Veterán, který vrátil medaile a mluvil o „zločinném” NATO: Do debaty se zapojil generál a exministr obrany. A šlo se až na dřeň

31. 12. 2014  Parlamentní listy

Spor o hodnocení činu Marka Obrtela, který chce vrátit vyznamenání kvůli politice NATO, se přenesl i na sociální sítě, kde se v debatě střetli například poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, mediální analytik Štěpán Kotrba a exministr obrany Miroslav Kostelka. Debata se místy velmi vyostřila, přišlo dokonce i na otázku spoluodpovědnosti bombardování Jugoslávie a spolupráci „s válečnými zločinci jako Albrightová“.
 
Na facebookovém profilu sociálnědemokratického poslance Jaroslava Foldyny se rozproudila zajímavá debata. Původně šlo o reakci na sdílený článek ParlamentníchListů.cz, kde poslankyně ODS Jana Černochová kritizovala někdejšího vojenského lékaře Marka Obrtela, který chce vrátit svá vyznamenání (o kauze více ZDE).

Do debaty pod článkem se kromě Foldyny zapojil také publicista a mediální analytik Štěpán Kotrba a exministr obrany, generál Miroslav Kostelka. Od původního tématu se však nakonec pánové odchýlili a vášnivě debatovali především o úloze NATO, o české spoluodpovědnosti na bombardování Jugoslávie či o tom, zda mají vojáci plnit rozkazy i v případě, že mohou být protizákonné.

Poslankyně Černochová v článku kritizovala Marka Obrtela, který pro nesouhlas s politikou NATO hodlá odevzdat své medaile. Kdyby chtěl podle Jany Černochové Obrtel udělat chlapské gesto, tak se raději vzdá finančních výsluh, které prý jistě nebudou malé. Výsluhy by prý mohl třeba posílat na charitu.

Poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna k tomu na svém facebookovém profilu připsal, že poslankyně Černochová by spolu se svými kolegy z ODS i TOP 09 měla zpytovat svědomí. „Pokrytecky ohnuli hřbet, když v devadesátých letech při secesi Jugoslávie bylo porušováno mezinárodní právo, což bylo korunováno uloupením Kosova Srbsku. Lidé jako pan podplukovník jejich pokrytectví odhalili v realitě tváří v tvář. Pan podplukovník je jeden z mnoha, co rozeznali zlo od dobra, právo od bezpráví,“ uvedl Foldyna s tím, že výroky Černochové jsou hysterické a odvrací pozornost. „Jsme loajální čelem k NATO, ale to neznamená, že nemáme mít svůj názor,“ doplnil k tomu.

Vášnivá diskuze začala, když pod článek připojil svůj názor bývalý ministr obrany a exvelvyslanec v Rusku Miroslav Kostelka. „Pan podplukovník sloužil především České republice. To, že je ČR v NATO, je fakt, nezávislý na něm. Své vyznamenání získal ve službě ČR a AČR a ne NATO, proto jej nechápu. Zároveň nechápu paní poslankyni, co to mele o výsluhách,“ konstatoval Kostelka.

S tím však nesouhlasil Jaroslav Foldyna. „Nechápu, že by pan podplukovník sloužil na Kosovu či v Bosně zájmům naší země?! Pan podplukovník jako profesionální voják splnil svou vojenskou povinnost, kdy při jejím plnění poznal pravdu a oč běží. Plně jej chápu. Odpovědnost nese politika scéna, která vojáky do těchto misí vyslala. Naši vojáci jsou špičkoví profesionálové, oni nenesou zodpovědnost za to, kde jsou nasazeni,“ reagoval poslanec.

Kostelka nicméně opáčil, že Obrtel byl a v podstatě stále ještě je vojákem a jako takový plnil rozkaz. „Vím, že vám vadí to, co se stalo s Kosovem, a nejste sám, ale skutečně nechápu, proč odmítá vyznamenání za to, že např. v Afghánistánu zachraňoval životy nejen vojáků NATO, ale i samotných Afghánců. A pokud se vám nelíbí naše členství v NATO, můžete jako poslanec iniciovat proces našeho vystoupení z organizace. Jen nevím, co poté,“ rozepsal se exministr.

V tom se do diskuze zapojil také mediální analytik a publicista Štěpán Kotrba a hned s ostrým vzkazem generálu Kostelkovi. „Generále, ale i afghánská mise AČR neměla s primární úlohou Armády České republiky bránit integritu území ČR a její občany nic společného. Byla to žoldácká mise v ropném a surovinovém zájmu USA,“ oponoval Kotrba.

„Při vší kritice NATO mi chybí jasný názor politiků, jak si představují zabezpečení bezpečnosti ČR. Neutralita? Členství v ODKB? Nebo jak? Zatím mi to připomíná jisté vojenské operace – hurá do boje bez Exit Strategy,“ kontroval Miroslav Kostelka.

Podle Kotrby je to nicméně jasné. „Zabezpečení bezpečnosti ČR? Důsledné uplatňování role NATO tak, jak byla stvořena. Bránit hranice bloku. Distancovat se od evangelikálního amerického peacemakerovství. Odmítat souhlas s útoky na cizí země ve jménu ‚šíření demokracie ohněm a mečem‘. Odmítat mise v Iráku, Bosně, Afghánistánu. To stačí,“ je přesvědčen.

K tomu exministr obrany konstatoval, že s tím tedy naše politická reprezentace může začít. „Obrtel i vám, generále, ukázal zrcadlo odvahy. Odvahou není jít jak ovce a splnit špatný politický rozkaz. Odvahou je odmítnout se podílet na vraždění ve jménu špatných idejí,“ reagoval pohotově Štěpán Kotrba.

„Štěpáne, já vás skutečně považuji za dobrého analytika a vaše komentáře se mi většinou líbí, ale to, co píšete teď, je svým způsobem popřením vaší objektivity. Přece nechcete říci, že vojáci mají odmítat plnění rozkazů, které jim dávají politici? Ať politici nesou odpovědnost za to, kam vojáky pošlou, ať mají tu ‚odvahu‘,“ kontroval Kostelka.

Ani tím horká diskuze neskončila. „Víte, generále, to, že Česko souhlasilo s konceptem preventivních útoků z něj dělá spoluviníka útočné strategie i taktiky NATO, spoluviníka genocidy a válečných zločinů neokonzervativců Clintonovy i Bushovy administrativy USA (Project for the New American Century Williama Kristola a Roberta Kagana). Pojmy převzaté ze zprávy ‚Rebuilding America’s Defenses‘ jako ‚darebácké státy‘ destabilizovaly svět, odsunuly diplomacii OSN na okraj a udělaly z respektu k mnohosti cest vývoje zemí, která určovala politiku OSN padesát let (nevměšování do vnitřních záležitostí), loutku hamižných světovládných zájmů ‚Jeba‘ Bushe, Richarda B. Cheneyho, Donalda Rumsfelda, Paula Wolfowitze a dalších jestřábů PNAC v pozadí,“ napsal Kotrba v odpovědi Kostelkovi a dodal: „Ano, generále, vojáci mají odmítat plnění rozkazů, které jim dávají politici, pokud ty rozkazy jsou protizákonné.”

„Vaše názory vám neberu. Jen je potřeba říci, kdo je to Česko,“ vybídl na to exministr Štěpána Kotrbu. A ten okamžitě reagoval: „To Česko jste byl i vy. To Česko byl i Jan Kavan. To Česko byl i Miloš Zeman, v době bombardování Bělehradu premiér sociálnědemokratické vlády. To Česko byl i Václav Havel, v době zapálení televize a zkratování elektráren a vyrabování srbských kostelů prezident České republiky. Hořela i budova srbské socialistické strany – byl to legitimní cíl ‚chirurgicky přesných‘ bomb? To Česko byli všichni, kteří zde přijali válečné zločince jako Albrightovou a další. To Česko jste byli vy všichni, kteří jste měli odpovědnost a nedostáli jste jí, generále.“

V reakci na to se opět připojil poslanec Jaroslav Foldyna a Kotrbovo vyjádření svými slovy upřesnil. „Štěpáne, ale ve skutečnosti to Česko jsme byli my, více jak polovina delegátů tehdejšího sjezdu ČSSD (1999) kteří jsme podepsali tebou koncipovaný dopis solidarity s Jugoslávií. To Česko bylo téměř 62 % občanů, kteří dle průzkumu s agresí NATO na Jugoslávii nesouhlasilo,“ uvedl Foldyna.

Následně se ještě bývalý šéf rezortu obrany Kostelka ohradil vůči poznámce Štěpána Kotrby, že se za bombardování Jugoslávie necítí vinen o nic víc, než by se podle něho měl cítit sám Kotrba. K závěru se diskuze stočila k úloze NATO a otázce, zda je možné chování Severoatlantické aliance změnit a případně jak, což podle Štěpána Kotrby možné je podle definice teritoriální obrany členských zemí. Taková je ostatně oficiální úloha Aliance.