřmí dělostřelectvo, posily domobrany DLR jsou vyslány směrem k průlomu ukrajinské armády.
V Doněcku je zase neklidno. V severo-západnim směru, v oblasti obce Písky, večer začal boj s použitím dělostřelectva, ručních zbraní, minometů a granátometů.
V 21,24 obyvatelé rajonů Kyjevskij a Kujbyševskij v Doněcku slyšeli jednotlivé salvy těžkého dělostřelectva a častou samopalní a kulometnou střelbu. Zvuky boje jsou slyšet ve všech částech města.
Chvějí se stěny domů a okna, dělostřelba zesílila na začátku jedenácté hodiny. Ve směru na letiště na Kyjevském prospektu projela posila pro domobranu DLR, která nyní svádí boj.
Podle některých zpráv, střetnutí vyvolala ukrajinských armáda, která se snaží prorazit na pozice, které drží domobrana DLR a provádí průzkum bojem“.
(zdroj)


Neznámé osoby vyhodily do vzduchu železniční most přes řeku Kalčik.
Policie kvalifikovala vyhození mostu do vzduchu u Mariupolu jako teroristický čin, uvedla tisková služba ministerstva vnitra na Doněcké železnici.
„V 02:15 23. prosince do služebny ve stanici Mariupol jsme od operátora „102“ obdrželi zprávu od železniční služby železničního úseku mezi stanicemi „Sartana – Mariupol“, 61 km, o tom, že byl vyhozen neznámými osobami železniční most přes řeku Kalčik „- píše se v prohlášení. Most vedl trať do Achmetovových železáren…

23.12.2014 (11:02) – Ukrajinská armáda dostala a dostává různou humanitární pomoc z řady zemí – od Kanady po Austrálii. Stručně pomoc rozvinutých zemí na své stránce na Facebooku popsal poradce prezidenta Ukrajiny a vůdce dobrovolníků Jurij Birjukov.

Podle něj současný stav byl následující:

1) od nizozemské vlády přišel náklad do Charkova. Byly tam: generátory, ponožky, zimní bundy, zimní boty, zimní rukavice.
2) od vlády UK náklad přišel do Kyjeva: zimní kalhoty a bundy, termoprádlo, vlněné čepice, ponožky, rukavice, ponča, spací pytle, stany.
3) od polské vlády náklad přišel do Lvova: suché dávky, balaklavy, batohy (100 tisíc), mikiny s dlouhými rukávy, rukavice, ručníky, polní kotníkové boty, tašky na vybavení.
4) od kanadské vlády: letadlem do Borispolu přiletělo asi 10% pomoci, a velká část přijde přes moře. Předpokládaný termín příjezdu – 4.-5. ledna do Oděsy. Očekáváme 54 námořních kontejnerů.
5) Ještě očekáváme náklad od vlády Austrálie, ale dokud ještě nedorazil“, – řekl Birjukov.

23.12.2014 (11:44) – Luganská lidová republika přijala prozatímní ústavu
Její text je zveřejněn na internetových stránkách luganského informačního centra. Dočasná Ústava LLR je navržena tak, „aby zajistila blahobyt a prosperitu republiky“, na základě všeobecně uznávaných zásad rovnosti a sebeurčení národů. Ústava, která se skládá z 10 kapitol a 86 článků vyhlašuje vznik Luganské lidové republiky jako demokratického státu s ruským a ukrajinským státním jazykem.

23.12.2014 (12:00) – V Kyjevě roste nespokojenost občanů
U budovy Parlamentu se již shromáždilo kolem dvou tisíc lidí. Lidé jsou přímo u budovy parlamentu v Marijinském parku, a stále přibývají z Arsenální ulice. Budovu parlamentu chrání tři řady policistů v uniformách a se štíty.
V blízkosti Nejvyšší rady Ukrajiny začínají masové protesty, ulici Gruševského zablokovali demonstranti. V současné době se na náměstí Konstituce shromáždilo více než jeden tisíc lidí. Lidé i nadále přibývají, uvádějí ukrajinská média.
(zdroj)

U Parlamentu se shromáždilo asi tisíc demonstrantů
Z Korrespondent.net dnes 10:18

Protestující, včetně zástupců odborů, odmítají škrty sociálních dávek a privatizaci státního majetku.
Asi tisíc lidí protestuje u Nejvyšší radou, mezi nimi i zástupci různých odborů.
Demonstranti se rovněž shromažďují na ulici Gruševského před budovou parlamentu, takže v úseku od Šelkovičné do Lipské je zastavena doprava.
Podle Interfax-Ukrajina, demonstranti vyšli s různými požadavky: proti škrtům sociálních dávek, proti privatizaci státního majetku, proti „bankovní zvůli“.
Účastníci akce drží národní vlajky, vlajky odborových svazů, „úvěrového Majdanu“, a plakáty, na kterých jsou napsány požadavky demonstrantů.
Budova parlamentu je silně střežena policisty.

Video – ukrajinská TV:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OSsd5C_5FU4

http://kor.ill.in.ua/m/610×0/1552404.jpg

http://kor.ill.in.ua/m/610×0/1552406.jpg

http://kor.ill.in.ua/m/610×0/1552405.jpg

Original: http://www.unn.com.ua/uploads/media/photo/2014/12/23/..
http://korrespondent.net/ukraine/politics/3459645-korrespondent-nevypolnennye-obeschanyia-prezydenta

Korrespondent: Nesplněné sliby presidenta
Z Korrespondent.net dnes 12:08 zdroj

Separatisté odvádějí vojenskou techniku v Luhanské oblasti – Moskal
Z Korrespondent.net dnes 11:41

23.12.2014 – Zpráva a fotografie Olega Gruzdeva

“Před pár dny našli ukrooficíra s doklady. Byly předány velitelství. Ukrajinští vojáci a důstojníci! Zločinná banderovská moc oligarchů a homosexuálů vás žene na smrt! Chcete se proměnit v hromadu ohlodaných kostí ležících v lese? A to vše kvůli zájmům politiků a naplnění nenasytných kapes oligarchů, kteří uchopili moc!?”

http://cs621516.vk.me/v621516021/5f98/Z6tv3ujVZ7c.jpg

http://cs621516.vk.me/v621516206/5c83/7FR4irns3Gs.jpg

23.12.2014 – Ranní zpráva domobrany Novorossii
Za uplynulý den bylo zaznamenáno nejméně osm případů použití zbraní banderovci:

  • v 19:25, 20:20, 21:10 a 01:02 z vesnice Písky ostřelovány pozice domobrany DLR, které se nacházejí ve „Volvo-centru“ (severo-západní okraj města Doněcka) z ručních zbraní ručních palných zbraní;
  • 16,45 až 17,45 dělostřeleckou palbou zasaženy pozice domobrany v oblastech Grigoryjevka a Novomarevka;
  • 17.20 ostřelování z minometů byly vystaveny jednotky domobrany LLR, které zaujímají obranu u obcie Sokolniky;
  • 19,00 až 19,30 z ručních palných zbraní a AGS byl ostřelován jihozápadní okraj Veseloj Gory (rajon TEC);
  • 19.50 z minometů byly ostřelovány obytné budovy nacházející se v blízkosti Leninova závodu (2 km jižně od Veseloj Gory).

Při ostřelování nedošlo ke ztrátám.

Odvedení těžkých zbraní a vojenského materiálu banderovců z pásma represivních opatření není pozorováno.

23.12.14. 11:12 Zpráva rozvědky domobrany.
Okupanti zvětšují skupinu tanků u Stanici Luganskoj a kopce Mogila Ostraja. Ukrajinci pod krytím noci pokračují ve zvětšování svých skupin v okupovaném Donbasu, ignorujíc předchozí dohody o stažení těžkých zbraní a vojenské techniky. Konstatujeme hromadění ukrajinských sil – tankových jednotek. V oblasti kopce Mogila Ostraja přijelo pět tankových čet (15 tanků – poz.překl.), a do oblasti Stanično Luganska byla pozorována koncentrace asi tankového praporu (10 tanků – poz.překl.).
Podle místních obyvatel, včera v noci na jihozápadní okraj Nevelského (12 km severo-západně od Doněcka), přesunuty asi dvě minometné baterie ukrofašistů. V noci okupanti prováděli technické zabezpečení palebných postavení.

23.12.2014 – Poslal dobrovolník s volacím znakem „Kadet“
V současné době, bylo slyšet silné výbuchy. Jsem v Lugansku – zavolal jsem kolegům, říkají „cvičení“. Jen jedné věci si nevšimli, cvičení probíhají na ukry. Za to, že nás „poučili“.
V současné době APU vytáhla asi 15 tanků do Olchového.
Domobrana ve Valujskom se přípravuje, že se pokusí obsadit tuto obci. Proběhl minometný duel Valujskij – Olchovaja, Veselenkoje – Stanica Luganskaja, Valujskij – Makarovo. Také pod palbou polohy APU s ACS Karafiát a Akácie. APU také ostřelují pravděpodobně z „Pionů“ (3 kusy něčeho velmi velké ráže). Dělají velký hluk.

Protestující u parlamentu se přetlačují s policejním kordonem
Z Korrespondent.net dnes 12:59 zdroj

Během protestu, demonstranti se rozhodli prorazit kordon policie.
Shromáždění v demonstranti u parlamentu tlačí policejní kordón, střežící budovu parlamentu.
Jak je známo, v této době asi tisíc lidí protestuje před Nejvyšší radou, mezi nimi zástupci různých odborů.

Ministr zahraničí oznámil předpokládaný termín jednání v Minsku
Z Korrespondent.net dnes 14:43   zdroj
Podle Klimkina, je setkání kontaktní skupiny v Minsku plánováno na zítra.
Ministr zahraničních věcí Ukrajiny Pavlo Klimkin řekl, že třístranná schůzka kontaktní skupiny pro Ukrajinu je naplánována na středu v Minsku, hlásí Interfax-Ukrajina.

Finanční Majdan: Jsme ochotni připraveni k radikálním činům
Z Korrespondent.net dnes 14:52  zdroj

Jedena z aktivistek organizace ‘finanční Majdan’ řekla, že příznivci hnutí jsou „připraveni k radikální činům“.
Toto prohlášení vyslovila na jevišti během protestů u parlamentu v úterý 23. prosince.
„Odpovědnost za to, co se bude dít pokud budou dále ignorovat naše požadavky, leží na vedení země, jsme připraveni na drastické činy. Apelujeme na vás, služebníci lidu: udělali jste již vše, abyste nic neztratili, pokud nebudou brány v úvahu naše požadavky do dvou hodin odpoledne, jsme připraveni jít do krajnosti,” řekla žena na videu.
Jaký druh „radikálních opatření“ mají na mysli aktivisté finančního Majdanu, neupřesnila.

Na Ukrajině mohou uvalit daň na osobní automobily a šperky
Korrespondent.biz, dnes, 15:10  zdroj

Rusko může spustit křížový bankrot Ukrajiny – média
Korrespondent.biz, dnes, 15:33 zdroj

Pomoc věřitelů v roce 2015 zemi nemusí stačit.
Nebezpečí z prodlení na Ukrajině roste: v roce 2015 bude stát muset zaplatit asi 28 miliardový vnější dluh, a pomoc věřitelů nebude stačit, protože Kyjev bude muset někde vzít dalších zhruba 15-20 miliard dolarů nad v dubnu schválený úvěr 27 miliard dolarů v průběhu dvou let.
Napsaly o tomto „Vedomosti“ s odkazem na odhady Moody´s.
Jak bylo oznámeno, kurz hřivny k dolaru od začátku roku klesl o 48%, pokles HDP v III čtvrtletí dosáhl 5,3%, zrychlila se inflace 19,8-21,8% meziročně – to je maximální růst od prosince 2008.
Podle prognózy Moody´s, bude pokles v ukrajinské ekonomiky 7,5% v roce 2014, v roce 2015 – asi 6%.
Devalvace měny o 50%, zvýší veřejný dluh na 76% HDP v roce 2014 a 79% HDP v roce 2015 podle odhadnu na Moody´s.
Práh dluhu 60% HDP – to byla podmínka vydání ukrajinských dluhopisů na 3 miliardy dolarů, které byly zakoupeny Ruskem v prosinci loňského roku, kdy po překročení věřitel může požadovat předčasné splacení.
Rusko nebude požadovat předčasné splacení, podle Moody´s.

Záleží na rozhodnutí věřitele: právo je možné uplatnit kdykoliv, řekl Alexander Nadmitov z firmy „Nadmitov a partneři“ default na jednom papíře, může vést ke křížovému defaultu ostatních.
Připomeňme si, že ruský premiér Dmitrij Medveděv již dříve varoval Ukrajinu před hrozbou nesplácení v případě nezaplacení úvěru tří miliard dolarů, přijatého od Ruska.
Zároveň se na summitu G20 v Austrálii ruský prezident Vladimir Putin řekl, že Rusko nebude uplatňovat nároky na předčasné splacení úvěru Ukrajiny, pokud její celkový dluh přesahuje 60% HDP.

V oblasti Mariupolu se pokusili vyhodit do vzduchu další dva mosty.
(zdroj)
To bylo řečeno v prohlášení zvláštního praporu „Azov“ na jeho stránce v Facebooku.
Podle nich, pokusu zabránili dva strážci závodu Azovstal. Při střetnutí je separatisté ostřelovali, jeden muž byl zabit a další zraněn.
Při prohlídce místa bylo nalezeno více než 80 kilogramů TNT.
„Je zřejmé, že útok bojovníků byl zaměřen na to, aby bylo odříznuto město a závody od zásobování s cílem destabilizovat situaci a demoralizovat civilní obyvatelstvo,“ řekl v „Azovu“.
Prapor také dodal, že vzhledem k prudkému zhoršení situace na jihu, pluk Azov přebírá plnou kontrolu nad hlavními životně důležitými body v Mariupolu a přebírá odpovědnost za plnění souboru opatření k zamezení sabotáží a teroristických útoků.

Byly stanoveny hlavní problémy, na setkání v Minsku
Z Korrespondent.net dnes 15:54  zdroj

Účastníci kontaktní skupiny pro Donbas projednat čtyři tématické okruhy.
Na schůzce třístranné kontaktní skupiny v Minsku se bude diskutovat o čtyřech tématických okruzích. Uvedla to zástupkyně OBSE Heidi Tagliavini, která byla přítomna na zasedání ministrů zahraničních věcí Ukrajiny a Srbska v Kyjevě v úterý 23. prosince.
Zejména mají účastníci jednání v Minsku v úmyslu diskutovat o zastavení palby se všemi stranami, stažení těžké techniky všech stran, výměně zajatců, „všechny za všechny“, dodávce humanitárních nákladů na území ovládané povstalci pro odvrácení humanitární katastrofy.
Jak uvedl Korrespondent.net, jednání třístranné kontaktní skupiny v Minsku je naplánováno na středu 24.prosince a pátek 26.prosince. Podle ministra zahraničních věcí Ukrajiny Pavla Klimkina, hlavní otázkou, která bude projednávána na nadcházejícím zasedání kontaktní skupiny – je plnění dohod z Minska.

Rusko je připraveno vést jednání s Ukrajinou o slevě za plyn
Korrespondent.biz, dnes, 16:00  zdroj

23.12.14 Zpráva dobrovolníka Prochorova.

V Mariupol vyhodili partyzáni do povětří železniční most. Mimochodem, o situaci v Mariupolu se objevily nové podrobnosti. Ukazuje se, že spolu s mostem přes Kalčik měl vyletět do vzduchu i druhý most (přes Sartanu). Výbuch se nezdařil, protože diverzanti narazili na skupinu občanských hlídek „Azovstal“. „Azovstal“ téměř jako jediný na Ukrajině produkuje tanky a další obrněnce. Takže – je to obrovský úspěch – rána obraně celé Ukrajiny. Asi už nás Mariupolci nemají rádi, ale z vojenského hlediska je tato operace prostě geniální.
Jaroš, jak se ukázalo, je už týden v nemocnici, podle Borise Filatova. Jel jsem do Písků, jak se říká.
Včera Ukrajinci přiznali pouze tři zraněné (zajímavé – to je s generálem, nebo ne?). Včera také zranili pohraničníka na PP „Georgievka“ (okupovaná část LLR).

Přidali svědci:
V centru Charkova byly pozorovány tanky
Přes křižovatku ulice Passionarii a Kločkovskaja projela kolona tanků na tahačích.
Provoz byl obtížný, protože kolona se pohybovala nízkou rychlostí a neumožnila řidičům manévrovat.
Tanky vezli od tankového závodu přes křižovatku a dolů ulicí Passionarii a Kločkovskou „

23.12.2014 (16:26) – Zpráva tiskové služby MO DLR
Porušení „klidu zbraní“ bude monitorovat kontrolní skupina DLR, ukrajinské armády a OBSE. Ve struktuře společného centra pro monitorování a koordinace bude pracovat kontrolní skupina, která se zaměří na zjišťování a dokumentaci porušování příměří ukrajinskou armádou i domobranou DLR.
Ve skupině bude zástupce DLR, Ukrajiny a OBSE. Skupina se už tvoří“- řekli v ministerstvu obrany DLR.

23.12.2014 – Zplnomocnění zástupci LLR a DLR směřují na jednání v 
Minsku.

Zplnomocněný zástupce LLR na jednání v Minsku, Vladislav Dejne vyjel do Běloruska, aby se zúčastnil v dalším kole jednání. Řekl to tiskovému středisku Novorossii: „Ano, jedu do Minska. Datum setkání nebylo jasně označeno a také čas. Dalo by se říct, že jedu do Minska jen proto, abychom nebyli příčinou zhroucení jednání.
Vladislav Dejne řekl, že v Minsku je plánováno zasedání třístranné kontaktní skupiny, a to se bude konat 24.-26. prosinci. „Podle mých informací, se očekávalo, že k dalšímu setkání dojde 23. až 26. prosince. Dnes je 23. prosince, je jasné, že nes setkání nebude – technicky jsme neměli čas,” řekl vyslanec LLR.

Vyslanec LLR poznamenal, že po konferenci po Skype v pátek 19. prosince, žádná oficiální jednání s představiteli DLR a LLR nebyla provedena. „Žádné dohody s námi nebyly, i když v tisku nyní “probíhá“ zvěst, mírně odlišná od toho, na čem jsme trvali. Ale možná to tisk sám zkreslil,“ řekl vyslanec LLR.

V závěru Dejne řekl, co bylo dosaženo v průběhu on-line jednání: „Během videokonference bylo dosaženo dohody o všech bodech, které jsme navrhli pro posouzení a zařazení do programu. Ale v jednotlivých položkách byly neshody v přístupu k pořadí jejich projednání, tedy ty rozdíly, které by nemělo být těžké odstranit. Na klíčových místech jsme vycházeli z předpokladu zachování stávajících podmínek“.
Zplnomocněný zástupce DLR na jednání v Minsk Denis Pušilin tiskovém středisku Novorossi řekl, že také jede do Běloruska, aby se zúčastnil schůze trojstranné kontaktní skupin.
Oficiální potvrzení jednání, zástupci DLR a LLR dosud neobdrželi, Pushilin řekl: „Opravdu, v tuto chvíli jsme vyjeli a míříme do Minska. Ale oficiální potvrzení jsme dosud neobdrželi,“ řekl Pušilin.

Tolik mimořádně Ernest, kterého střídá MP.
Svodka od Ukrů: Komentář k ukrajinské vojenské mapě.Teroristé střílejí náhodně a bojují mezi sebou: Mapa ATO

23.prosince 2014, 13:11
Informační a analytické centrum Rady národní bezpečnosti Ukrajiny vydal aktuální mapu zóny ATO na východní Ukrajině v poledne 23. prosince.

Jak bylo uvedeno ve zprávě, na území ATO pokračuje v tichý režim. Bojovníci provádějí chaotické a neúspěšné pokusy k vyprovokování sil ATO. V průběhu uplynulého dne byli 3 ukrajinští vojáků zraněni, mrtví nejsou.

Velitelství Národní gardy Ukrajiny popírá informace, šířené některými médii o včerejším vážném zranění generála Národní gardy v Mariupolu. Ve skutečnosti generál Národní gardy „K“, se zranil do hlavy při plnění služebních povinností v oblasti „M“. Generál je pod dohledem lékařů. Pokračuje vyšetřování okolnosti
této služební nehody.

V pondělí 22. prosince večer, při výkonu služby ukrajinských pohraničníků byl zaznamenán pohyb neznámého, který se pokusil obejít kontrolní bod „Georgievka“ (Luhanský region.). Během jejich zadržení neznámý zahájil palbu a uprchl.
Hledání útočníka pokračuje.

Na stejném kontrolním bodu pohraniční stráže zadrželi občana, který se pokusil překročit demarkační linii, objetím kontroly automobilem oklikou. Při kontrole vozidla objevili dva granáty, dvě pistole Makarov, tlumiče, navigaci, mobilní
telefon a SIM karty.

Také pohraničníci opět zaznamenali 3 skutečnosti použití bezpilotních letounů: u osad Berdjansk, Sartana, Doněcké oblasti a Trehizbenka, Luhanské oblasti.

Během dne kontrarozvědka SBU zadržela osm sabotérů a stoupenců teroristů. Také byl ve městě Artemjovsk zadržen ukrajinský občan narozený v roce 1953, velitel minometného oddílu jednoho z gangů přezdívaný „Děd“, který prováděl
výběr a nábor žoldáků v místních ozbrojených skupinách. Jedna taková skupina obsadila Jenakijevskou speciální internátní školu pro osiřelé děti s poruchami zraku.
Ve škole, ozbrojenci vybudovali svou základnu, výsledkem čeho desítky dětí zůstalo bez střechy nad hlavou.

Radikálové masově dezertují z fronty v oblasti dálnice Mariupol-Doněck.
23.12.2014 16:54 http://informator.lg.ua/?p=56513

Z pozic ilegálních milic z Novotroitského do Elenovky na dálnici Mariupol- Doněck byla pozorována masová dezerce „bojovníků“ DLR. Uvádí na své stránce na Facebooku koordinátor skupiny „Informační odpor“ Dmitrij Tymčuk.

Říká, že na blok-postech nyní stojí jen pár lidí.

„V oblasti Dokučajevska bylo pozorováno seskupení ruských žoldáků, kteří jsou převlečených za „milice“. Bylo tam více než 200 lidí. Tato ilegální formace má k dispozici několik dělostřeleckých systémů (kolem 6-ti kusů). Mají také k dispozici 10 obrněných bojových vozidel (BBM). Mezi osadami v Granitném a Elenovce jsou aktivní 4 mobilní skupiny teroristů. V těchto skupinách jsou odstřelovači, granátometčíci a minometčíci. Všichni se přemisťují po území
pomocí civilní dopravy,” řekl Dmitrij Tymčuk. Připomeňme, že v říjnu v Doněcku teroristický prapor „Oplot“ ztratil 40% ze své sestavy.

Savčenková řekla, kdo zabil ruské novináře
23.prosince 2014  zdroj

Ukrajinská pilotka a poslankyně Naděžda Savčenková řekla, že novináři kanálu „Rossija“ Igora Korněljuka a Antona Vološina, z vraždy kterých jí obviňují , byli zabiti minometnou palbou „separatistů“, které podporuje Rusko zbraněmi a žoldáky.

To Savčenková řekla v rozhovoru pro UNIAN z moskevského vězení.
(pro Kolomojského UNIAN.., pozn.MP)

„Ruští novináři byli zabiti minometným granátem. V tom boji  ozbrojené sily Ukrajiny minomety neměly. A já jsem z minometů nepálila, tím spíše. Proti lidem beze zbraní,“ – řekla Savčenková.

„Novináři se dostali pod palbou od svých separatistů. A ne z praporu „Záře“, ale “Machnovců“, jak je nazývají sami „opolčenci“. To mě řekli, ‘opolčenci’, když jsem byla ještě v zajetí v Luhansku,“ – řekla.

Jak uvádí „Pozorovatel“, ukrajinská pilotka Naděžda Savčenková byla unesena teroristy v červnu 2014. V červenci se Savčenková objevila ve vězení ve Voroněži. Je obviněna ze spoluviny na vraždě ruských novinářů. Zároveň, jak uvedli právníci pilotky, Savčenková byla unesena hodinu před vraždou novinářů.

Jaderný „Medvědi“ RF letěli nad největší americkou vojenskou základnou.
22.prosince 2014 (zdroj)
Dva Tu-95 (klasifikace NATO – „Medvěd H“) dne 13. prosince proletěly v nízkém průletu nad americkým ostrovem Guam v Tichém oceánu, kde je největší americká vojenská základna.

Bylo to potřetí v tomto měsíci, kdy americká PVO identifikovala ruská letadla nad územím ostrova. Poprvé byly „medvědi“ vidět na Guamu 7. prosince, podle newsru.com.

Zdroje v Pentagonu oznámily, že ruské bombardéry od 7. prosince vzlétly ze základen v Kaliningradské oblasti směrem na Guam, „praktikujíc simulované bombardování.“(Poznámka redakce NR: to by byl v avionice velký úspěch, kdyby letadla startovala u v Královci-Kaliningradu Baltického moře a měla za cíl bez mezipřistání násvik bombardování ostrova Guam v Tichém oceánu. Tady se Pentagonu povedlo asi nové ‘psaky’)

Je třeba poznamenat, že ruská letadla letící poblíž Guamu v posledních několika letech byly pokaždé v návaznosti na významné politické události:

Zpráva předsedy kongresu Spojených států v roce 2013, schůzka mezi americkým prezidentem Barackem Obamou a vůdcem Ruské federace Vladimirem Putinem na summitu G20 a konečně, při nedávném prohlášení Obamy o zpřísnění sankcí proti Rusku.

Kromě toho, 8. prosince byly dva ruské bombardéry spatřeny u pobřeží Aljašky, a pak byly kanadské F-18 nuceny vzlétnout k zadržení.

Obvinění na adresu ruského letectva v souvislosti s nárůstem aktivity ruského letectva dříve komentoval náčelník ruského letectva generálplukovník Viktor Bondarev. Řekl, že ruská vojenská letadla provádějí rutinní cvičení, aniž by porušily jakékoli mezinárodní pravidla a místo toho se zaměřil na zvýšenou aktivitou US Air Force a NATO nad územím pobaltských zemí.

Jak uvádí „Pozorovatel“, stíhačky NATO minulý týden 21x startovaly k zachycení ruských vojenských letadel letících v blízkosti hranic Lotyšska, Litvy a Estonska. To je nejvyšší počet startů v reakci za týden

Dodatek ke zprávě: posádka základny na Guamu se poté neprodleně musela odebrat k urychlené výměně spodního prádla, pozn.MP 🙂

Přídavek ze soc.sítí:

Šarij opět nachytal Ukry při lhaní..

Ukrajinská média uvedla, že 10-tý humanitární konvoj z Ruska nebyl zkontrolován. Naše zpravodajství Ukry věrně papouškovalo, aniž by třeba poslalo Míru Karase na Donbas ke zjištění objektivní informace. Nakonec proč? Nezapadalo by to do rámce anti-ruské propagandy.

Šarij do sitě pustil tento video-důkaz o přítomnosti a kontrole pracovníků OBSE při vykládání humanitárního konvoje v Doněcku :
https://www.youtube.com/watch?v=Kb9jGXor9lw

Přídavek z Cassadu: O hlídkách
http://colonelcassad.livejournal.com/1955422.html
Na mnohými excitované téma společných hlídek, které údajně začnou 28. prosince nebo jak říkají „můžou začít“.
1. Připomínám, že na podzim již byli 3-4 podobné prohlášení na téma společného hlídkování na hranici DLR a LLR s Ruskem, za účasti pohraniční stráže chunty. Jak známo, od té doby se tam žádné ukrajinské pohraniční stráže neobjevily, při převozu zboží z Ruska do Novorossie lze na ruské straně nalézt kromě ruské pohraniční stráže, bílé auto pozorovatelů OBSE, kteří tam trčí od září a jak víme, nijak práci „vojentorgu“ nenarušují a navíc i pravidelně tvrdí, že žádný “vojentorg“ není. Na straně Novorossie, službu vykonávají pohraniční stráže DLR a LNR (představováné kozáckými jednotkami a dobrovolnickými formacemi), jejichž vedení se dohodla v srpnu s Moskvou.

2. Vzhledem k neukončení konfliktu s USA a jeho současné problematiky je těžké si představit, že RF během konfliktu jen tak předá kontrolu nad hranicemi chuntě (čti USA), takže se domnívám, že stávající konzultace jsou pokračováním stejných jednání za účasti Lentsova, která začala v Gorlovce a Mariupolu na podzim, spojené s pokusy o zmrazení bojů (přinejmenším do jara), dosažením vzájemného stažení těžkých zbraní. Mezitím, vidíme, že jestli by VSN, podle toho, co je reálné, chtěla něco stáhnout, junta na tyto piruety plive z vysoka a vyhrožuje, že bude bojovat až do konce za Krym a Donbas. Proto, není daleko k faktu, že současná jednání se jeví být odrazem nepřestávajících pokusů defibrilirovat Minský proces, směřujíc tak ke konkrétním výsledkům, což se odráží ve frázi „může začít“, jež se spíš jeví, že je „nelze spustit“, jako mnoho dalších dohod a ujednání, které se neplnily všemi stranami konfliktu. Někteří si prostě tvrdošíjně nevšímají, kolik smluv a dohod v průběhu této války již skončilo v koši.

3. To jak sociální hnutí Strelkova „Novorossia“ pravidelně vozí zboží přes hranice, to není těžké uhodnout, budeme mít příležitost zhodnotit změny na hranicích, pokud vůbec, se uskuteční – a to co se týče problémů s dodáváním zboží do Novorossie, tak i pokud jde o přítomnost pohraniční stráže chunty. O čem, samo sebou, poinformuji čtenáře, jak jsem získal tuto informaci – stejně jako o případné přítomnosti zástupců chunty na hranici (kterou považuji za velmi nepravděpodobnou), a zdali se tato informace jako na podzim nepotvrdí.

Obecně platí- nepropadejte panice.

Pěkné vánoce!

Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_infohttp://voenkor.info/content/5391